Pretraga

3 jednostavna recepta s omiljenom ljetnom namirnicom – kukuruzom!

A- A+

Kukuruz je jednogodišnja biljka porijeklom iz Središnje Amerike. U Europu je došao krajem 15. stoljeća, a danas teško možemo zamisliti život bez ove namirnice. Od njega se izrađuje kukuruzno brašno i krupica, kukuruzni škrob (Gustin), kukuruzni sirup, a u ovo doba godina najčešće jedemo kuhani ili pečeni kukuruzni klip. Mi vam donosimo tri recepta u kojima je upravo ova zlatna namirnica glavna zvijezda.

Izvori: damndelcious.net/ tablefortwoblog.com/ melskitchencafe.com

Tikvice s kukuruzom i parmezanom 

Osim kukuruza, trenutno je na vrhuncu sezona tikvica, a ako ih nemate kod kuće u vrtu, kvalitetne i povoljne mogu se nabaviti na tržnicama i supermarketima. Ako vam je kojim slučajem ostalo kukuruza pečenih na žaru, ne morate ih baciti, evo kako ih odlično možete iskombinirati s kukuruzom.

Izdvojeni članak

Idemo u Meksiko: Sami pripremite ukusan domaći burrito

Sastojci: 

  • 1 šalica kukuruza 
  • 4 manje tikvice 
  • 2 žlice ribanog parmezana 
  • 2 češnja češnjaka 
  • sok jedne limete 
  • 2 žlice sjeckanog korijandara ili peršina 
  • ¼ žličice sušenog bosiljka 
  • ¼ žličice origana 
  • sol, papar, ulje 

Priprema: 

Sjeckani češnjak otprilike minutu popržite na ulju te mu dodajte tikvice, kukuruz, origano i bosiljak. Pirjajte povrće dok tikvice ne omekšaju (3-4 minute) te na kraju dodajte sjeckani korijandar i sok limete. Jelo poslužite posipano ribanim parmezanom.

Popečci od kukuruza 

Kao i u prethodnom receptu i za ovaj možete iskoristiti već pečene kukuruze. Za popečke vam je potrebno svega par sastojaka, a gotovi su za svega par minuta. Najbolje ih je poslužiti tople, ali mogu stajati u hladnjaku, no ne duže od jednoga dana.

Izdvojeni članak

Lažna ‘krumpir salata’ za one koji paze na unos kalorija

Sastojci: 

  • 2 šalice kukuruza 
  • 1/3 šalice kukuruzne krupice 
  • ¼ šalice pšeničnog brašna 
  • 1/3 šalice mlijeka 
  • ½ žličice praška za pecivo 
  • šaka sjeckanog peršina
  • sol, papar, ulje 

Priprema: 

U posudi izmiješajte kukuruznu krupicu, brašno, prašak za pecivo, sol, papar i peršin. Suhoj smjesi dodajte mlijeko, te još jednom sve sastojke dobro iskombinirajte i u smjesu dodajte kukuruz. Kada je svako zrno dobro obloženo smjesom, popečke pržite na vrućem ulju, 5 minuta sa svake strane.

Ljetna salata s kukuruzom 

Ova salata odlična je uz meso, ali može se poslužiti i kao hladno predjelo ili samostalna lagana večera. Salata je gotova u tren oka, a za njenu će vam pripremu biti potrebno 6 klipova termički neobrađenih kukuruza.

Sastojci: 

  • 6 klipova kukuruza 
  • ½ šalice sjeckanog luka 
  • 1 šalica prepolovljenih cherry rajčica (može i običnih) 
  • 3 žlice vinskog ili jabučnog octa 
  • 3 žlice maslinova ulja 
  • ½ žličice soli i isto toliko papra 
  • ½ šalice svježeg, sjeckanog bosiljka 

Priprema: 

U veliki lonac uzavrele vode dodajte žlicu octa i žlicu šećera te stavite kukuruze da se kuhaju u vodi. Kada je kukuruz kuhan, pustite ga da se ohladi, a zatim zrnca odvojite od središta. Kukuruz pomiješajte s rajčicom i svim navedenim začinima i poslužite salatu hladnu.