Pretraga

Krenulo darivanje i u kazalištima: U prosincu predstave već po 20 kuna

A- A+

Iako je do Božića ostalo još dvadesetak dana, već smo odavno zakoračili u predblagdanski ugođaj. Okićene gradske ulice i izlozi, božićni filmovi i reklame na televiziji sasvim su dovoljan razlog da se zanesemo u čaroliju najljepših dana u godini. Kada k tomu ljubitelji kazališta pridodaju poneku predstavu po prihvatljivoj cijeni, veseli prosinac može bezbrižno početi. 

Foto: HNK Split, službene fotografije

Razloga za to ima sasvim dovoljno, jer kazališta diljem zemlje svašta su nešto pripremili za zadnji mjesec u godini. Prosinac nam na kazališnoj kulturnoj sceni donosi premijere, reprizne predstave, kao i predstave po božićnim akcijskim cijenama. Na vama je samo da se odlučite koju biste predstavu voljeli pogledati u hladne zimske dane, a mi vam donosimo pregled ako još uvijek niste sigurni gdje ćete. 

Gradsko dramsko kazalište ‘Gavella’

Igor Vuk Torbica, Priče iz Bečke šume: Nova Gavellina predstava koju smo ranije najavili velikim intervjuom s glumicom Tenom Nemet Brankov  kreće s prikazivanjem 4. prosinca u pretpremijeronoj izvedbi, a premijera je predviđena za 5.prosinca. nagrađivani redatelj Igor Vuk Torbica na scenu postavlja glumački ansambl od osamnaest glumaca, a u središtu radnje je analiza temelja zla. Predstava je nastala prema tekstu Ödöna von Horvatha iz 1931. godine i najavljena je kao pučki komad u tri dijela. U predstavi glume Nataša Janjić, Filip Križan, Igor Kovač, Ksenija Pajić, Perica Martinović i mnogi drugi, a na rasporedu je 4., 5., 6., 10., 12. ,15., 22. i 23. prosinca. Za pretpremijeru ulaznice možete kupiti po cijeni već od 20 kuna.  

Foto: Jasenko Rasol, radne fotografije

Rene Medvešek, Kao na nebu: Predstava redatelja Renea Medvešeka koja je nastala prema švedskom filmu Kaya Pollaka, a priča o Danielu, međunarodno uspješnom dirigentu koji se, zasićen i izmoren dugogodšnjim napetostima kakve donosi život vrhunskog glazbenika, vraća u svoje rodno mjesto, u potrazi za mirom i izolacijom. Njih bi vjerojatno i pronašao, no voditelj lokalnog crkvenog zbora zamoli ga za pomoć u radu s pjevačima-amaterima i Daniel prihvati ponudu koja će mu promijeniti život na neočekivan način. Kroz rad s njim zbor će se razvijati i rasti, ali novostečena sloboda njegovih članova i nastojanje da “pronađu svoj glas” neće odgovarati svima, ponajprije pastoru koji u takvom pristupu vidi prijetnju uspostavljenim vrijednostima i poretku. U predstavi glume Ozren Grabarić, Slavica Knežević, Martina Čvek, Sven Šestak i mnogi drugi. Predstava je na programu 16. prosinca po cijeni od 35 kuna. 

Foto: GDK ‘Gavella’, službene stranice

Advent u Gavelli: Za božićne blagdane kazalište Gavella omogućilo je svojoj publici da predstave po akcijskoj cijeni. Umjesto da platite punu cijenu u iznosu od 70 kuna, predstave ‘Kao na nebu’, ‘Kolovoz u okrugu Osage’, ‘Umišljeni bolesnik’, ‘Moj slučaj’, ‘Gospođa Bovary’, ‘Priče iz Bečke šume’ te ‘Filumena Marturano’ o kojima smo već ranije pisali možete pogledati po cijeni od 35 kuna. Raspored predstava provjerite ovdje.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Petar Iljič Čajkovski, Orašar: Rijetki su oni koji božićno razdoblje ne asociraju s kultim baletom Orašar. Priča o djevojčici Klari koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar, drvenoga orašara, s kojim proživi čudesne dogodovštine u izmaštanu svijetu, preuzeta je od E. T. A. Hoffmanna u obradi Dumasa oca. Za sve Klarine doživljaje zaslužan je njezin ujak Drosselmeyer, čovjek čarobnjačkih moći koji rado zabavlja djecu svakojakim trikovima i čudima. Zagrebački je Balet posljednji put premijerno izveo Orašara 2011. godine u koreografiji i režiji Dereka Deanea, koji je kreirao ovu čarobnu baletnu priču u želji da publiku odvede u snove, prikazujući svijet različit od našega, dočaravajući fantastično, čarobno, mitsko i legendarno slijedeći skladateljeve težnje. Balet je na programu 3., 6., 8., 10., 19., 20., 22., 24., 27., 29., 31. prosinca. 

Foto: HNK Zagreb, službene stranice

Josip Kosor, Žena: U jednoj kavani u Dalmaciji, dvojica muškaraca se nadmeću za kartaškim stolom, ulozi rastu, da bi na kraju jedan muškarac položio novac, a drugi kao ulog dao vlastitu ženu. U majstorski ocrtanomu nadmetanju te dvojice saznaje se pozadina cijeloga sukoba u koji je uključena i legenda o zločinima njihovih pradjedova, iako je zapravo riječ o njihovu obračunu.

U drugoj kavani, u Parizu, gradu svjetlosti, nije posrijedi samo borba za lijepu ženu, nego je to i sukob Europe i Amerike, odnosno sraz materijalizma i idealizma. U predstavi glume Iva Mihalić, Livio Badurina, Ana Begić Tahiri, Lana Barić, Nikša Kušelj i mnogi drugi, a na programu je 7. prosinca u 19:30 sati.

Foto: HNK Zagreb, službene stranice

Teatar ‘&TD’

M.Petković Liker, Kuća na oštrici: Nova je predstava Teatra &TD i Kulture promjene čija je premijera predviđena za 5. prosinca. Dvije izvođačice na sceni, udaraljkašica i plesačica, razgovaraju preciznim i začudno sirovim izvedbenim jezikom punim osjetilnosti, otvarajući prostore za bujicu afekata, od nježnosti i zaigranosti do grubosti i užasa.

Kazališna predstava koja se prati kao precizna partitura udaraljkaškog koncerta, u sinergiji zvuka, pokreta, boja, mirisa, slika – u Kući na oštrici. Snovito. Plesna predstava na programu je 6., 20.0i 21. prosinca. 

E. Albee, Tko se boji Virginije Woolf: Ispit studenata Akademije dramske umjetnosti koja će se 19. prosinca održati u prostorijama Studentskog centra. Dramski tekst krati se na dijelove dijaloga koji ubrzavaju igru, ali zadržava sve situacije i odnose koje je ponudio integralni tekst. U dramaturškom oblikovanju ubačeno je nekoliko novih prizora koji funkcioniraju kao vezivno tkivo u premošćivanju elipsi kako bi se radnja odvijala u kontinuitetu, bez pauze. Ulaz za sve je besplatan, a ispit počinje u 20:00 sati. 

Hrvatsko narodno kazalište u Splitu

Ivo Tijardović, Mala Floramye: Kraj godine u splitskom kazalištu započet će s premijerom kultne operete. Opereta u tri čina ponovno će dočarati događaje pred početak svjetskog rata. Prvi čin događa se u na obali, pred početak prvog svjetskog rata, drugi u Quimpervilleu, malom mjestu pokraj Marseillea, pred kraj rata, a treći u Splitu, nakon rata, u stanu prijeteljice Male Floramye. Malu Floramye utjlelovit će Antonija Teskera i Hana Hanas, a u ostalim ulogama očekuju nas Goran Matković, Elizabeta Tudor Gančević, Branka Pleština Stanić i mnogi drugi. Predstava je na programu 3., 5., 6., 13. i 17. prosinca  

Foto: HNK Split, službene stranice

Petar Iljič Čajkovski, Orašar: I u splitskom se kazalištu za vrijeme blagdana ustalio ovaj popularni balet. Za to su svakako zaslužni njegov bajkovit sadržaj i dramaturški tok, oko kojih se Čajkovski uz nezaobilaznog Mariusa Petipaa i osobno trudio, no još više je njegovu popularnost održala glazba nenadmašne melodijske invencije, ritmički podatna i nadasve skladno instrumentirana. Balet je na programu 10., 12., 14., 16., 20. i 21. prosinca. 

Foto: HNK Split, službene stranice

Hrvatsko narodno kazalište ‘Ivana pl. Zajca’ u Rijeci

Snježna bajka: Kako stoji u opisu, Snježna bajka je glazbeno-plesna, operno-dramska, hrvatsko-talijanska, primorsko-goranska zimska fantazija temeljena na najljepšim bajkama svijeta. Kolaž svima poznatih bajki i crtića, u kojoj će djeca, ali i odrasli prepoznati likove iz Snježnog kraljevstva, Snjeguljice i sedam patuljaka, Trnoružice i još mnogih drugih, te čuti pjesme poput Tihe noći, Heigh Ho, Ding Dong i Zvončića. Bajka je na programu 3., 5., 6. i 7. prosinca. 

Foto: HNK ‘Ivan pl. Zajc’, službene stranice

Giorgio Amodeo, Čuvaj se vuka ili crvenkapice: Nova predstava HNK-a koja igra na sceni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Crvenkapica pripada onim bajkama po kojima pamtimo djetinjstvo. Prepričavamo ju već desetljećima, ali čini se kao da svaka nova generacija ima još ponešto za naučiti od djevojčice koja na putu prema svojoj bolesnoj baki u šumi susreće strašnog vuka. Predstava Čuvaj se vuka ili Crvenkapica ne događa se u šumi, nego u obiteljskom domu. Poslom zaokupljen otac i njegova zaigrana djevojčica pokušavaju zajedno izgraditi priču o Crvenkapici te kroz igru naučiti kako bivati jedno s drugim. Predstava igra s dva glumca, Denisom Bridžićem i Nikom Ivančićem, a na programu je 10., 12., 13., 15. i 16. prosinca.

Također, i na programu riječkog Kazališta od 16. do 20. prosinca božićni balet ‘Orašar’.