Pretraga

Mlade entuzijastice pokrenule kampanju za očuvanje hrvatskih horor priča

A- A+

Sandra Barešin i Duška Radečić pokrenule su crowdfunding kampanju na platformi Indiegogo, u kojoj prikupljaju sredstva za izdavanje knjige pučkog imaginarija, što im je želja već dulje vrijeme. Izdavanjem knjige ostao bi neizbrisiv trag i sačuvale bi se kulturne i tradicijske vrijednosti temeljene na usmenoj tradiciji koja se prenosi s koljena na koljeno. Sandra, etnologinja po struci, interesira se za mistične folklorne likove, a priče je pronalazila odlaskom od mjesta do mjesta i zapisivala još nepoznate priče domicilnog stanovništva u kojima se čudesno i nadnaravno isprepliću sa stvarnošću.

privatna arhiva|Sandra Barešin

Izdvojeni članak

Studentica iz Šibenika dizajnirala odjeću za Zaru u Šangaju te nam otkrila svoja iskustva iz Kine

Sandra i Duška pokrenule su crowdfunding kampanju kako bi izdale knjigu još nezapisanih priča hrvatske tradicije koje se generacijama prenose s koljena na koljeno i na taj način sačuvaju kulturne i tradicijske vrijednosti.

Pronalazak hrvatskih horor priča

Priče je Sandra zapisivala na terenu, odlaskom od mjesta do mjesta u razgovoru s domicilnim stanovništvom. Fokus priča je ispreplitanje čudesnog i nadnaravnog sa stvarnošću. Nakon odlaska na teren, bilo je potrebno zapisati, indeksirati, analizirati i interpretirati priče koje je čula.

– Duška je moja prijateljica, inženjerke grafičke tehnologije, kojoj se jako svidjelo što ja skupljam i zapisujem narodne priče. Nadamo se izdavanju knjige i otvaranju izložbe likovnog stvaralaštva, kaže Sandra. Crowdfunding još nije toliko aktualan u Hrvatskoj koliko u inozemstvu, kaže Sandra, ali su se na taj pothvat odlučile jer ih je zanimalo kako će projekt uspjeti.

U osnovnoj školi na Visu predstavljaju folklorne priče u sklopu satova hrvatskog. Djevojke održavaju i radionice za djecu, već su radile na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, kao voditeljice vilinske radionice.

Planiraju izdavanje knjige na hrvatskom

– Trenutno planiramo izdavanje knjige na hrvatskom, jer nam sredstva nisu dovoljna i za prijevod na engleski, eventualno talijanski, jer mi je to struka, pa bi to mogla sama odraditi i ponuditi Turističkoj zajednici u Šibeniku, kaže Sandra. Postoje brojni fantastični likovi u narodnim pričama koji nisu poznati široj javnosti, komentira Sandra, primjerice vještice Mrna i Dobra, majka i kći, koje su u šibenskom kraju poznate od 15. stoljeća.

Vještice su osuđene zbog zavođenja plemića Dragana Draganića, to je, smatra Sandra, zanimljivost koja bi se trebala predstaviti i šire od besplatnih radionica i predavanja koja održava.

– Voljela bih da usmena književnost uđe u škole, jer su etnologija i kulturna baština zapostavljene u programima, a nismo ni svjesni koliko znanstvene fantastike ima u pričama naših starih, a ako ih ne zapišemo, bit će izgubljene, smatra Sandra. Sandra se nada pokretanju suradnju s Turističkom zajednicom u Šibeniku, gradu u kojem, kako kaže, ima prostora za daljnji rad na kulturnoj baštini, osobito onoj nematerijalnoj.

Narodne priče su Sandrina ljubav, pa joj održavanje besplatnih javnih predavanja i radionica nije problem, no potreban je i širi angažman i uključenost javnosti. Kampanju Folk Horror Stories možete podržati ovdje i pomoći očuvanju kulturnih vrijednosti.