Pretraga

Dodijeljene nagrade 53. Goranova proljeća

A- A+

Ovaj su tjedan na središnjoj manifestaciji 53. Goranova proljeća u Lukovdolu dodijeljene nagrade ovogodišnjoj dobitnici ‘Goranova vijenca’ te nagrada ‘Goran za mlade pjesnike’.

Izvor: Screenshot

U lukovdolskom Domu kulture u kategoriji ‘Goranova vijenca’ slavila je pjesnikinja Sonja Manojlović, dok je ovogodišnja pobjednica u kategoriji ‘Goran za mlade pjesnike’ vinkovačka studentica Mateja Jurčević.

Pjesnikinje pohvaljene od struke

O obrazloženju prosudbenog povjerenstva ističu kako je poezija Sonje Manojlović jedno od najpouzdanijih i najpoticajnijih čitateljskih trajnih boravišta u kontekstu suvremene hrvatske književnosti. 

U obrazloženju nagrade 21-godišnjoj Mateji Jurčević prosudbeno povjerenstvo ocijenilo je njen pjesnički rukopis radnoga naslova ‘Paranoja’ kao odlika neobične konceptualne uređenosti te snažne načitanosti uz tako dobrodošlu, a mladim pjesnicima ne suviše pripadajuću, jezičnu eleganciju. 

Sonja Manojlović je za svoju nagradu dobila Vijenac, kiparski rad Vojina Bakića te novčani iznos, dok je mlada Vinkovčanka dobila mogućnost objavljivanja prve knjige pjesama.