Pretraga

[FAN FEKT] Trg maršala Tita trebao bi i osmi put promijeniti ime: Evo kako se sve zvao

A- A+

Prekrasnom i prostranom Trgu maršala Tita u Zagrebu, politika ima namjeru i po osmi put promijeniti ime. Na njemu se nalazi Hrvatsko narodno kazalište, zgrada Sveučilišta te moderna Muzička akademija, ali ovi atraktivni spomenici kulture, očito ne privlače dovoljno pozornosti pa svako malo valja dignuti buku oko tog trga.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Tako bi do kraja godine sadašnji Trg maršala Tita, trebao biti preimenovan u Kazališni trg, što je najavio novi predsjednik zagrebačke Gradske skupštine HDZ-ov Andrija Mikulić, prenosi RTL Direkt.

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Hum nije najmanji grad u Hrvatskoj! Provjerite koji je!

Prije trga, na istom mjesecu bijaše stočna tržnica

Iako vam je to iz sadašnje perspektive teško zamisliti, sve do druge polovice 19. stoljeća, na mjestu ovog trga, nalazila se stočna tržnica. 

Baš zbog nje, prvi naziv koji je dobio 1878. godine bio je Sajmišni trg. Takvo imev nosio je ‘dugih’ 28 godina, kada je preimenovan u Sveučilišni trg.

Samo 13 godina poslije, odnosno 1919. godine, kada je slomljena Austro-Ugarska monarhija, trg dobiva ime Wilsonov.
No, nove političke okolnosti uvjetovale su da ovaj naziv ostane na snazi svega osam godina, kada će se već po četvrti put preimenovati u Trg kralja Aleksandra.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

I ovaj će naziv imati rok trajanja 13 godina, kao što je bio slučaj sa Sveučilišnim trgom.

NDH se zbog neodlučnosti odlučio za broj

Uspostava NDH, donijela je novo imenovanje. Kako izvještava RTL Direkt, ta ga je vlast nazvala Trg broj 1, što je bilo kompromisno rješenje, budući da se vlast nije mogla dogovoriti o njegovu nazivu.

Već na kraju II. svjetskog rata, točnije 1945. godine, naziv će mu se promijeniti u istovjetan sadašnjem HDZ-ovu prijedlogu – Kazališni trg.

To mu je bio najkraći naziv, obzirom da je već za godinu dana dobio ime Trg maršala Tita, kako se zove i danas. Tako je dakle u 138 godina, trg mijenjao ime sedam puta, a po svemu sudeći ove godine će to ime biti promijenjeno i osmi put.