Pretraga

Ovaj utorak kreće Utorkovanje: Projekt u kojemu kazalište dolazi u kafić

A- A+

Kako bi približili kazalište mladima, organizacija za mlade ‘Spajalica’ i kazališna udruga ‘Drama Plus’ u Zadru smislili su jedinstven način izvedbe kazališnih predstava. Od ovoga utorka mladi će Zadrani moći uživati u ‘Utorkovanju’, kulturnom događanju na ulicama zadarske Varoši koja će četiri utorka u mjesecu oživiti ulice i lokale glumom, pjesmom i veseljem. 

Izvor: Facebook

‘Utorkovanju’ jest primarni cilj podići svijest mladih ljudi o kulturnom životu u Zadru, a najbolji način da im se to približi je upravo kazalište dovesti na ulice grada i u obližnje kafiće gdje mladež najčešće obitava. Mini predstave i plesni performansi trebali bi potaknuti mlade ljude da krenu u kazalište i da počnu posjećivati neke od kulturnih događaja. 

Izdvojeni članak

Tek je prvi razred srednje škole, a kritičare oduševila svojim glumačkim nastupom

Fragmenti predstave ‘Predstava Hamlet u selu Mrduša Donja’

Za prvi utorak organizatori ‘Utorkovanja’ pripremili su mnoštvo zanimljivih sadržaja, a u prvome redu svi koji se od 20:00 do 23:00 sata nađu u Varoši moći će uživati u dijelovima jedne poznate predstave.

– Za prvo ‘Utorkovanje’ spremili smo fragmente ‘Predstave Hamlet u selu Mrduša Donja’ odnosno glumci iz Drame Plus izvest će dio pira iz te predstave i time će odlaziti od lokalo do lokala u Varoši gdje mladi najčešće obitavaju. Tako ćemo im pokušati približiti kako izgleda ta predstava i tako da će svatko tko se nađe tamo moću uživati u djelićku predstave, rekla je za Srednju.hr Loreta bačić iz Spajalice.

Ovaj projekt prepoznali su kaže nam Loreta, i brojni kafići pa su publici koja će se naći na predstavi podijeliti i besplatna pića koja bi također mogla privući mlade da se bar jednom u tjednu na neki način kulturno uzdižu. 

Ako ste se slučajno zapitali hoćete znati sjesti u koji kafić u zadarskoj Varoši, iz organizacije nam otkrivaju kako će mladi glumci svojom predstavom u jednoj večeri obići sve njih, a za svaki lokal posvetili su pola sata svoje izvedbe. 

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Mladi glumac otkriva svojih top pet knjiga koje preporučuje svim studentima

Mlada populacija

Budući da ‘Spajalica’ već duže vrijeme surađuje s maturantima i zajedno s njima organizira tematske maturalne zabave, ‘Utorkovanje’ su namijenili srednjoškolcima, studentima i svima koji se tako osjećaju. 

– Kazališna skupina Drama Plus zadužena je za predstave, a u njima glume mladi iz Zadra koji su prolaskom audicije postali članovi dramske skupine. Također, ‘Utorkovanje’ će isto biti jedan od načina kako se približiti svijetu glume ako je to nekome želja, a do sad nije bio dovoljno informiran, tvrdi organizatorica Loreta. 

Nakon Hamleta, ovi kreativci planiraju izvoditi ‘Dancing in the streets’ što će uz glumu uključiti i mnogo plesa i plesnih skupina.

– Sljedeći utorak zamislili smo kao plesni utorak pa će tako kroz Varoš proći plesne skupine, plesat će se po ulicama u lokalima i sve smo zamislili kao jedan veliki flash mob, otkriva nam Loreta Bačić. 

‘Utorkovanje’ će trajati četiri utorka, a kasnije se cijela ekipa kreće pripremati za advent kada će ulice Zadra mladi, talentirani umjetnici ponovno oživjeti, a već sada, tvrdi nam Loreta, mnogi su pokazali zanimanje kako za uključivanje u projekt, tako i za posjećivanje istog.