Svijet digitalne umjetnosti mlade Varaždinke osvaja društvene mreže

Nakon što je svoje radove podijelila na stranici BoredPanda, počeli su se viralno širiti na društvenim mrežama i preplavili su Talenthouse, Art People Gallery, Architecture & Design, kao i domaći portale. Martina Stipan je u svijet umjetnosti ušla je s 12 godina, a trenutno svoj život ne može drugačije zamisliti.

Martina Stipan|privatna arhiva

Ima tek 17 godina, a iza nje su već priznanja i izložbe. Odnedavno radovi Martine Stipan, mlade varaždinske umjetnice, preplavljuju i društvene mreže.

 Umjetnost je polako ušla u njezin život

– Zanimljivo mi je bilo kako ljudi prikazuju svoje ideje kroz digitalnu fotomanipulaciju. Od svoje dvanaeste godine intenzivno se bavim digitalnom umjetnošću, kaže Martina. Prije toga nije imala preveliki interes za umjetnost, no to se promijenilo s vremenom. Sada se osim digitalnoj, posvetila i drugim umjetnostima, pa u slobodno vrijeme crta i svira – gitaru i ukulele. Inspiraciju Martina pronalazi svugdje oko sebe, u događajima, ljudima, prirodi, filmovima i glazbi, a svijet mašte je inspiriran i njezinim snovima.

Martina Stipan|privatna arhiva

Jesu li umjetnički i humanistički studiji uzaludni?

Srednja škola utjecala na Martinine radove

Mlada umjetnica pohađa Elektrostrojarsku školu u Varaždinu, odlučila se za smjer medijskog tehničara i najesen kreće u četvrti razred.

 – Drago mi je da imam priliku još svoje znanje o digitalnoj grafici i grafičkom dizajnu usavršiti. Likovna i glazbena umjetnost, fotografija, video, zvuk, 3D, medijske prezentacije i medijski projekti su samo neki od predmeta gdje imam priliku upoznati se s medijima i načinom na koji funkcioniraju, objašnjava Martina. Srednja je škola utjecala na njezin kreativni izraz, kaže, jer sada drugačije vidi svijet umjetnosti i pažljivije posvećuje svoje vrijeme stvaranju nekog rada. Martina planira upisati fakultet vezan uz multimediju, nada se da će joj to biti još veći poticaj u budućnosti za stvaranje ovakvih slika, a možda i neke druge vrste umjetnosti.

Brojna publika je najveće priznanje

Kao svoje uspjehe Martina ističe svoje dvije izložbe, u Kinu Galerija u Varaždinu i u Muzeju Suvremene Umjetnosti u Zagrebu, na kojima je izlagala sa 16 godina. Nedavno postignuće je i državno natjecanju iz multimedije, gdje je s Tomislavom Novakom osvojila prvo mjesto, a zadatak im je bio kreirati web stranicu na temu glazbe. Najvećim postignućem Martina ipak smatra brojnu publiku, koju privlače njezini radovi i dodaje kako se nada se da će kroz život ostati u svijetu umjetnosti i nastaviti kreirati digitalne slike.

Njezine radove možete pratiti putem Facebook pagea t1na

Odgovori