Pretraga

[Obavezno štivo] Glumac i ravnatelj ‘Gavelle’ Boris Svrtan preporuča ovih 5 knjiga

A- A+

Nakon pjevača, političara, kvizaša, profesora i nas samih iz redakcije, vrijeme je da svoju preporuku knjiga daju i poznati umjetnici. Glumac, profesor i ravnatelj Gradskog dramskog kazališta ‘Gavella’ Boris Svrtan, za čitatelje Srednja.hr otkrio je što se nalazi na njegovim književnim policama i izdvojio pet najdražih koje uz malo preporuku savjetuje svim zaljubljenicima u knjige da čim prije pročitaju.

Boris Svrtan Foto: http://www.gavella.hr/

Glumac čiju redateljsku predstavu ‘Romanca o tri ljubavi’ trenutno imamo prilike gledati u ‘Gavelli’, odigrao je niz kako kazališnih, tako i filmskih i televizijskih uloga. Od 2003. do 2007. godine na Akademiji dramske umjetnosti radi samostalno kao vanjski suradnik, profesor scenskog govora, a 2007. zaposlen je u zvanju izvanrednog profesora. Na čelu Gradskog dramskog kazališta ‘Gavella’ Svrtan je od 2014. 

Na dugačkom popisu književnih djela koja su vjerojatno zauzele svoje mjesto na glumčevim policama, za čitatelje je izdvojio njih pet, sve redom domaćih autora. Provjerite što preporučuje i već danas krenite u posudbu istih.  

Slobodan Novak: Izgubljeni zavičaj

Prekrasna pripovijetka satkana od živih slika iz djetinjstva na Rabu, s osebujnim karakterima.

Izdvojeni članak

[Obavezno štivo] Ravnateljica najveće knjižnice u Hrvatskoj odabrala svojih top 5 knjiga

Pavao Pavličić: Dunav

U 12 mjeseci i 12 priča pisac nam daje lirski pogled na Vukovar kakav je nekad bio, čime sudbina toga grada postaje još apsurdnija i tragičnija, a razmjeri zločina neshvatljivi.

Miroslav Krleža: Zastave

Najbolji roman o Zagrebu i Hrvatskoj ikad napisan. Jezične bravure književnog barda, zaigranog, vulkanski maštovitog i slobodnog. Remek-djelo.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Poznati ‘lovac’ Kotiga izabrao najdraže knjige koje trebaju svi pročitati

Robert Musil: Čovjek bez osobina

Roman o bečkom kulturnom krugu prve polovice 20 stoljeća, koji nas podsjeća na to koliko smo danas dio Europe i koliko smo od nje daleko.

Ivo Andrić: Omer Paša Latas

Nedovršeni roman nobelovca, briljantna poglavlja kakva je mogao ispisati samo takav veliki književni um. Prijepori Bosne i pitanja identiteta danas se zrcale u ovom biseru književnosti