Pretraga

Premijere i akcije na ulaznice: Evo što vas u kazalištima u ožujku očekuje

A- A+

Početak mjeseca donosi nam novi pregled kazališnih predstava diljem zemlje. Uz dugačak popis predstava koje već otprije igraju u hrvatskim kazalištima, ožujak donosi i nekoliko premijera. Kao i obično, izdvojili smo za vas one najzanimljivije koje uz popuste nikako ne biste trebali propustiti u ožujku.   

Foto: GDK ‘Gavella’, službene fotografije

Gavella, ZKM, Hrvatska narodna kazališta, Kerempuh, Komedija, … izbor je uistnu velik, a na vama je da prema žanru odaberete onu predstavu koja vam najbolje odgovara. Ona ekipa koja koja još se još uvijek nije odlučila gdje bi se kulturno uzdizali, evo koje smo predstave izdvojili za vas. 

Gradsko dramsko kazalište ‘Gavella’

Boris Svrtan, ‘Romanca o tri ljubavi’: Nova je predstava u Gavelli nastala prema jednoj od najromantičnijih drama Antuna Šoljana. Predstava je podnaslovom žanrovski određena kao “sentimentalna farsa” što odmah otkriva i njene jasne komične namjere i potencijale. U komičnoj predstavi s jednostavnim fabularnim sklopom u prvom su planu četiri lika Gospa, Službenica, Vitez i Kapelan. Zanimljiva i izuzetno komična radnja predstavu čini dinamičnom i itekako zanimljivom. U glavnim su ulogama Martina Čvek, Nikola Baće, Igor Kovač i Tena Nemet Brankov, a na programu nakon premijere u veljači je 2.,3.,21. i 22. ožujka. 

Foto: GDK ‘Gavella’, službene fotografije

Rene Medvešek, Kao na nebu: Predstava redatelja Renea Medvešeka koja je nastala prema švedskom filmu Kaya Pollaka, a priča o Danielu, međunarodno uspješnom dirigentu koji se, zasićen i izmoren dugogodšnjim napetostima kakve donosi život vrhunskog glazbenika, vraća u svoje rodno mjesto, u potrazi za mirom i izolacijom. Njih bi vjerojatno i pronašao, no voditelj lokalnog crkvenog zbora zamoli ga za pomoć u radu s pjevačima-amaterima i Daniel prihvati ponudu koja će mu promijeniti život na neočekivan način. Kroz rad s njim zbor će se razvijati i rasti, ali novostečena sloboda njegovih članova i nastojanje da “pronađu svoj glas” neće odgovarati svima, ponajprije pastoru koji u takvom pristupu vidi prijetnju uspostavljenim vrijednostima i poretku. U predstavi glume Ozren Grabarić, Slavica Knežević, Martina Čvek, Sven Šestak i mnogi drugi, a na programu je 13. ožujka. 

Foto: GDK ‘Gavella’, službene fotografije

Ožujak je definitivno mjesec kad bi ste trebali posjetiti Gradsko dramsko kazalište ‘Gavella’, jer osim što u sklopu akcije ‘Gavella Vama’ 23. ožujka zainteresirani mogu pogledati predstavu ‘Priče iz Bečke šume’ po cijeni od 20 kuna te 31. ožujka po istoj cijeni na repertoaru je predstava ‘Kolovoz u okrugu Osage’, u Gavelli nas očekuju čak dvije premijere. Pretpremijera, odnosno premijera predstave ‘Komet‘ na rasporedu je 9., odnosno 10. ožujka, a pretpremijera, odnosno premijera predstave ‘Srce veće od ruku’ na programu je 27. odnosno 28. ožujka. 

Više detalja oko premijera i rasporeda igranja novih predstava provjerite na službenim stranicama kazališta.

Zagrebačko kazalište mladih

Ivan Vidić, Paolo Magelli, Noćni život: Nova predstava ZKM-a. Tema ovog Vidićevog komada jesu različiti pokušaji otpora represivnom, depresivnom. Vrijeme, mjesto i nezadovoljstvo spojilo je ljude različitih generacija, društvenih statusa, životnih odabira. Ali izgubljenost u besperspektivnosti svakodnevice, potraga za emocijama, borba za ostvarenje vlastitog identiteta – zajednička im je. Veže ih potraga za iznevjerenim očekivanjima, za zagubljenim identitetom. Za identitetom čiji su parametri ostavljeni na redefiniranje ovoj našoj suvremenosti. U glavnim su ulogama Milivoj Beader, Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš i drugi, a na programu je 4., 5., 14., 15. ožujka. 

Krešimir Dolnečić, Sherlock Holmes: Predstava Sherolck Holmes publiku vodi zamršenim labirintom zločina i prevara, odanosti i hrabrosti, nagađanja i napetosti te nevjerojatnih obrata, ostavljajući gledatelje u dvojbi ili aktivnu sudjelovanju u rješavanju mozgalice: „Tko je kriv?” Sve što ste ikad voljeli u starim i novim pustolovinama najvećeg uma u povijesti svjetskog krimića, ovdje je. Autorica teksta je Ana Tonković Dolenčić, a u glavnim su ulogama Rakan Rushaidat, Filip Nola, Dora Polić Vitez, Kristijan Ugrina i mnogi drugi, a na programu je 16., 17., 18 i 19. ožujka. 

I Zagrebačko kazalište mladih za ožujak je pripremio premijeru predstave. Riječ je o predstavi redatelja Ivana Planinića ‘Ponoć’ čija je premijera predviđena za 10. ožujka, a na redovnom je programu 11., 12., 26. ožujka

Kazalište ‘Komedija’

Damir Mađarić, Nije bila peta, bila je deveta: Komedija premijerno postavlja tekst suvremenog talijanskog dramatičara rumunjskog porijekla Alde Nicolaja, autora tridesetak kazališnih i televizijskih djela podjednako rado igranih u autorovoj domovini kao i drugim europskim zemljama. Riječ je o jednoj od njegovih najuspješnijih komedija – dinamičnoj ljubavnoj zavrzlami s ljubavnim trokutom i zločinom u središtu u kojoj do izražaja dolazi autorov smisao za crni humor, grotesku i brojne paradoksalne komične situacije. U glavnim su ulogama Mia Elegović, Zlatko Ožbolt i Igor Mešin, a na programu je 2., 10., 13., 18. i 23. ožujka.

Ivana Čoh, Byron: Nova predstava u kazalištu Komedija čija je premijera bila 24. veljače čija se radnja odvija 1820. godine u Veneciji – u središtu zbivanja su dvije sestre zaljubljene u istog muškarca, engleskog romantika, pjesnika Lorda Georga Gordona Byrona. Sestre Maria i Brigitte su Austrijanke, a njihov otac je general poslan kao vojni zapovjednik u Veneciju koja je nakon napoleonskih ratova pripala austrijskoj kruni. Venecijanci se bune protiv nametnutoga gospodara, a njihovu pobunu podupire i sam Byron, tako da se njegova emotivna ljubavna priča odvija na pozadini snažnih društvenih i političkih previranja. Kroz ovu dinamičnu priču punu neočekivanih obrata prodefilirat će dvadesetak simpatičnih junaka zapletenih u neočekivane ljubavne i životne zamke. U glavnim su ulogama Đani Stipaničev, Sandra Bagarić, Renata Sabljak, Nina Kaić Madić, Dražen Čuček i mnogi drugi, a na programu 1., 9., 10. i 11. ožujka. 

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Krešimir Dolenčić, Zaljubljen u tri naranče: Riječ je o operi s prologom u četiri čina u kojoj Luda najavljuje djelo pod nazivom Zaljubljen u tri naranče, o Kralju Trefu nesretnomu zbog bolesti princa, kojega od melankolije samo smijeh može izliječiti. Princa je začarala zla vještica Fata Morgana, i zato svi pokušaji liječenja pro­padaju. Nakon mnogih peripetija, smiješnih i tužnih dogodovština, nesretnih i sretnih ljubavnih zapleta, princ je oslobođen prokletstva i može se oženiti za svoju ljubljenu, pa sve završava sretno i veselo. U ansamblu predstave su Luciano Batinić, Michael Hendrick, Sofia Ameli Gojić, Davor Radić i drugi. Opera je na programu 1. i 4. ožujka. 

Foto: HNK Zagreb, službene stranice

Leoš Janáček,  Lukava mala lisica: Još jedna nova opera na repertoaru HNK-a koja je nastala u suradnji sa sedam sastavnica zagrebačkog Sveučilišta. Preko 300 studenata o kojima smo ranije pisali surađuje na predstavi pa su scenografijski dio posla u operi Leoša Janáčeka preuzeli su studenti Arhitektonskog fakulteta, ADU i ALU pod mentorskim vodstvom Tanje Lacko, Darka Bakliže i Gordane Bakić-Vlahov, kostimografi su studenti TTF-a pod mentorstvom Barbare Bourek i Sandre Škaro, a oblikovatelji svjetla Ivan Štrok, Ivan Lušičić i Dina Marijanović (ADU) pod mentorskim vodstvom Denija Šesnića. Osim sastavnica Sveučilišta u Zagrebu u operi sudjeluje i Djevojački zbor Zvjezdice. Na repertoaru zagrebačkog HNK Janáčekova opera igrat će 3., 7. i 9. ožujka s početkom u 19:30 sati.

Foto: PR fotografije

HNK ‘Ivana pl. Zajca’ u Rijeci

Giorgio Amodeo, Čuvaj se vuka ili crvenkapice: Nova predstava HNK-a koja igra na sceni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Crvenkapica pripada onim bajkama po kojima pamtimo djetinjstvo. Prepričavamo ju već desetljećima, ali čini se kao da svaka nova generacija ima još ponešto za naučiti od djevojčice koja na putu prema svojoj bolesnoj baki u šumi susreće strašnog vuka. Predstava Čuvaj se vuka ili Crvenkapica ne događa se u šumi, nego u obiteljskom domu. Poslom zaokupljen otac i njegova zaigrana djevojčica pokušavaju zajedno izgraditi priču o Crvenkapici te kroz igru naučiti kako bivati jedno s drugim. Predstava igra s dva glumca, Denisom Bridžićem i Nikom Ivančićem, a na programu je 9., 10. i 11. ožujka.

Matjaž Pograjc, Put oko svijeta u 80 dana: Nova predstava riječkog HNK-a čija je premijera zakazana bila 11. veljače. Godine 1873. Jules Verne piše jedan od najboljih romana putopisne fikcije Put oko svijeta u 80 dana. Oklada zagonetnog i šutljivog engleskog džentlmena Philleasa Fogga i njegovih kolega iz kluba Reform, u samo nekoliko sati u potpunosti će promijeniti život gospodina Fogga i njegovog sluge Passpartouta. U samo 80 dana oni će pokušati obići zemljinu kuglu, u samo 80 dana pokušat će upoznati svijet, a samim time i svu raznolikost kultura i običaja koju on nosi. U predstavi za mlade na HKD-u na Sušaku glume Anastazija Balaž, Nika Ivančić, Jerko Marčić, Nikola Medić i Sabina Salamon, a na programu je 14. i 15. ožujka.

HNK Split 

Nenni Delmestre, Neprijatelj naroda: Djelo Henrika Ibsena 21. siječnja imalo je kazališnu premijeru u Splitu. Doktor Stockmann, liječnik u popularnom kupalištu, otkriva da je ono zatrovano i po život opasno, pa predlaže skupe popravke. No, kao što moralna disciplina zahtijeva određen napor, tako i čišćenje vode iziskuje i žrtve i ulaganja – na koja zajednica nije spremna. Zbog ustrajanja da očisti stvarnu i moralnu kaljužu doktor Stockmann će biti proglašen neprijateljem naroda, pa i ugroziti budućnost vlastite obitelji. Jer “narod“ će, manipuliran lokalnim vlastodršcima, uz simpatičnog i pravdoljubivog doktora biti samo dok ne shvati da bi doktorovo otkriće moglo nanijeti mjestu loš glas i tako isprazniti njihove džepove. U predstavi igraju Elvis Bošnjak, Petra Kovačić Pavlina, Trpimir Jurkić, Filip Radoš i drugi, a na programu je 13. ožujka.

Marija Dukić, Što čekamo?: Djelo Marije Dukić čija će predstava imati premijeru 18. ožujka nastalo je u okviru projekta Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života, u režiji Marice Grgurinović izravno stimulira kritičku reevaluaciju rodnih stereotipa snažno prisutnih i u hrvatskom suvremenom društvu. Što se događa kad sin želi odabrati “žensko”, a kćer “muško” zanimanje? I kakve veze sa svim time ima uloga (nepostojećeg) oca u formativnim godinama? To su neke od tema kojima ova drama prodire u srž muško-ženskih odnosa i nametnutih predrasuda o njima.  

Foto: HNK Split, službene stranice