Hrvatsko društvo skladatelja dijeli 40.000 kuna za mlade glazbenike

Hrvatsko društvo skladatelja raspisalo je natječaj za talentirane mlade skladatelje kako bi se novčano stimuliralo njihovo kreativno stvaralaštvo. Na natječaj vrijedan 40.000 kuna koje će se isplatiti iz fonda ‘Rudolf i Margita Matz’ mogu se prijaviti svi zainteresirani mladi skladatelji u dobi do trideset godina, a pravo na stipendiju ostvariti će oni čiji radovi, skladbe i notni zapisi budu najkvalitetniji i najsadržajniji. 

Foto: HDS, službene stranice

Čakovčanin upao na prestižnu muzičku akademiju u Manchesteru

Natječajem ‘Rudolf i Margita Matz’ podupire se školovanje, profesionalni razvoj i umjetnička postignuća mladih skladatelja ozbiljne glazbe i njime se želi pripomoći u promoviranju glazbenog stvaralaštva najmlađe generacije. Svojim životopisom kao i autorskim opusom na natječaj mogu aplicirati učenici, studenti i osobe koje na dan 31. prosinca prošle godine nisu navršile 30 godina. 

Maksimalan iznos sredstava koja će se dodijeliti ovim Natječajem u 2017. godini iznosi 40.000 kuna. Iznos pojedinačne stimulacije, odnosno stipendije, način i rokovi isplate bit će određeni individualno temeljem potreba, kvalitete, radnog i poreznog statusa dobitnika stimulacije. Kako su nam kazali iz Hrvatskog društva skladatelja, trenutno još uvijek nije određen broj stipendija. 

– Ne postoji određen broj koliko će se stipendija – stimualcija dodijeliti. Sve ovisi o prijavama. U svakom slučaju ne puno, jer i iznos koji se dijeli nije veliki. O tome odlučuje stručno povjerenstvo na sastanku poslije zatvaranja natječaja, kazala nam je Sanda Božić iz HDS-a. 

Na Natječaj koji traje zaključno s 30. siječnja važno je priložiti životopis s težištem na vlastitom glazbenom iskustvu, popis autorskog opusa, skladbe, preporuka učitelja, mentora, medjski osvrti ili kritike kao i tekst zamolbe na adresu Berislavićevu 9, 10 000 Zagreb. Odluku o dobitnicima stimulacija donijet će Predsjedništvo HDS-a na prijedlog Stručnog povjerenstva sastavljenog od istaknutih skladatelja i drugih stručnjaka najkasnije do 20. veljače.  

Odgovori