Pretraga

[FOTO] Mlada umjetnica iz Zagreba cijelu godinu slikala svaki svoj ručak pa crteže pretvorila u izložbu

A- A+

Marta Tuta je 25-godišnja umjetnica, koja se prošle godine odlučila na zanimljiv pothvat. Naime, obzirom da je akademska slikarica, a obožava hranu, spojila je te dvije svoje ljubavi u ideju da cijelu godinu, svakodnevno crtežima dokumentira svoje ručkove. Na kraju je svih svojih, zbog prijestupne godine 366 objeda, prošli tjedan izložila u zagrebačkoj Galeriji PM. Dojmove, kao i reakcije publike na njenu izložbu ‘Ručanja’, Marta je podijelila s nama. 

Još kao studentica, u ožujku 2015. godine, Marta Tuta je odlučila slikati svoje svakodnevne ručkove, kako bi na taj način dala na važnosti nečemu bez čega nijedna osoba ne može, a često se stavlja u neki sedmi plan. Disciplinirano je tako oslikala svojih 366 ručkova, a ono što na prvi pogled imponira je raznovrsnost u Martinoj prehrani, odnosno rijetka ponavljanja objeda. 

Izdvojeni članak

Studentica iz Zagreba odlučila godinu dana slikati svoje ručkove: Pogledajte njene zanimljive crteže

Posjetiteljice su mi rekle da će moje radove koristiti kao kuharicu

Upravo zbog raznolikosti, koja se pojavljuje u Martinim ručanjima, posjetiteljice su bile očarane izložbom.

– Najviše reakcija na izložbu su imale žene, koje su bile oduševljene idejom o slikanju hrane i tom raznovrsnošću koju su vidjele pa mi je nekoliko njih reklo da će moje radove svakako imati u svojoj kuhinji kao podsjetnik i ideje za buduće ručkove, kroz smijeh opisuje Marta dojmove nekih posjetiteljica, koje su pogledale njene crteže.

Inače, većinu radova predstavljenih na izložbi naziva ‘Ručanja’ možete vidjeti i na Martinom blogu. Uz izložbu je objavljena i knjižica u kojoj se nalaze fotografije svih obroka s datumima i popisom objedovanih namirnica.

– Najljepše je od svega što se gledajući te ručkove prisjetim svih mjesta i situacija u kojima sam se našla dok sam jela. Među njima su se i dvije ružne uspomene, prisjetila se Marta, nasumično pokazujući pojedine crteže u Galeriji PM.

Izdvojeni članak

[FOTO] Samouka slikarica sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta crta mrak portrete

Nismo svjesni koliko hrana utječe na našu duhovnost

Kroz povijest je hrana bila jako bitan slikarski motiv. Marta obrazlaže da već egipatske urezotine, svjedoče o tome da su ljudi davno imali potrebu bilježiti svoj način ishrane i gozbe koje priređuju. Drugačije nije ni danas, što i ova izložba pokazuje.

– Jako cijenim hranu jer ako jedem zdravije bolje se osjećam iznutra i imam više energije. Tako da je ona jedan jako bitan element svima nama, samo mnogi nisu svjesni toga koliko hrana utječe na naše razmišljanje, na naše osjećaje i na našu funkcionalnost. Ako nešto fizički daje kvalitetu tvom organizmu, istovremeno to pozitvno djeluje i na duhovnost. Recimo to možemo shvatiti kroz obrnut primjer gdje fizičko ozljeđivanje, svakako utječe na naš psihičko stanje, ističe Marta.

Pogledajte neke od crteža, koje je 25-godišnja umjetnica slikala grafitnom olovom i drvenim bojicama, i tako dio svojih intimnih obreda i rituala podijelila s publikom, stvorivši pravu gozbu, mirisa, okusa i boja.