[FOTO] Oko 1.500 biciklista provozalo se centrom Zagreba na čelu s policijom

Kako bi uputili ljude na održive oblike kretanja te upozorili na nepovoljne klimatske promjene, Greenpeace Hrvatska, Sindikat biciklista i Zelena akcija jučer su organizirali masovnu biciklističku vožnju kroz Zagreb. Na kraju je u toj prvoj fazi vožnje sudjelovalo 1.500 biciklista, koji su na taj način iskazali podršku prvom velikom klimatskom prosvjedu u Hrvatskoj. Biciklistima su se priključile još stotine njih na savskom nasipu.

foto: Maja Bota/ PR

Uglavnom, ovim je događajem započeo val povezanih događanja u ostatku svijeta pod kapom pokreta ‘Break Free’. ‘Break Free from fossil fuels’ globalni je pokret, kojim se ukazuje na potrebu hitnog i bezpogovornog prestanka korištenja fosilnih goriva.

[FOTOVIJEST] Brojač bicikala u Zagrebu izmjerio ogromnu brojku prolazaka u ovoj godini

Za svijet bez fosilnih goriva prosvjedovat će se u još 40 zemalja

U više od 40 zemalja na 6 kontinenata održat će se niz mirnih prosvjednih akcija, kojima se zahtijeva svijet oslobođen od fosilnih goriva te prijelaz prema sigurnoj i održivoj energetskoj budućnosti za sve.

– Želimo poručiti da se klimatske promjene dešavaju već danas i da će naša djeca u životu sve više osjećati posljedice našeg djelovanja – odnosno nedjelovanja. Alternativa postoji, ali uvelike ovisi o političkoj volji. Mnoge vlade još zavlače konkretne akcije, iako se većina država klimatskim sporazumom u Parizu složila da želimo ovaj planet ostaviti nastanjivim za buduće generacije, poručila je Marija Tomac, predstavnica Greenpeace Hrvatska.

Povorka se nakratko zaustavila ispred zgrade HEP-a, i 16 metara širokim transparentom pozvalo se na završetak fosilne ere i prelazak na obnovljive izvore energije te iskorištavanje obnovljivih resursa Hrvatske, napose sunčeve energije koje imamo u izobilju.

foto: Tomislav Imprić/ PR

Student koji je biciklom prešao preko četiri tisuće kilometara

Svatko odabirom prijevoznog sredstava može pridonijeti zdravijem i čišćem okolišu

Biciklista je u Zagrebu sve više i potrebno je prilagoditi prometnu infrastrukturu održivim oblicima kretanja, a to su javni prijevoz, pješačenje i bicikliranje.

– Odabirom bicikla kao prijevoznog sredstva, svatko od nas može pridonijeti zdravijem i čišćem okolišu, a svaki pojedinac čini veliku razliku i time, na jednostavan način, pridonosi smanjenju klimatskih promjena, objašnjavaju iz Sindikata biciklista i pozivaju sve da se pridruže vožnji.

Osim pozitvnih psiho-fizičkih beneficija vožnje biciklom, organizatori prosvjeda donose i neke uistinu zabrinjavajuće podatke, zbog kojih biste mogli razmisliti o češćoj uporabi ovog prometala. 

– Transport predstavlja gotovo četvrtinu emisija stakleničkih plinova u Europi, glavni je uzrok zagađenja zraka u gradovima i smrtnosti čak 467.000 ljudi godišnje, prema Europskoj agenciji za okoliš. Stoga je niskougljični razvoj gradova, koji uključuje kvalitetnu biciklističku infrastrukturu, ključan, navode na kraju svoga zajedničkog priopćenja predstavnici Greenpeacea Hrvatske, Sindikata biciklista i Zelene akcije. 

Odgovori