U četvrtak se sprema veliki prosvjed Mladih za radnička prava

Prosvjed Mladih za radnička prava bio je najavljivan još u listopadu, no isti je otkazan tek nekoliko sati prije održavanja radi nepovoljnih vremenskih uvjeta. Stoga Inicijativa udruga i sindikata održava novi prosvjednu akciju, koja će se održati 17. studenog s početkom u 18 sati u Zagrebu, a s ciljem uključivanja mladih u borbu za radnička prava.

Foto: Facebook; Mladi za radnička prava

Inicijativa udruga i sindikata za četvrtak organizira veliki prosvjed Mladih za radnička prava, koji će se održati u Zagrebu s početkom u 18 sati na Trgu žrtava fašizma.

Hrvatska na vrhu europske ljestvice po nezaposlenosti mladih koji su tek završili školovanje

‘Od nove vlasti zahtijevamo da se osigura dostojanstvo mladih radnika i radnica’

Inicijativa naglašava kako su upravo mlade osobe u Hrvatskoj među najvećim žrtvama trenutne ekonomske situacije. Tvrde kako su nezaposlenost i ugrožavanje radničkih prava dovele su skoro 20 posto mladih u rizik od siromaštva.

– Mi mladi od nove vlasti zahtijevamo da se osigura dostojanstvo mladih radnika i radnica, poručuje Inicijativa.

U skladu s tom porukom, od vladajućih zahtijevaju kvalitetniju regulaciju studentskog i učeničkog rada, bolje radne uvjete i plaću za sezonski rad u ugostiteljstvu, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji, mjere poticanja zapošljavanja koje će mlade stvarno osnaživati za buduća radna mjesta, zaštitu od diskriminacije na tržištu rada po rodnoj i drugim osnovama te osiguravanje prava na sindikalno organiziranje.

Izvrsna prilika nezaposlenima: Njemačka traži skoro 700.000 radnika

Kao uvertira u prosvjed u srijedu besplatna projekcija filma ‘Gazda’

Kako kažu, sama prosvjedna akcija Mladi za radnička prava ima trostruki cilj:

1. Slanje poruku hrvatskim političkim elitama da je neprihvatljivo tretiranje mladih kao pukog simbola u političkim govorima i predizbornim kampanjama te podsjećanje da mladi nisu samo budućnost, već sadašnjost.

2. Informiranje mladih građana i građanki o njihovim radničkim pravima te informiranje o načinima zaštite u slučaju njihova kršenja, jer su kažu, radnička prava su stvar svakog od nas, svakog dana.

3. Na posljetku, ova akcija otvara prostor zainteresiranima da se uključe u organizaciju aktivnosti. Svi kojima je stalo do teme i žele volonterski doprinijeti akcijama, mogu se javiti se na mail dani.akcije@gmail.com.

Iz inicijative poručuju kako je svaki angažman je koristan i dobrodošao.

Velikom prosvjedu već su prethodile informativne akcije, a jedna od njih bit će besplatna projekcija kontroverznog filma Gazda u srijedu, u klubu Močvara s početkom u 19.30 sati. Osim navedene projekcije bit će i rasprava na kojoj će uz redatelja filma sudjelovati predstavnici nekoliko sindikata

Odgovori