Na međunarodnom debatnom turniru u Zagrebu raspravljalo se o fenomenu Pokemon Go

Proteklog vikenda održano je u Hrvatskoj do sad najveće natjecanje u debati- Winter Holidays Open. Turnir je trajao od 16 do 18. prosinca 2016., a održao se u OŠ Kajzerica i IV. gimnaziji na Kajzerici. Ovo je treća godina za redom da se natjecanje održava, a ovogodišnje je najveće do sad. Natjecalo se 96 ekipa odnosno 325 debatanata srednjih škola koji su došli iz više od 20 zemalja svijeta (Jordan, Tanzanija, Moldavija, Mongolija, USA, Turska, Češka, Slovačka, BiH, Njemačka, Slovenija, Rumunjska, Mađarska, Danska itd).

Svjetski prvak u debati piše zašto je neuvođenje građanskog odgoja ozbiljan problem

Kao što to inače biva, na svakom debatnom turniru srednjoškolci raspravljaju o gorućim svjetskim problemima iz područja gospodarstva, ekonomije, prava i sociologije te o društvenim fenomenima. Ove godine teme su bile feminizam, nacionalizacija kompanija, rast socijalnih medija kao primarnih distributera informacija te fenomenu igrice Pokemon Go.

Rasprava o aktualnim problemima i društvenim fenomenima

Za finale su se izborili USA Debate A na strani propozicije te slovenski tim Bežigrad Green Stars na strani opozicije, a debatirali su na tezu ‘Ovaj dom žali za komercijalizacijom feminizma’. Pobjednici su Bežigrad Green Stars čiji je član Matija Pušnik ujedno i prvi govornik turnira koji je s nama podijelio svoje dojmove.

– Bio sam na WHOu prošle i pretprošle godine pa mi natjecanje nije novena, ali ove godine je bilo fakat čarobno jer se turnir odvijao u novoj školi. Nije bilo ni jednog problema, ništa nije kasnilo, a sudjelovalo je 350 debatanta. Ne znam kako je to moguće.

Pohvale organizaciji šalje i njegov trener Miha Andrič.
– Uzevši u obzir koliko je ovaj turnir velik, WHO je bio savršeno organiziran (nismo očekivali ništa manje od Hrvatskog debatnog društva, pogotovo kad su glavni organizatori bili Bojan Marjanović i Anastasija Stupar). Bilo je jako zahtjevno za debutante, ali oni su na to već naviknuti. Teze su bile podosta otvorene za raspravu i manevre te jako koncentrirane na goruće probleme. Debatanti su se zaista jako spremali za ovaj turnir i kao školski tim smo uspjeli pobjiediti nacionalne timove kao što je USA A team. To je samo dokaz da radimo odličan posao u klubu, da je obrazovanje zaista kvalitetno u našoj školi u Bežigradu te da imamo jako kvalitetan debatni program u Sloveniji, rekao nam jer Andrič

[INTERVJU] Svjetski prvak u debati: Zanemarujemo kritičko promišljanje gradiva

Ekipa iz II. gimnazije Zagreb završila turnir na 4. mjestu

Drugoplasirana je ekipa USA A, a treća USA B. Bušmani 1, debatna ekipa II. gimnazije Zagreb pozicionirala se na četvrto mjesto te su ujedno i jedina domaća ekipa koja se kvalificirala u eliminacijska kola dakle u prvih 16 ekipa.

Član tima Bušmani 1, Igor Fras, dao nam je pregled turnira kroz svoje oči.

– Ove godine smo Marija, Alma, Lovro i ja odlučili formirati ekipu za Winter Holidays Open jer nam se činilo kako svatko od nas može na svoj način doprinjeti našem predstavljanju svoje škole i kluba na najvećem međunarodnom debatnom natjecanju u Europi. Nas četvero smo već ranije u raznim kombinacijama zajedno debatirali tako da se dobro razumijemo i lako zajedno radimo. Počeli smo se spremati nekoliko tjedana prije za dvije unaprijed određene teze. Teme su načelno bile zanimljive iako smo na feminizam svi preokrenuli očima jer smo o njemu debatirali cijelu 2015. godinu. Nekoliko dana prije početka samog natjecanja, imali smo cjelodnevna spremanja s našim mentorima. Mame nas nisu vidjele par dana, ali printanje materijala do 2 ujutro se definitivno isplatilo jer smo u petak popodne u 4. gimnaziju došli više manje spremni. Kažem više manje jer je Lovro svoj govor prvi put isprobao 5 minuta prije početka debate, ali i to je bilo dovoljno da prve dvije runde pobijedimo. Subota je bio dug dan, ali i odlučujući. Prva dva kola bila su impromtu, što znači da smo dobili samo sat vremena za pripremiti case na zadane teze. Prva je bila ‘This house regrets the global phenomena of mobile games like Pokemon Go’. Prvih pola sata pripreme smo se samo gledali i smijali jer nismo mogli vjerovat da ćemo debatirati o Pikachuu. Bojali smo se da će nam ta debata uništiti sjećanja na djetinjstvo, ali srećom pobijedili smo Tanzaniju i krenuli u sljedeće runde. Pobjedama nad rumunjskom reprezentacijom i slovenskom ekipom Litija osigurali smo 5 pobjeda, tako da nas poraz od slovenskog tima Logos nije spriječio u prolasku u eliminacijski dio turnira kao jedina ekipa iz Hrvatske. U nedjelju u 8 ujutro pobjedili smo još jednu ekipu rumunjske reprezentacije kako bi prošli u četvrtfinale gdje smo se osvetili ekipi Logos iz Slovenije za jučerašnji poraz te ih porazili kako bismo ušli u polufinalni krug. Tamo nas je dočekao zloglasna reprezentacija SAD-a protiv koje smo imali napetu debatu na tezu ‘This house would ban war commemorations’, tema koja je bliska njihovoj i našoj naciji. Od 5 sudaca koji su odlučivali o ishodu debate, troje je pobjedu dalo SAD-u, a dvoje nama. To nas je smjestilo na četvrto mjesto od 96 ekipa koje su sudjelovale na ovom turniru, uspjeh na koji smo jako ponosni. Naravno osim debata, na ovom turniru, kao i na svakom međunarodnom, stekli smo mnoga nova poznanstva i prijateljstva. Turnir je stvarno bio izvrsno organiziran od strane Hrvatskog debatnog društva i veselimo se opet sudjelovati sljedeće godine, zaključio je Fras.

Odgovori