Aktivnosti uz koje ćete najbolje iskoristiti zimske praznike

Praznici su po zdravoj logici doba kada imate više vremena za odmor i opuštanje te odmak od obveza pa je sasvim prirodno da u tom periodu više od svega, želite napuniti baterije. Ipak, beskrajno ljenčarenje, izležavanje pred televizorom popraćeno nezdravom hranom, može biti kontraproduktivno. 

Stoga u tijeku preostalog školskog odmora pokušajte obaviti i neke korisne stvari odnosno aktivnosti kojima ćete uveseliti sebe i svoje bližnje. Time ćete se osjećati ispunjenije, a ujedno i biti spremniji za hvatanje u koštac s obvezama koje će vas neizbježno dočekati.

48 stvari koje će ti se dogoditi na uskršnjim praznicima

Donosimo vam nekoliko prijedloga, kako biste mogli iskoristiti zimske praznike.

Pročitajte knjigu

Može to biti lako štivo koje vas neće zamarati, opaki krimić ili neka knjiga koju dugo želite pročitati, ali zbog gustog rasporeda u školi niste uspjeli.

Ako vam na pamet ne pada nijedan naslov, odnosno ne znate kako biste izvukli jednog favorita, nije loša opcija pročitati pojedinu lektiru, koja vas svakako čeka u drugom polugodištu. Rasteretit ćete si raspored do kraja školske godine, a možda usput opustiti, zabaviti i na koristan način ispuniti vrijeme.

Kako sam proveo ljetni raspust: Mali Bosanac napisao sastavak za plakanje od smijeha

Provedite vijeme u prirodi

Vidjevši podnaslov vjerojatno su neki od vas pomislili ‘a kamo da idem po ovoj hladnoći?’

Neka vam kao uvodno ohrabrenje posluži podatak da se u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj djeca vrtićke dobi, najnormalnije svakog dana igraju napolju, bez obzira na oštro lice, koje često pokazuje tamošnja klima. 

Svako godišnje doba ima svoje čari pa i zima. Polusatna šetnja ili nekoliko njih u tijeku dana, svakako će vas probuditi iz zimskog sna, a i osloboditi od potencijalnih udara virusa, koji se dakako više grupiraju u zatvorenim prostorima.

Aktivnosti poput sanjkanja, skijanja ili klizanja, dodatni su plus. No i hod ili trčanje, bit će sasvim dovoljni da se osjećate bolje. 

Kako se Leon iz Slunja sam uspio izboriti za produljenje velikog odmora

Otputujte na par dana nekamo

Ne mora to biti spektakularno putovanje, dovoljno je otići na par dana do prijatelja u grad ili periferiju, upoznati poneku novu osobu te iskusiti neka nova iskustva.

Uopće nije banalno iz Gorskog Kotara otići par dana do kolegice u Rijeku ili obrnuto. Lijepo je imati drage ljude posvuda pa se onda s nekima od njih možete dogovoriti da za ove praznike vi dođete do njih, a onda oni do vas u tijeku proljetnog raspusta.

Izlazak iz kolotečine je sam po sebi dovoljan da se osjećate bolje na početku drugog polugodišta. Naravno ako imate priliku otputovati van zemlje to je svakako jedna nova razina zadovoljstva.

Kako iskoristiti ljetne praznike?

Naučite novu vještinu ili strani jezik

Da biste naučili svirati gitaru ili njemački jezik, trebat će vam dakako puno više od preostalih 10-ak dana zimskog odmora.

Međutim, sada kada imate više slobodnog vremena, lakše ćete se natjerati da uopće počnete s učenjem i/ili vježbanjem.

Uz to ako uhvatite početni zamah, poslije će vam sviranje, učenje stranog jezika ili programskog jezika, postati navika, a kako vrijeme odmicalo i kako budete postajali bolji u tome, to će vam prerastati u zadovoljstvo.

Uglavnom, ništa vas ne košta da pokušate. Barem radi toga da stavite još jednu aktivnost na listu ‘ovo nije za mene’.

Stvari koje ste trebali naučiti za vrijeme srednje škole

Posjetite baku, strinu, ujaka…

Kada ste bili manji, oni su se rado igrali s vama, kupovali vam darove, s vama gradili kućicu na drvetu ili vas vodili u zoološki vrt.

No, sada kada ste došli u tinejdžerske godine, ne sjetite se više ni nazvati drage ljudi, koji su imali puno strpljenja i vremena za vas.

Sad ste na zimskim praznicima i ne možete se izvlačiti da nemate vremena. Posjetite neke drage ljude. Katkada veselje koje donesete drugima, učini zadovoljnima i vas same.

Osam vještina koje svatko mora imati s 18 godina

Izbaci neku lošu naviku iz svog života

Na početku smo nove godine, dakle u dobu kada ljudi često donose odluke kako će se riješiti ove ili one loše navike.

S poboljšanjem možete pokušati i vi.

Ne mora to nužno biti neka velika, konkretna odluka tipa idem na dijetu ili prestajem pušiti. Dovoljno je pokušati i s malim promjenama poput, trčat ću dva puta tjedno ili pomoći ću roditeljima u kućanskim poslovima, više ću se družiti s prijateljima, a manje visiti na Fejsu i slično.

Dobro je da si takvu odluku zapišete pa da primjerice prvog veljače ili već početkom drugog polugodišta analizirate što ste od željenog napravili i tako onda nastavite kroz cijelu godinu.

Odgovori