Pretraga

‘Ivanina kuća bajke’ u konkurenciji za najbolji europski muzej 2016. godini

A- A+

Multimedijalni i interdisciplinarni centar ‘Ivanina kuća bajke’ u Ogulinu ušao je u konkurenciju europskih muzeja nominiranih za laskavu titulu najboljeg u 2016. godini.

Izvor: ‘Ivanina kuća bajke’

U konkurenciji za prestižnu nagradu Europski muzej 2016. godine nalazi se 49 europskih muzeja iz 24 države, a pobjednik će biti objavljen 9. travnja u San Sebastianu u Španjolskoj. Osim ogulinskog muzeja posvećenom Ivani Brlić Mažuranić, u konkurenciji je još jedan hrvatski muzej. Riječ je o Gradskom muzeju Vukovar.

Nagradu nazivaju i ‘muzejskim Oscarom’

Izdvojeni članak

Rijeka prijestolnica europske kulture, evo što to zapravo znači

Nagrada koja je osnovana još davne 1977. godine osnivanjem Europskog muzejskog foruma, bira najbolji muzej prema jasno utvrđenim pravilima. 

Osim što donosi snažnu međunarodnu promociju, ovaj tzv. ‘muzejski Oscar’ djeluje i na umrežavanje u prestižnu europsku muzejsku zajednicu. 

Nominacija jednog hrvatskog muzeja za takvu nagradu veliki je uspjeh, a svojim bi multimedijskim sadržajima ovaj ogulinski muzej mogao osvojiti Europski muzejski forum koji djeluje pod visokim pokroviteljstvom Vijeća Europe. 

Kako stoji na službenim stranicama muzeja, ‘Ivanina kuća bajke’ jedinstven je u svijetu multimedijalni i interaktivni centar sa stalnom izložbom postavljenom na načelima znanja, kreativnosti i uporabe novih tehnologija. 

Muzej slavi bajke i svekoliko bajkovito stvaralaštvo modernim tehnologijama. Smješten je u drevnom Frankopanskom kaštelu i odiše duhom velike hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić. Za posjetitelje je otvoren od prosinca 2013. godine, a osim u bajkama u njemu možete aktivno sudjelovati i u brojnim kreativnim radionicama.