Kako sam proveo ljetni raspust: Mali Bosanac napisao sastavak za plakanje od smijeha

U mnogim stvarima građanima susjedne Bosne i Hercegovine ne ide kako treba, ali kada je riječ o dobrom humoru tu mogu ukrstiti koplja s najboljima. Za to je dokaz i sastavak malog Bosanca, koji se proširio društvenim mrežama i postao veliki hit u Hrvatskoj i zemljama okruženja.

foto: Ivan Božić |srednja.hr

Iako u priči koju dječak piše ima i tragičnih elemenata, dojmljiva je hladnokrvnost kojima ih dječak opisuje. Kao i prvu ljubav, poljubac te nedaće koje su na ljetovanju pogodile članove njegove obitelji.

Pročitajte njegov sastavak, koji prenosimo u cijelosti  i sve će vam biti puno jasnije:

‘Ove sam godine proveo ga s obitelji na moru. Ja, sestra i burazer. I otac i majka. Isto. Ja sam iš’o svako jutro sam po hljeb, a tata je pio popodne po najgoroj vrućini.

Jedno dva dana nisam iš’o na plažu jer sam se od nečega osuo. Drugi dan mora tata je slomio majku pred narodom. Nitko se ni okrenuo nije. Takav je narod. Majka je govorila nama djeci da će ujak Ibro slomiti tatu kad se vratimo. Ujak Ibro ja samim time majčin brat. On je musliman kao i mi.

Zaljubio sam se u Sandru, ona je pola – pola. Majki nije pravo u vezi toga. Sandra je odlična u školi. Ima velike plave oči. Kad me poljubila zamantalo mi se. Seka se ubola na ježa. Vriskala je dva sata. Kad smo je odveli doktoru on je rekao da nije jež nego srća. Noga joj se zagnjojila, pa smo morali nazad.

Ja sam se jedino obradovao tome što će ujak Ibro slomiti tatu. Jer dosta je više bilo. Njegovog…Terora.

Kad smo došli kuči ujak je došao da se pozdravimo jer on je se vrać’o nazad u Ameriku. Majka mu nije rekla ništa za tatu. Meni je zaprijetila da šutim. Neće kaže da se dušmani raduju. Neće ni da se ujak brine. Malo mu je firme. Dvaput mu je puc’o čir. Ja sam je pit’o kakvi dušmani, a ona je rekla da nitko ionako ne gleda svoja posla nego jedva čeka neki kaos. U susjedstvu. Takav je narod.

Ove godine je buraz krenuo u prvi razred. On je isti tata. Prvi dan se potukao dvaput. Majka je plakala, a tata mu je uz’o Toblerone. Takav je tata, samo nek je kontra svima. Burazova učiteljica je rekla da preporučuje se pažnja roditelja.

Ja sve mislim da će, kad se ujak Ibro opet vrati iz Amerike, tata morati odseliti iz kuće. Majka je predala za rastavu. Još ne smije da mu kaže, ali će mu sigurno reći. A narod nek’ jede govna. Nije se zbog naroda ni udavala.’

izvor: Facebook

Odgovori