Nagrađeni najbolji: Doznajte je li vaš profesor u najizvrsnijih 643 u Hrvatskoj

Agencija za odgoj i obrazovanje 13. će travnja održati promociju 643 odgojno-obrazovna djelatnika u zvanje mentora i savjetnika. Radi se o posebnom zvanju kojeg stječu najizvrsniji u struci: oni koji svojom stručnošću, ljudskim, pedagoškim i metodičkim odlikama postižu uzorne rezultate u nastavnom i izvannastavnom radu te pridonose unapređivanju procesa poučavanja. Provjerite je li i neki vaš profesor među njima.

foto: Anton Mezulić| www.srednja.hr

U zvanje mentora i savjetnika mogu napredovati svi odgojno-obrazovni djelatnici, pod uvjetom da su svojim radom to zaslužili. Kako bi nastavnik napredovao u zvanje mentora, u njegovu se radu ukupno vrednuju tri elementa: uspješnost u radu s učenicima, izvannastavni stručni rad te stručno usavršavanje. Nastavnik koji ima kao cilj steći zvanje mentora mora imati zapažene rezultate u odgojnom radu s učenicima kao i zapažene obrazovne rezultate učenika. Bitno je i da nastavnik surađuje dobro sa svojim kolegama, kao i predstavnicima društvenog okružja škole. Ocjenu rada učitelja daj ravnatelj škole uz suglasnost nastavničkog vijeća te nadzornik Ministarstva obrazovanja na osnovu neposrednog uvida u rad.

Spriječila tri samoubojstva: Najučiteljica svijeta nagrađena s milijun dolara

Kako bi nastavnik dobio zvanje savjetnika, mora imati najmanje 11 godina iskustva, biti izvrstan u radu s učenicima te postići najmanje 15 bodova iz izvannastavnog stručnog rada. Zvanje mentora mogu steći i nastavnici koji obnašaju dužnost ravnatelja, a njihov rad vrednuju isključivo stručno pedagoški nadzornici MZOS-a.
Učitelji i nastavnici biraju se u zvanje mentora odnosno savjetnika na pet godina i mogu biti ponovno izabrani u isto zvanje. 

Glavna pogodnost za sve koji su napredovali u jedno od ova dva zvanja je, osim titule, i viša plaća. 

Ovogodišnja promocija odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u zvanje mentora i savjetnika održat će se 13. travnja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. 

– Svečanom promocijom Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja žele nagraditi najbolje u sustavu, one koji svojom stručnošću, pedagoškim metodama, uzornim radom i trajnim stručnim usavršavanjem unapređuju nastavni proces poučavanja i odgojno-obrazovni sustav u cjelini, poručuju iz AZOO-a. 

Spada li i neki od vaših nastavnika u 643 najbolja odgojno-obrazovna djelatnika koji će biti promovirani, provjerite u dokumentima u nastavku.

Popis Odgojno Obrazovnih Djelatnika Koji Napreduju u Zvanje Mentora i Savjetnika 1 by srednja.hr on Scribd

Popis Odgojno Obrazovnih Djelatnika Koji Napreduju u Zvanje Mentora i Savjetnika 2 by srednja.hr on Scribd

Odgovori