Upoznajte profesora koji odgaja naše najbolje gitariste

Ante Čagalj je profesor gitare na Glazbenom učilištu Elly Bašić koji se trudi da svaki njegov učenik, nakon završene srednje škole upiše glazbenu akademiju, bilo u Zagrebu ili u drugim europskim zemljama. Smatra da država ne pridaje dosta važnosti mladim glazbenicima, koji uz srednje škole, odvajaju dosta vremena i na glazbeno obrazovanje. Trenutno ima satnicu tri puta veću od uobičajene, a želja mu je osvijestiti javnost o uspjesima učenika iz njegove klase, ali i onih koji uče druge instrumente.

klasicnagitara.blogger.ba

Na Glazbenom učilištu Elly Bašić Ante Čagalj predaje gitaru, a osim što podučava svoju klasu, trudi se da svaki njegov učenik nastavi školovanje. Jedan od njih je i Zvonimir Filjak o kojemu smo već pisali jer je prvi Hrvat koji je položio prijemne ispite na četiri prestižne glazbene akademije u Velikoj Britaniji. Budući da je voditelj raznih projekata te osnivač Zagrebačkog gitarističkog kvartela, u nastavku vam donosimo priču o profesoru kojemu su učenici i ljubav prema gitari na prvom mjestu.

Položio prijemne ispite za četiri akademije u Velikoj Britaniji, a nema novca za studij

Podigao gitaru na višu razinu

U rodnom Splitu za vrijeme srednje škole počeo se družiti s ljudima koji su ga uveli u svijet klasične gitare. Nakon maturiranja, završio je nižu glazbenu školu u Splitu te položio prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Zaposlio se na Funkcionalnoj muzičkoj školi te sam financirao daljnje školovanje. – Davne 1975. godine započeo je moj svijet glazbe. Dosta vremena je prošlo u traženju, no onda sam shvatio što volim i sve je krenulo svojim tokom, prisjetio se Čagalj.

Nakon studija u Zagrebu je otišao je u Veneciju na jednogodišnju specijalizaciju nakon koje se vratio u Hrvatsku gdje već dugi niz godina radi sve što je u njegovoj moći da se javnost i država upoznaju s talentiranim mladim ljudima koji uz srednju školu odvajaju vrijeme i za glazbenu naobrazbu.

Značajan niz godina radio je honorarno na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na relaciji Split – Zagreb – Osijek. Uz to što predaje na spomenutom Glazbenom učilištu, voditelj je projekta Gitarastra u koji ulaze Zimski gitaristički seminar, festival Dani gitare te Međunarodna ljetna škola gitare. Projekt je na snazi već 24 godine, a njegov primarni cilj je organizacija seminara i koncerata mladih glazbenika kojima se popunjava praznina između dvije školske godine – na Zimskoj i Ljetnoj školi gitare i Danima Gitare.

Brine se za daljnje školovanje svih učenika

– Ovo što ja radim ne zanima previše širu javnost, a meni mi na prvom mjestu profesija pa time i logično održavanje Zimske i Ljetna škola gitare, te festival Dani gitare, istaknuo je Čagalj.

Tinejdžer Mislav održao obećanje: Uglazbio pjesmu o Vukovaru

Nadodaje kako se svim silama trudi omogućiti svojim učenicima da nakon završetka srednje glazbene škole upišu glazbenu akademiju, bilo u Hrvatskoj ili u nekoj drugoj europskoj zemlji.
Radi puno na obogaćivanju literature za klasičnu gitaru pišući vlastite kompozicije i potičući hrvatske kompozitore da pišu za ovaj instrument. Tako su nastala brojna nova djela koja su praizveli učenici njegovi učenici i Zagrebački gitaristički kvartet, ansambl koji osnovao i čiji je umjetnički voditelj.

Također, organiziranjem Međunarodne ljetne škole na Hvaru započela je komunikacija sa svijetom. – Svake večeri održavaju se koncerti nakon čega orkestar svira na starogradskim trgovima na zadovoljstvo turista i drugih stanovnika otoka. Podupiru nas iz duhovnih, ali i svjetovnih krugova jer svi dišemo za grad i imamo isti cilj – obrazovati mlade, a usput zabaviti sebe i sve oko nas. Zato su svi s dosta oduševljenja prihvatili Ljetnu školu, rekao je profesor. Zaključuje kako je to pravilan način razmišljanja, a ne da se svi vode onim kako ne misle isto.

Odgovori