Doručak u staklenci: Zdrav i ukusan obrok za veliki odmor

Nedvojbeno je kako je doručak najvažniji obrok budući da vas priprema za sve nedaće koje vas taj dan očekuju. Stoga je važno ne samo pojesti taj obrok, već i kvaliteta onoga što jedemo. Jedan od najzdravijih obroka možete pripremiti večer prije, ili pak desetak minuta prije nego polazite od kuće. Radi se o zobenim žitaricama, a mi vam donosimo i četiri odlična razloga zašto ih uključiti u svoju prehranu.

Izvor: Flickr

Bit će vam potrebna obična staklenka s poklopcem, zobene žitarice, voće ili orašasti plodovi, te mliječni proizvod (jogurt, sojino, bademovo ili rižino mlijeko). Jednu trećinu staklenke ili koliko mislite da možete pojesti (uzmite u obzir da će žitarice nabubriti) ispunite zobenim pahuljicama, te pomiješajte nekim mliječnim proizvodom.

Pahuljicama možete dodati voće, cimet, sjemenke lana ili orašaste plodove koje želite, te ih ostavite preko noći u hladnjaku. ujutro ćete imati zdrav i ukusan doručak koji možete ponijeti sa sobom u školu i pojesti pod velikim odmorom.

Zašto su zobene pahuljice idealan obrok?

Razlog broj 1: Vrlo kratko vrijeme pripreme.

Bilo da se radi o kuhanoj zobenoj kaši, ili ju pak jedete s jogurtom, zapravo vam ne treba previše truda i vremena da ju pripravite. Zobene pahuljice koje se kuhaju u vodi ili mlijeku manje su kalorične od nekuhanih. Omjer pahuljica i tekućine trebao bi biti 3:1, dakle, na jednu veliku šalicu pahuljica, koja je dovoljna za 4 osobe, dodaje se 3 iste šalice tekućine, te se kuha desetak minuta, a može se začiniti bilo čime. Osim kuhanih, zobene se pahuljice mogu jesti i sirove, a pripremiti ih možete po gore navedenom postupku.

Razlog broj 2: Cjelovite žitarice povoljno utječu na razinu šećera u krvi i kolesterol.

Godine 2008. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Heidelbergu provedeno je pilot-istraživanje u kojemu su sudjelovali oboljeli od dijabetesa. U prehranu su im uvedeni obroci od cjelovitih žitarica, što je nakon 4 tjedna rezultiralo smanjenjem doze inzulina za 40%.

Party hrana: Za druženje s ekipicom pripremite najčokoladnije browniese

Razlog broj 3: Pomaže u kontroli tjelesne težine.

Prema istraživanju objavljenom u jednom od izdanja znanstvenog časopisa Molecular Nutrition & Food Research, komponenta u žitaricama beta glukan smanjuje apetit na način da potiče rast hormona zaduženog za osjećaj sitosti. Doručak od zobenih pahuljica duže će vas držati sitima i pružiti vam energiju potrebnu za početak dana. Osim toga, bogat je vlaknima, ima visok postotak proteina, a vrlo nizak udio masnoća.

Razlog broj 4: Jeftin i ukusan obrok.

Pola kilograma zobenih pahuljica košta oko 8 kn, što vam je dovoljno za doručak svaki dan u tjednu tjedan dana. Ako uzmete u obzir da jogurt košta oko 2,50 kn, a u žitarice želite dodati i pola banane, sve zajedno koštat će vas oko 5 kuna.

Odgovori