Pretraga

[FOTO] Omiljeni lik iz dječje knjige dobio svoj zid na Opatovini

A- A+

U samom srcu Zagreba, u parku Opatovina, kojeg jedni koriste za razmjenu nježnosti s curom ili dečkom, a drugi za zagrijavanje uoči subotnjeg izlaska, osvanuo je zanimljiv grafit.   

Nedugo nakon što je s Modulom i Domingom oslikao mural između Strossmayerovog šetališta i platoa Gradec, Boris Bare iz kolektiva Pimp My Pump je ‘prste umiješao’ i u oslikavanje zida na Perivoju biskupa Stjepana II, poznatijem kao park Opatovina. 

Izdvojeni članak

[FOTO] Dvojici velikih hrvatskih znanstvenika posvećen magičan mural na zagrebačkom Gradecu

Zajedničkim snagama Bare i Dominik Vuković su zapušteni zid na spomenutoj lokaciji, pretvorili u spavaću sobu glavnog junaka dječje knjige Gulliverova putovanja.

Baš kao i u knjizi, usnulog junaka na oslikanom prizoru opsjedaju majušni Lilliputanci.

Da je ovo ipak nešto modernija verzija Lemuela Gullivera, svjedoči njegova odjeća odnosno jeans traperice i jakna, tenisice Adidas, kao i polica s knjigama na kojoj se primjerice nalaze Dnevnik Bridget Jones, knjiga o zagrebačkoj Univerzijadi te Metoda borbe Brucea Leea.

– ‘Gulliver’ je nastao u sklopu projekta ‘Riši Briši’, a umjetnicima je za mural bilo potrebno punih 6 dana rada. Inspiraciju su dobili spontano zbog same dužine zida, a kao model im je poslužio zagrebački fotograf Hrvoje Zalukar. Mural je interpretacija Gulliverovih putovanja kroz oči umjetnika, a posveta je svim malim i velikim svakodnevnim avanturama, životnim radostima te susretima s ‘divovima’, ali i malim ljudima – Liliputancima, objašnjavaju umjetnici u priopćenju.

foto: Hrvoje Zalukar

I tako je u kratkom vremenu središte glavnog hrvatskog grada dobilo treće sjajno djelo ulične umjetnosti. Nakon murala kita francuskog autora Etiena, koji je prošle godine uvršten među deset najljepših murala svijeta te zida posvećenog Tesli i Penkali, sada je svoje mjesto u parku Opatovina dobio i zaneseni Gulliver.