Pretraga

Lažna ‘krumpir salata’ za one koji paze na unos kalorija

A- A+

Bilo da je zato što pokušavate pripaziti na unos kalorija ili zato što je ljeto i ne jede vam se ‘teška’ hrana, ovaj recept zasigurno će vas oduševiti. Zvijezda lažne ‘krumpir salate’ je cvjetača, a kuhana i u kombinaciji s još nekoliko namirnica, postaje idealan ljetni obrok.

Instagram; delainahall79

Iako ste vjerojatno najčešće jeli kuhanu ili pohanu cvjetaču, radi se o povrću koje je moguće kombinirati s brojnim namirnicama i pripremati raznovrsna jela. Tako smo vam već pokazali kako od cvjetače možete napraviti podlogu za ‘laganu’ ljetnu pizzu, a ovaj puta ćemo vam objasniti kako od nje napraviti ukusnu salatu.

Kako se radi o povrću koje ima vrlo malo ugljikohidrata, gotovo uopće nema masti i vrlo je niskokalorično, odlično je za one koji se pokušavaju zdravo hraniti. Budući da je zasitna, salata se može biti samostalan obrok, ali ju možete koristiti i kao prilog uz druga jela, poput ribe ili mesa. 

Sastojci 

  • 1 glavica cvjetače 
  • 1/4 šalice jogurta (grčkog, ako brojite kalorije)
  • 1/4 šalice majoneze (light, ako brojite kalorije) 
  • 2 žlice octa 
  • 1 žlica senfa 
  • 3 kuhana jaja 
  • 1/2 šalice sjeckanog celera 
  • 2 mlada luka 
  • sol, papar

Priprema 

1. Cvjetaču izrežite na manje dijelove te prokuhajte 3-4 minute u slanoj vodi. Kada je kuhana, riješite se kipuće vode i na cvjetaču nalijte hladnu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja, te ju zatim ponovno ocijedite. 

2. Kuhana jaja, celer i luk nasjeckajte te dodajte cvjetači. 

3. Od jogurta, majoneze, octa, senfa, soli i papra napravite preljev za salatu. 

4. Dobiveni preljev prelijte preko povrća i jaja te salatu prije posluživanja ostavite u hladnjaku, da se ohladi.