Pretraga

Gaynice, Ćaćijato, Bandekfest: Prvi Hrvatski rječnik stopljenica osvojit će vas na prvu

A- A+

Jeste li znali da pohvalni naziv za Severinu glasi Dalmaterina, a nastao je stapanjem njenog imena i hita Dalmatinka? Ili da Debilanović označava pogrdno izvedeno prezime bivšeg premijera Zorana Milanovića? Ove se, po novome nazvane stopljenice, nalaze među 5 tisuća drugih objavljenih u potpuno jedinstvenom Hrvatskom rječniku stopljenica na portalu Stilistika.org, Katedre za stilistiku zagrebačkoga Filozofskog fakulteta.

Foto: Srednja.hr, arhivske fotografije

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Marin Nižić za maturalni rad izradio prvi rječnik riječkih riječi

Novi rječnik nastao je kao rezultat razgovornoga jezika, slenga, jezika reklame, internetskih foruma, blogova, memova i drugih, a u tu svrhu njegovi autori, Ivan Marković s Katedre za za hrvatski standardni jezik Filozofskoga fakulteta te profesorice Hrvatskoga jezika Ivana Klindić i Iva Borković obradili su građu od 550 žanrovski i diskursno različitih izvora. 

U Hrvatskom rječniku stopljenica nalazi se više od 5 tisuća stopljenh riječi koje smo od 1860. godine do danas mogli naći u raznim hrvatskim diskursima. Kako stoji u opisu, novoobjavljeni rječnik pripada podvrsti posebnih rječnika koji se od općih rječnika razlikuju po tome što iz cjeline leksika nekoga jezika probiru ciljani dio, u ovome slučaju to su riječi nastale stapanjem neznačenjskih dijelova više ishodišnih riječi i pojmova koje one znače. 

Zanimljivo je kako su autori crpili riječi, odnosno stopljenice iz zaista različitih izvora pa tako između ostalih, riječi koje se nalaze u rječniku dolaze iz emisije poput ‘Tri Dva Jedan Kuhaj’, kolumna Andree Andrassy, nezaobilaznih Facebook stranica ‘Di su pare’ i ‘Ćaća’ pa sve do albuma ‘Kanibalkanska’ grupe Gustafi iz 2012. godine. 

Mađarolac, jedna od najstarijih stopljenica u rječniku ima 149 godina, a njome je Ante Starčević pogrdno nazivao podložnike Austriji i Ugarskoj. Ako se pak pitate koja je riječ najviše korištena u stopljeničkim izrazima, onda je tu zasigurno Ćaća. Ćačajna, Ćaćablanca, Ćaćaritas, ćaćijato i mnoge druge stopljenice nastale su iz imena Ćaća iza kojega se skriva lik i djelo Ive Sanadera.

I dok vam se do sada listanje rječnika nije činio kao zanimljiv hobi, novi poprima jedan sasvim drugačiji oblik jer u konačnici za neke termine zaslužni smo upravo mi, pobornici raznih internetskih platformi. 

Foto: www.stilistika.org, screenshot