Pretraga

Kultni klub ponovno u pogonu: Riječani nisu izdržali bez svoga Palacha!

A- A+

Na radost stotine obožavatelja, vrata kultnog kluba u riječkoj Kružnoj ulici, ponovno se otvaraju. Iako neće biti otvoren svaki dan te će i dalje biti zatvoren dio gdje je ugostiteljski objekt, popularnim Palachom opet će oriti zvuci kvalitetne glazbe. Već ovog vikenda, u prostorijama Palacha održat će se prva svirka, a organizatori najavljuju bogat kulturni program tijekom cijele zime.

Foto: Omladinski kulturni centar Palach, Facebook

Palach je bio zatvaran već nekoliko puta prije svega zbog pritužbi susjeda na buku. Isto dogodilo i prije šest mjeseci, no zahvaljujući upornim članovima Omladinskog kulturnog centra ‘Palach’ u nešto izmijenjenom izdanju klub je ponovno u pogonu. Iz Udruge Ri Rock najavili su nam bogati program koji će uključivati zanimljive svirke, izložbe, projekcije filmova i druge kulturne programe, a tako će biti sve dok se ne riješi i situacija s ugostiteljskim dijelom. 

Izdvojeni članak

Ikone jedne borbe: Jan Palach – baklja studentskog otpora

Bez elektronske muzike

Iako je Palach za široku publiku posljednjih mjeseci bio zatvoren, u pozadinskim prostorijima je s radom nastavila Galerija, Sitotisak lab, Studio Palach, održavale su se razne radionice, a redovito se nastavilo i prikazivanje filmova u sklopu programa KineDok. Klub je zatvoren krajem lipnja, no već u travnju se tamo održala zadnja svirka. Od tog trenutka pa sve do danas vodili su se pregovori da se klub vrati. 

-Teškim radom i mukom, odnosno pregovorima s riječkim vlastima uspjeli smo ponovno osposobiti Palach. Čim se zatvorio na sve sam moguće načine pokušavao da se ponovno otvori. Problemi su bili mnogi; od toga što je vlasnik ugostiteljskog objekta 8. svibnja samoinicijativno otišao iz prostorija, do susjeda koji su napisali pritužbe zbog buke. Tako da ja od lipnja vodim pregovore s Gradom, susjedima i još nekim akterima u Rijeci, kazao nam je Vanja Kauzlarić koordinator programa u Palachu te dodaje kako je zadnjim sastankom odlučeno kako klub mora ići dalje sa svojim koncertima.

Ovih dana obavljene su posljednje inspekcije u prostorijama gdje će se održavati svirke pa je tako zvuk limitiran kao i pojačala koja su također osigurana od pretjerane buke.

– Nadležna inspekcija provela je nadzor nad klubom tako da će zvuk biti ograničen. Također, neće se puštati elektronska glazba koja je uznemiravala susjede, a svirke neće trajati dulje od jedan sat ujutro. Klub će raditi i duže, ali koncerti će trajati do jedan sat, rekao nam je Vanja.

Kako nam je kazao koordinator, u organizaciju programa dobro su došle svačije kvalitetne ideje i zamisli jer žele da Palach bude mjesto otvoreno za sve, a ne samo za članove udruga koje tamo djeluju.

– Već nam se javljaju druge udruge poput umjetničke Udruge Pravac koja će održati svoj koncert, izložbu i radionice, a u pregovorima smo i s jednim pulskim fotografom, dobili smo upite za pub kvizove. Sve u svemu, svi su na otvorenje reagirali vrlo pozitivno. Iako nećemo biti stalno otvoreni, cilj je da kad budemo, da ponudimo posjetiteljima kvalitetne stvari, dodaje Vanja. 

Izdvojeni članak

Rijeka prijestolnica europske kulture, evo što to zapravo znači

Od pomfrita do punka

Gotovo da nema osobe koja ili ne zna za Palach ili ga bar jednom u životu nije posjetila i uživala u dobroj atmosferi i još boljoj svirci. Za one koji ne znaju, priča o Palachu započinje još davne 1968. godine kada su petorica studenata Medicinskog fakulteta otvorila studentski klub u Kružnoj ulici te mu nadjenuli ime po revolucionarnom češkom studentu Janu Palachu. 

Od 17. studenog lokalna gostionica Index u kojoj su pijančevali tamošnji stanovnici dobiva potpuno novo značenje u gradu. Klub studenata ‘Jan Palach’ postao je centralno mjesto za studentske plesnjake, druženja, a glazba se puštala putem juke boxa. Također, zapisničari toga vremena Boris Traub i Ivan Saftić spominju kako je Palach ujedno bio i prvi fast food u gradu. Tamo se pekao prvi pomfrit koji se s kečapom dijelio u masnim papirnatim tuljcima. Klub je u prvoj godini postojanja zaradio 150 milijuna dinara za usporedbu sa spomenutom gostionicom, to je 145 milijuna dinara više.

Iz godine u godinu Palachom su prošle brojne generacije i svaka od sezona imala je svog voditelja programa. Zahvaljujući životopisnim osobama koje su godinama vodile mjesto ovo poznato mjesto za mlade, klub je bio dom raznolikom kulturno-umjetničkom programu, a nikad nije prifalilo ni dobrog starog punka koji je treštio prostorijama. Kako stoji na stranicama Ri Rocka, osmišljavanju programa pristupalo se veoma ozbiljno i uvijek se unaprijed znalo što će se tamo događati. Događalo se uistinu svašta; od Azrinih tonskih proba koje su pretvorene u peterosatni koncert pa sve do uprizorenja sexy predstave o ‘Vuku i Crvenkapici’ kao i country partyja zbog kojeg su u klub pušteni konji. 

Danas su klub preuzele neka nova djeca Palacha, ali svima im je zajednička ljubav prema tom mjestu i svi rade za njegovu dobrobit. Partyjem otvorenja, klub u petak otključava svoja vrata te kroz cijelu zimu organizatori u prvom redu unutar projekta ‘Demonstrator’ Udruge Ri Rock koji prezentira mlade bendove, imaju dobro razrađeni koncertni plan. 

– U petak nas očekuje otvorenje uz puštanje glazbe DJ-a Bobe koji je često puštao glazbu i prije zatvaranja, a u subotu je predviđen metal koncert bendova iz Rijeke i Splita. Drugi dan prosinca dolazi nam Sassja. Također, 9. i 10. prosinca organiziramo Ri Rock Festival gdje ćemo ugostiti dva benda po večeri uz pet natjecateljskih bendova. Natječaj za natjecateljski dio jučer je objavljen. Također smo u pregovorima s još nekoliko bendova iz Hrvatske koji će svoj koncert održati još ove godine. Uglavnom puno smo ideja i planova za budućnost, nadamo se da će ovaj put proći bez zatvaranja, zaključuje Vanja.