Profesor odgovorio na vječno učeničko pitanje: što će mi matematika u životu?

Uglednom američkom sveučilišnom profesoru matematike Jeremyu Kahnu, postavljeno je pitanje koje interesira bar nekoliko učenika u svakom razredu, svake generacije – gdje i kada će mi u životu trebati svi ti sinusi, cosinusi, integrali i ostatak algebre i geometrije? 

Što je najbolje od svega, profesor svoje teze nije podupirao isključivo kroz prizmu matematike, nego je pokušao na najplastičniji način odgovoriti koje sve vrline i navike u životu, donosi učenje i znanje mnogima omraženog predmeta u školi. Pet njegovih zaključaka prenose 24sata.rs

Matematička mozgalica profesora Miluna: Možete li ju riješiti?

1. Matematika te uči da priznaš kada nisi u pravu.

Pitajte bilo kojeg profesora što da učinite ako zadatak ne uspijevate riješiti i odgovor će biti jednostavan: ‘Počni iz početka i pokušaj ga riješiti drugačije. I ne brini zbog greške koju si napravio jer te to odvelo na pravi put.’

2. Matematika te uči da koristiš precizne i ispravne riječi

Preciznost je odlika matematičara. Svaki termin i fenomen kod njih ima preciznu i jasnu definiciju, a svaka brojka preciznu vrijednost.

Znate kako su vas nastavnici tjerali da učite napamet svaku definiciju geometrijskih figura ili Pitagorin poučak? Niste imali pojma kada i gdje ćete moći da koristite to nabiflano znanje. Razmislite – izgovaramo li uvijek riječi bez trenutka oklijevanja, baš u kontekstu njihovog značenja? Biste li mogli u djeliću sekunde da odgovorite što su sreća ili ljubav? Bi li te iste riječi upotrijebio i netko vama jako drag, najbliži? I još važnije – biste li mogli imenovati stvar koja nema preciznu definiciju?

Zagrebački MIOC napravio novi kurikulum kroz projekt Matematika između realnog i virtualnog

3. Matematika te uči da razmišljaš nekoliko koraka unaprijed

Rješavanje matematičkih problema je kao igranje šaha. Svaki pogrešan ili nepažljiv potez može imati užasne posljedice.

Koliko često ste nakon što ste riješili zadatak iz algebre završili u slijepoj ulici jer ste negdje stavili minus umjesto plusa? Čak i najmanja pogreška može uništiti sve i postati velika prepreka u vašoj namjeri da što prije završite zadaću. Matematika nas uči koncentraciji i odgovornosti. To nije mala stvar, zar ne?

4. Matematika te uči da ne razmišljaš kao drugi, već na svoj način

Mnogo je poučaka, pravila i aksioma za koje se smatralo da su ispravni, a zapravo nisu. To znači da ne treba slijepo vjerovati čak ni ljudima s najvećim autoritetom, bar dok ne provjerimo sami je li tako kako kažu. Znanstvenici to zovu “odgovorni skepticizam”, a matematika nas tome uči na odličan način.

5. Matematika te uči da nikada ne odustaneš

Jer ako ti ne riješiš zadatak, netko drugi će to sigurno učiniti. Stoga, zašto baš ti ne bi bio prvi?

Odgovori