[VIDEO] Provjerite kojim sve krvnim grupama vaša može donirati krv

Iako je tehnologija u današnje vrijeme nevjerojatno napredna, krv na umjetni način još uvijek nije moguće proizvesti. Stoga oni kojima je prijeko potrebna, zbog bolesti ili teških ozljeda, ovise isključivo o dobroj volji ljudi koji nesebično daruju krv. Vama, ako ste zdravi, ne može naštetiti, a nekome može spasiti život. Evo kojoj krvnoj grupi možete donirati krv.

Screenshot: Facebook

Svake dvije sekunde nekome je u svijetu potrebna transfuzija krvi. Naišli smo na video koji izvrsno objašnjava kojim krvnim grupama može ići vaša krv.

Studentska solidarnost: U domu na Savi veliki odaziv za doniranje koštane srži oboljelom kolegi

A+ krv može darovati grupama: A+ i AB+

A- krv može darovati grupama: A+, A-, AB+, AB-

B+ krv može darovati grupama: B+, AB+

B- krv može darovati grupama: B+, B-, AB+, AB-

0+ krv može darovati grupama: A+, B+, AB+, 0+

0- krv može darovati grupama: A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, 0+,0- 

AB+ krv može darovati grupama: AB+

AB- krv može darovati grupama: AB+ i AB-

Bitno je za naglasiti, a to stoji i na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, kako tijekom darivanja krvi ne postoji mogućnost zaraze davatelja. Sav pribor za uzimanje krvi – igle, plastični sistemi, plastične vrećice i ostali materijal koji se koristi pri uzimanju krvi su sterilni i za jednokratnu su uporabu. Pribor je napravljen na način koji onemogućuje njegovu ponovnu uporabu.

Na ovoj poveznici možete vidjeti trenutne zalihe krvi u Hrvatskoj po krvnim grupama, kao i koje krvne grupe nam nedostaje.

Odgovori