Pretraga

Festival 32. Gavelline večeri – Najbržim čitateljima 50% popusta

A- A+

Idući tjedan počinju 32. Gavelline večeri i povodom njih se Zagreb pretvara u kazališnu ‘Meku’. Zagreb će tako ugostiti predstave ne samo iz Hrvatske, već i Slovenije i Srbije, a pet najbržih čitatelja portala srednja.hr dobiva 50% popusta!

Foto: Gavella Press/Scena iz predstave “Tesla Anonimus”

Gavelline večeri su, tradicionalno, festival koji gledateljima nudi okupljena najbolja ostvarenja dramske produkcije hrvatskih kazališnih kuća u protekloj sezoni, obogaćena s nekoliko predstava – vrhunaca repertoara teatara iz susjednih nam država. Tako je i ove godine, pa su i za 32. Gavelline večeri odabrane one predstave naših kazališnih kuća, prisnažene jednom predstavom iz Slovenije, odnosno Srbije, koje na upečatljiv, uzbudljiv i umjetnički relevantan način odgovaraju na stvarnost u koju smo uronjeni, pružajući užitak gledanja i obraćajući se publici kao suautoru kazališnog čina.

Repertoar ovogodišnjih 32. Gavellinih večeri možete pogledati na linku.

Moderno i klasično

Izdvojeni članak

[Obavezno štivo] Glumac i ravnatelj ‘Gavelle’ Boris Svrtan preporuča ovih 5 knjiga

Pritom valja primijetiti nekoliko obilježja ovogodišnje selekcije. Ponajprije, tu je dominacija suvremenog dramskog pisma, dinamičnog i polemičnog, vitalnog i angažiranog. Odabrane predstave nastale prema tekstovima ovovremenih dramskih i proznih pisaca te filmskih autora odišu kreativnom svježinom, a ponekad i provokativnošću kao posljedicom zagledanosti u naše ‘sada i ovdje’, te potiču redatelje na maštovit dijalog s predloškom, ali i posvećeno slušanje onoga što nam današnji pisac želi reći, ispričati, pokazati. Na 32. Gavellinim večerima tako su s nama Mate Matišić, Olga Dimitrijević, Martin McDonagh, David Paquet, Kristian Novak, Tomislav Zajec, Ante Tomić i Rajko Grlić, kao i Anica Tomić i Jelena Kovačić te Filip Šovagović, koji su svoje pismo utkali u autorske projekte iznimnih vrijednosti.

Posljedično, nadahnuta glumačka igra karakteristika je ovih naslova, što izvođača nerijetko usmjeravaju k organskom pristupu, kao mogućnosti stvaranja iskrenog, za uvijek nova upisivanja otvorenog dijaloga glumca i gledatelja. Niz izuzetnih uloga niže se kroz ove predstave, od kojih neke otkrivaju i silan potencijal naših mladih glumica i glumaca, zbog čega su 32. Gavelline večeri zasigurno i festival glumačke izvrsnosti, izražajnosti i višedimenzionalnosti, festival bogatstva kazališne igre.

A naravno da su tu i klasici. Euripid, Molière i Pirandello iz Maribora, Rijeke i Splita, još jednom podsjećaju na moć velikih naslova, njihovu neprestano obnavljajuću privlačnost i poziv redateljima, u ovom slučaju Frljiću, Torbici i Lozici, da u poznatom otkrivaju nepoznato, u starom novo, da nekoć napisanom ponude suvremenu vizuru.

Posebna ponuda za čitatelje portala srednja.hr

Za najbrže čitatelje tu je odlična ponuda! Prvih pet čitatelja koji nazovu blagajnu kazališta Gavella na broj +38514864616 dobivaju besplatno Gavellinu karticu plus koja je namijenjena učenicima i studentima. Ta vam kartica omogućuje 50% popusta na neograničenu kupnju ulaznica na Festivalu, kao i na ostale predstave kazališta Gavella u ostatku kazališne sezone.

U svakom slučaju, uvjereni smo da će publika na 32. Gavellinim večerima uživati u odabranim naslovima koji reflektiraju raznovrsnost i dosege protekle kazališne sezone.