Pretraga

Klub mladih MSU-a otvara izložbu koje ćete se dugo sjećati

A- A+

Klub mladih MSU nastao je u listopadu 2015. godine, a cilj im je razvijanje novih alata komunikacije muzeja sa širom publikom. Kako bi suvremenu umjetnost uspjeli približiti mladima, te što veći broj njih privući u muzejske prostorije, odlučili su organizirati svoju prvu izložbu pod nazivom ‘Izložba u tijeku’. Konci upravljanja muzejem predani su u ruke mladima, a svim posjetiteljima garantiraju potpuno iznenađenje.

Foto: Facebook; Klub mladih MSU

Pred svega nekoliko mjeseci pisali smo vam Klubu mladih MSU, nastalom u sklopu projekta ‘Translocal: Museum as Toolbox’, a ostvarenog uz potporu programa Europske unije ‘Kreativna Europa’.

Cilj projekta je razvijanje novih alata komunikacije muzeja sa širom publikom, a odvija se kroz nekoliko komplementarnih segmenata: istraživanja, međunarodni skupovi, umjetničke i kustoske rezidencije, izložbe, publikacije te web portal s prikazom dokumentacije rezultata istraživanja projekta.

Izdvojeni članak

Jeste li znali da postoji Klub mladih MSU-a? Oni vas pozivaju na veliko druženje

Mladima je suvremena umjetnost apstraktan pojam

Upravo ova grupa srednjoškolaca i studenata okupljenih u Klub mladih MSU ovoga tjedna otvara svoju prvu izložbu.

– Cilj projekta je istražiti ulogu muzeja, ne samo kao mjesto gdje se održavaju izložbe, nego kao aktivnog sudionika razvoja modernog društva. Dakle ispitujemo ulogu muzeja kao takvog te se trudimo proširiti ju. Osim toga, namjera nam je uhvatiti se u koštac s još jednim problemom koji zahvaća muzeje 21. stoljeća. Mladi često na suvremenu umjetnost gledaju kao na neki daleki, apstraktni i neshvatljivi pojam, a na muzeje kao dosadne zgrade koje žele zaobići u sto širem luku. I upravo zato se nas 15 mladih zaljubljenika u umjetnost odlučilo okupiti kako bi svoju veliku strast pokušali prenijeti na ostatak svoje generacije, objasnila nam je Kaja, članica Kluba mladih MSU.

Izdvojeni članak

Razgovor s maturanticom čije su fotografije bile izložene u MSU

Klub mladih MSU obećava izložbu kakvu još niste vidjeli

A kako to namjeravaju napraviti? Okupili su svoje snage i izvukli najbolje iz svojih različitosti.

– Svatko je preuzeo posao koji njemu najviše lezi. A rezultat naših sastanaka, dogovora, debata i velikog uloženog truda jest naša prva izložba: ‘Izložba u tijeku’. Ta izložba predstavlja sve o čemu smo razgovarali primijenjeno u praksi. Konci upravljanja muzejem predani su u ruke mladima koji su dobili potpunu slobodu napraviti sto žele. I upravo je zato ova izložba posebna i skromno smatramo, veoma zanimljiva. Jer tko će bolje razumjeti jednu generaciju od nje same, objašnjava Kaja.

Rezultat njihova rada moći ćete vidjeti od 14. siječnja, s početkom u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Izložba će biti otvorena sve do 14. veljače.

– Pripremite se na potpuno iznenađenje jer ovo je izložba kakvu još niste vidjeli i koje ćete se dugo sjećati, poručuje Klub mladih MSU.