Pretraga

Rijeka prijestolnica europske kulture, evo što to zapravo znači

A- A+

U zagrebačkom muzeju Mimara službeno je objavljeno kako grad Rijeka 2020. godine postaje europska prijestolnica kulture. Ovu predivnu vijest za sve Riječane objavio je Steve Green, predsjednik stručnog povjerenstva Europske komisije koji su nekoliko dana u Zagrebu vodili posljednje razgovore s predstavnicima četiri grada koji su bili kandidirani.

Izvor: Screenshot

Osim Rijeke, u užoj su konkurenciji za kulturnu prijestolnicu Europe bili i gradovi Pula, Osijek i Dubrovnik, a premda su svi gradovi ispunili tražene kriterije, nakon dugog vijećanja Rijeka je službeno osvojila laskavu titulu. Ako vam do sada nije bilo potpuno jasno što ova titula donosi gradu, mi smo kratko razgovarali s jednim riječkim povjesničarom umjetnosti koji je ujedno i sudjelovao u stvaranju nekih projekata za kandidaturu.

Budućnost ispred povijesti i naslijeđa

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Mladi glumac otkriva svojih top pet knjiga koje preporučuje svim studentima

Projekt ‘Europska prijestolnica kulture’ nastala je sada već daleke 1985. godine na prijedlog tadašnje grčke ministrice kulture Meline Mercouri s ciljem osnaživanja kulturnih i gospodarskih veza između gradova Europske unije. 

Od onda do sada titula je dodijeljena brojnim europskim gradovima poput Atene, Genove, Glasgowa, Krakova, Porta, Amsterdama, Berlina, Pariza, Madrida, Stockholma, Dublina, Graza, Lillea, Liverpoola, Patrasa, itd. Ova titula postala je najprestižnija i najcjenjenija kulturna inicijativa u Europi, a osim toga ona donosi znatne društvene i gospodarske koristi nekom gradu. 

 Kako je istaknuo Green, Europska prijestolnica kulture ne temelji se na naslijeđu i povijesti nekog grada, već na planovima za budući život grada. 

– Ideja ove inicijative je da se poveća infrastruktura nekog grada i nekako je glavni cilj suradnja i povezivanje s drugim europskim gradovima. Dakle, možemo to reći mreža gradova po Europi koja zajedno stvara za dobrobit kulturnog turizma nekog grada, otkrio nam je Tomislav, povjesničar umjetnosti iz Rijeke. 

Kazao nam je kako su u prošlosti ovakvu titulu dobivali neki manje razvijeni gradovi koji bi zahvaljujući dobivenim sredstvima izgradili kulturni turizam grada poznat daleko u svijetu. 

Ono što je posebno za ovaj projekt je da grad mora stvoriti ili otprije imati jako dobro razvijenu suradnju s drugim gradovima kako iz iste zemlje, tako i po Europi. Što bi značilo da što više partnera to je za taj grad to bolje, oni su garancija da se kulturni projekti realiziraju.

‘Luka različitosti’

Izdvojeni članak

[Alternativna mjesta za učenje] Rijeka

Svaki od gradova kandidata morao je predstaviti svoje projekte stručnom povjerenstvu pa se tako Dubrovnik predstavio programom pod nazivom ‘Grad u stvaranju s naglaskom na kulturnoj komponenti’, Osijek s prijavom naslovljenom ‘Kisik, s velikom mrežom veza sa susjednim gradovima’ dok je Pula svoj projekt nazvala ‘Demilitarizirajmo’ čiji grad trećinu čini naslijeđe vojne povijesti. Pobjednički grad predstavio se projektom ‘Luka različitosti’ čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost. 

Ako se pitate zašto je Rijeka već sad odabrana ako će tek 2020. godine biti europska kulturna prijestolnica, kako je u razgovoru otkrio Tomislav, to znači da već sad kreću pripreme i suradnja s gradovima po Europi, a 2020. godine u Rijeci će biti izrealizirani ranije pripremani kulturni eventi. Uz Rijeku, te godine titulu kulturne prijestolnice nosit će i jedan irski grad, a Tomislav nam je otkrio kako u slavljeničkom gradu vlada upravo i takva atmosfera. 

– U gradu se osjeti baš nekako veseo duh. Svi su sretni što je naša Rijeka dobila ovu titulu, a znam i ljude koji su u stvaranje pobjedničkoga projekta uložili mnogo truda i volje tako da je vladala prava euforija prilikom proglašenja, priznao nam je Tomislav.