Predstavnik ZIP-a Mihovil Barančić je četvrti član žirija Ideje godine

Mihovil Barančić ima 15 godina iskustva u svijetu financija, član je mreže poslovnih anđela CRANE-a, suosnivač ZIP-a i četvrti član žirija srednjoškolskog Business plan contesta Ideja godine kojeg organizira portal Srednja.hr.

http://zipzg.com

Treće finale Ideje godine održat će se u petak, 13. veljače s početkom u 13 sati u prostorima Visokog učilišta Effectus. Deset timova koji su se plasirali u finale zaslužili su svoje mjesto s kvalitetnim idejama koje su prikazali kroz poslovne planove i tehnološka rješenja. Žiri u sastavu portala srednja.hr, Visokog učilišta Algebra i Visokog učilišta Effectus imao je težak zadatak izdvojiti najbolje ideje, a posljednje ocjene timovi će dobiti za prezentaciju projekata.

Žiriju će pomoći četvrti član Mihovil Barančić kao predstavnik Zagrebačkog inkubatora poduzetništva koji nam je kroz kratki intervju najave finale objasnio koje su najčešće pogreške mladih startupa i kako se mogu prijaviti za sedmu generaciju ZIP programa.


Otvorene su prijave za sedmi sedmi ZIP-a? Tko se sve može prijaviti i što može dobiti od ZIP-a?

Prijave za 7. generaciju ZIP programa su otvorene do 01.03. Prijaviti se može svatko tko ima dobar projekt te volju,energiju i znajnje da on i njegov tim uspiju svoj proizvod ili uslugu lansirati na tržište. Preferiramo projekte koj su u što kanijoj fazi dovršenja, koji ciljaju globalno i koji su skalabilni. U ZIP-u prijavitelji dobivaju mjesto za rad, intenzivni edukacijski program, komunikaciju sa četrdesetak domaćih i stranih mentora te mogućnost dobivanja investicije od 10.000 GBP za nekoliko timova koji pokažu najveći potencijal.

Koliko je bitno poticati mlade za kreativno i poduzetničko razmišljanje?

Mislimo da je izuzetno bitno poticati mlade da razmišljaju svojom glavom, da pokušaju pokrenuti neki svoj projekt i samim time popularizati poduzetništvo kao takvo. To i radimo sa projektom ZIP nas četvorica osnivača već tri godine.

Jeste li prije radili sa srednjoškolcima i studentima na razvoju startupa?

Sa studentima surađujemo već godinama npr sa udrugama eStudent i BEST te smo aktivni sudionik kao mentor ili član žirija nekoliko studentskih natjecanja: BPC, ASC, TVZ Mobile challenge. Ovo je upravo prilika da se više uključimo u rad i sa srednjoškolcima kako bi oni u što ranijoj fazi počeli razmišljati o poduzetništvu.

Koja je najveća mana prijava koje se prijavljuju na ZIP? O čemu startupi trebaju razmišljati, a da to ne rade?

Najčešća greška koja se događa projektima u ZIP-u je da premalo
pitaju i općenito premalo traže od mentora, zatim da precijene svoje
mogućnosti dok npr. istovremeno studiraju, rade i pokušavaju pokrenuti
svoj projekt te da odugovlače sa izlaskom na tržište jednom kad je
projekt za to spreman jer nisu spremni čuti mišljenje tržišta o njihovom
proizvodu ili usluzi.

_________________________________________________________________________

Ideja godine je Business Plan Contest u organizaciji portala Srednja.hr, a izvodi se se partnerima Visoko učilište Effectus i Visoko Učilište Algebra

Odgovori