Lijepa naša: Preko oglasnika traži političku vezu da ga zaposli u HEP-u

Javna je tajna  da se posao u javnim tvrtkama teško može dobiti ako nemate dobru rodbinsku ili političku vezu. Da vam neće pomoći izvrsnost na praksi, uvjerio se jedan mladić, kojemu je nadređeni savjetovao da nađe dobru vezu u HEP-u, ako tamo želi ostati raditi. Mladić je to i učinio – vezu za posao potražio je u Facebook grupi ‘Tražim posao/nudim posao Dalmacija’.

Država troši milijune iz proračuna na stručno osposobljavanje u javnom sektoru

Da su mladi u Hrvatskoj u vrlo lošoj poziciji kada je u pitanju zapošljavanje, znaju već i ptice na grani. Situacija je najgora u javnom sektoru gdje je posao nemoguće dobiti ukoliko nemate dobru rodbinsku ili političku vezu. Već smo pisali o tome koliko proračunskog novca javne tvrtke troše na stručno osposobljavanje mladih, ali gotovo nitko od njih u tim tvrtkama nema mogućnost ostanka na radnom mjestu. Čak niti izvrsnost tijekom SOR-a ili prakse neće vam pomoći, a u to se uvjerio i jedan mladić koji je praksu odrađivao u HEP-u.

Nadređeni mu je kazao kako je i više nego zadovoljan njegovim radom tijekom prakse, ali posao u HEP-u može dobiti tek ako pronađe dobru političku vezu. Kako je u stvarnosti nema, pomoć je odlučio potražiti u Facebook grupi ‘Tražim posao/nudim posao- Dalmacija’.

– Pozdrav, trebala bi mi usluga ako netko ima malo bolju vezu u HEP-a ili u politici (ipak oni drže cili HEP i raspoređuju). Radio sam na praksi u HEP-u u baždarnici, pričao sam sa šefom odjela i on je više nego zadovoljan mojim radom i rado bi me ostavio kod sebe, ali nažalost politika i vrh vuče sve veze te mi je rekao da probam pronać’ neku vezu koja će me gurnuti. Ako ima koja dobra duša da bi pomogla mladiću neka se javi u inbox. Za uslugu će sigurno bit’ nešto zauzvrat, piše ovaj mladić iz Dalmacije.

Screenshot: Facebook

Odgovori