Croteam – Tvrtka koja je stvorila Serious Sama prijatelj Ideje godine

Ideja godine je business plan natjecanje namijenjeno srednjoškolcima koje organizira srednja.hr s partnerima Visokim učilištem Algebra i Visokim učilištem Effectus. S jedinstvenim natjecanjem želimo potaknuti učenice i učenike srednjih škola da osmisle inovativne ideje i projekte te da ih, uz razradu prikladnog poslovnog plana i prijedloge tehnoloških rješenja, prezentiraju žiriju i javnosti. Prijatelj projekta je Croteam, najdugovječnija gejmerska tvrtka u Hrvatskoj, ponajprije poznata po igri Serious Sam.

Natjecanje Ideja godine – ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’ zamišljeno je tako da učenici moraju kroz poslovni plan i prezentaciju predstaviti svoju poduzetničku Ideju. Prijave su otvorene do 19. ožujka. Timovi mogu imati najviše do tri člana te profesora mentora. Često postavljana pitanja o Ideji godine možete pogledati ovdje.

Rimac Automobili postali prijatelj srednjoškolskog projekta Ideja godine

Croteam je prvu igru napravio 1993. godine.

Tvrtka Croteam je prijatelj projekta Ideja godine, a oni su svoj gejmerski put započeli još 1993. godine s nogometnom igrom Football Glory koja je izdana za Amiga računala.

– U Croteamu smo svjesni da je jedina vrijednost koju vam nitko ne može oduzeti upravo – znanje. Godinama surađujemo s obrazovnim ustanovama (puput zagrebačkog FER-a) te sudjelujemo na raznim konferencijama i događajima vezanima uz gaming industriju kao predavači, stručni suradnici, savjetnici ili članovi žirija, te se trudimo mlađim naraštajima prenijeti naše znanje i ljubav prema ovoj rijetkoj profesiji, koja je (na našu veliku radost) posljednjih godina u Hrvatskoj u punom cvatu. Kao tvrtka koja je već 22 godine prisutna na svjetskoj igraćoj sceni, prepoznali smo potrebu da se mlade ljude koji imaju ambicije i želje razvijati se, kako na osobnom tako i na poslovnom planu, usmjeri prema granama industrije pred kojima je budućnost, u što svakako spada IT sektor u čijem sklopu je i razvoj video igara. Nadamo se da će u bližoj budućnosti igre koje su razvili hrvatski timovi biti još uspješnije, te da će neke od tih timova formirati upravo mladi koji danas sudjeluju u projektu Ideja Godine, kaže nam Damjan Mravunac koji je u Croteamu od njihovih početaka.

Svi finalisti proći će kroz ured Croteama

Dan nakon finala koje se održava u prostorima visokog učilišta Algebra svi finalisti ići će u posjet Rimac Automobilima koji su također prijatelji projekta, ali i Croteamu, a Damjan nam objašnjava što sve očekuje finaliste.

– Finaliste ćemo provesti kroz našu malu, ali izrazito dinamičnu tvrtku i ukratko ih upoznati s poviješću Croteama, igrama koje smo napravili, te samim procesom izrade jedne video igre, počevši od ‘ideje na papiru’ do finalnog proizvoda. Budući da konstantno radimo s najnovijim tehnologijama i trudimo se ostati u toku s novitetima, u uredu tako imamo odjele koji se bave VR-om (virtualna stvarnost), fotogrametrijom, ‘motion captureom’ i ostalim zanimljivim tehnološkim rješenjima koja sudjeluju u razvojnom procesu izrade igara, a za koje vjerujemo da će finalistima biti izrazito zanimljivi, rekao je Mravunac.

Ideja godine: Često postavljana pitanja

‘Ne čekajte, prijavite se!’

S njime smo porazgovarali i o motivima mladih da se priključe ovakvim projektima, a on ima jasan odgovor zašto se prijaviti.

– Jedan od nedostataka klasičnog obrazovanja jest višak teorije, a manjak prakse. Puno stvari koje naučimo često zaboravimo jer ih nikada nismo imali prilike isprobati u stvarnom životu, pa zato smatramo da projekti poput Ideje Godine koji zagovaraju upravo tu praktičnu, realizacijsku stranu, imaju posebnu vrijednost za mlade. Izrada poslovnog plana koji treba pratiti ideju nije nimalo lak zadatak, no nimalo ne sumnjamo da će im iskustva stečena sudjelovanjem u projektu uvelike koristiti u budućoj karijeri i odabiru iste. Stoga ne čekajte, prijavite se!, poručio je svima Mravunac.

Odgovori