[RECEPT] Kako su krafne postale i ostale simbol poklada u Hrvatskoj

Krafne, krofne ili pokladnice slatko su tijesto prženo u dubokom ulju. Kod nas se u vrijeme poklada pripremaju u gotovo svim krajevima Hrvatske. Vjeruje se da se taj običaj proširio jer su namirnice od koji se spravljaju krofne nekada bile samo luksuz i upravo iz tog razloga pripremale su se samo jednom godišnje, i to prije korizme kada su ljudi nerijetko pretjerivali u hrani.

Foto: Srednja.hr

Pretragom interneta na temu pokladnih običaja u Hrvatskoj, doći ćete do nalaza kako se one, ovisno o predjelu, različito obilježavaju. Različita su i jela koja se spravljaju, pa ima svega: od pirjanog kiselog kupusa, rebrica i krumpira, grah-salate, svinjskih nožica i slično. Ipak, desert je gotovo uvijek isti – spravljale su se i krafne ili pokladnice.

Za studentski budžet: Ove obroke možete pripremiti za 15-ak kuna

‘Potrošilo bi se hrane koliko bi umjereno trošeći moglo biti tri mjeseca’

Radi se o dizanom slatkom tijestu okrugla oblika, prženom u dubokom ulju ili nekada, masti. Mogu biti punjene džemom, čokoladom ili jednostavno posipane šećerom. Ovaj kolač u nas je ostavština Austro-Ugarske, pa se u narodu i zadržao prilagođeni njemački naziv krafna ili krofna. Hrvatski naziv pokladnice potječe od poklada, običaja maskiranja, odnosno glagola ‘prerušavati’.

– Nekoć su se u Slavoniji poklade slavile tri dana uoči Čiste srijede i potrošilo bi se hrane koliko bi umjereno trošeći moglo biti tri mjeseca, piše u svom radu ‘Velike poklade u folkloristici Hrvata’, Marko Dragić s Filozofskog fakulteta u Splitu.

Među jelima koje se spravljalo i konzumiralo jedino u to doba godine bile su krafne, piše Muzej u loncu.

– Krofne, bebe i poderane gaće, inače vrlo skromno dizano tijesto (uz kvasac i brašno, koje jaje, svega žlica – dvije šećera), prženo na masti, zapravo su pravili vrlo rijetko, samo o kolinju i pokladama, valjda zbog luksuza trošenja velikih količina te nekada davno dragocjene namirnice, stoji na stranici.

Iako ove namirnice danas više nisu toliki luksuz, pravilo da se krofne pripremaju vrlo rijetko, gotovo samo u pokladno doba, nekako se ‘utaborilo’ i održalo do danas. Možda i bolje, jer jedna krafna sadrži čak 450 kalorija, što je otprilike jednako nutritivnoj vrijednosti 100-gramske čokolade.

Rožata: Tuđi recept koji smo proglasili tradicionalnim hrvatskim

Pripremite svoje krafne

Ipak, doba godine kada se valja nagraditi ovom slasticom je tu, pa vam donosimo recept za izvrsne domaće krafne, krofne ili pokladnice s Nutellom. U slast!

Sastojci:

4 šalice brašna
¼ šalice šećera
1 žličica soli
1 šalica mlijeka

2 i pol žličice suhog kvasca
¼ šalice maslaca nasjeckanog na kockice (sobne temperature)
2 jaja

2 žličice ekstrakta vanilije

Nutella ili džem

Priprema:

1. Mlijeko zagrijte da bude mlako (da u njega možete umočiti prst) dodajte mu šećer i promiješajte, a zatim u mlijeko dodajte kvasac i pustite po strani da se aktivira i postane pjenast.

2. Brašno i sol lagano pomiješajte, a zatim smjesi dodajte sve ostale sastojke i umijesite tijesto.

3. Tijesto nije potrebno ostaviti da se diže, već ga odmah razvaljajte na otprilike 1,5 cm debljine.

4. Pomoću čaše ili kalupa, od tijesta izrežite krugove. Dobivene krofne posložite na pobrašnjeni lim za pečenje i prekrijte čistom kuhinjskom krpom. Ostavite da se dižu otprilike sat vremena na toplom (ključan korak!).

5. Krofne pržite u biljnom ulju dok ne postanu duboko zlatne boje, a zatim ih punite Nutellom ili džemom po želji.

Odgovori