Pretraga

Student FER-a i član Hrvatske na Kviznoj olimpijadi sastavio je kviz za vas

A- A+

Sudionicima pub kvizova u Zagrebu, ali i pozornim pratiteljima televizijskih kvizova, vjerojatno je za oko zapeo omaleni napadač, niskog težišta Krešimir Štimac – Kira, zbog fizičke sličnosti često uspoređivan i s Manu Ginobilijem te Zonijem iz Dječaka. Na prošlotjednoj Kviznoj olimpijadi u Ateni, ovaj je 26-godišnji student FER-a zabilježio nekoliko zapaženih rezultata, među kojima je i 5. mjesto na svijetu u rubrici film, koji je njegova najuža specijalnost.

Krešimir Štimac – Kira u Ateni / izvor: privatna arhiva

Na kvizove ‘se navukao’ putem aplikacije Rekvizit, a već je nastupao i u nekoliko televizijskih kvizova te je primjerice u Potjeri, osvojio značajan financijski iznos. Više o Kviznoj olimpijadi, ljubavi prema kvizovima, svojim uspjesima te studiju FER-a, govori nam Krešimir Štimac.

Čime se baviš u rijetkim trenutcima kada ne nastupaš na kvizovima?

U onim rijetkim trenucima kad vrijeme ne provodim vezano uz kviz, student sam četvrte godine FER-a, malo manje uspješan nego što bih htio, ali moram priznati da sam tako postavio prioritete u životu pa mora nešto i patiti kako bi se napredovalo na kviz sceni.

Jesi li već sudjelovao na nekim međunarodnim kviz natjecanjima?

Ovo mi je prvo međunarodno kviz natjecanje, osim ako ne računamo Svjetsko kviz prvenstvo i Hot100 mjesečna natjecanja, koja iako jesu međunarodna, sve se igra lokalno, tako da je ovo prvi puta da sam baš otišao negdje u inozemstvo zbog kviza. I moram naglasiti, itekako se isplatilo.

Izdvojeni članak

Lovac Krešimir Sučević-Međeral prvi puta poražen u Potjeri!

Perica Živanović – Kum je osvojio srebro u rubrici sportu u Ateni. Koje još rezultate valja izdvojiti s netom završene Kvizne olimpijade?

Osim općih kvizova, na Olimpijadi je jedan dan bio rezerviran za 12 specijalističkih kvizova. U kategoriji sport Perica je osvojio srebro, a još nas je par bilo nadomak medalje. Mladenu Vukorepi je pobjegla bronca za bod, meni čak i srebro za dva boda, a Dorjani Široli (inače najjačoj hrvatskoj kvizašici) čak četiri medalje za po bod. Kad te neće sreća…
U ekipnom dijelu smo osvojili jedno 5. i jedno 6. mjesto, na specijalističkim kvizovima smo bili 5. a na općem ekipnom smo (u sastavu Dorjana Širola, Dean Kotiga, Perica Živanović i ja) bili 6. nakon što smo izgubili razigravanje od Iraca. Više nego odlični plasmani, ali ipak ostaje malo gorki okus u ustima s obzirom da smo bili 3. samo jednu rubriku do kraja, a ulazak u polufinale bi bila više nego senzacija.

Izdvojeni članak

[Vraćam se u srednju] Poznati lovac iz Potjere bio je buntovan srednjoškolac sklon ekscesima

Za koja si ti područja specijalist?

Moja specijalizacija je popkultura svih vrsta (film, TV, glazba, internet), pogotovo film, u kojem sam bio 5. na svijetu i kategorija digital (internet, igrice, tehnologije) gdje sam bio 7. na svijetu i gdje mi je izbjegla medalja za nesretna dva boda. U zbrojenom popkulturnom dijelu sam također bio 7., stvarno se ne mogu žaliti na tri top 10 pojedinačna plasmana, a tek mi je 26. godina! I da, jedna pomalo čudna specijalnost mi je sve vezano uz daleki istok, mislim da nema sretnije osobe na svijetu od mene kad dođe neko pitanje iz korejskog popa i japanskih filmova.

Kada i kako si se ‘zaljubio’ u kvizove?

U kvizove sam se zaljubio sad već prije nekih pet godina. Sve je počelo kad sam na Facebooku otkrio aplikaciju Rekvizit. Nakon toga su se otkrili pub kvizovi, a dalje je povijest – pogotovo kad su krenula i ova pojedinačna natjecanja – pa se hobi pretvorio u itekako ozbiljan hobi. Iako, mogao bih reći da su počeci bili s nekih pet godina kad sam pročitao valjda sve knjige koje sam doma našao, a najdraža mi je bila – države i glavni gradovi svijeta. Bio sam kvizaš i prije nego sam znao da kvizovi postoje.

Koji ti je omiljeni televizijski kviz? Jesi li sudjelovao u nekima i koji je najbolji rezultat (ili najveći iznos) koji si ostvario?

Omiljeni TV kviz? Vjerojatno Potjera, jako je dinamičan kviz a nemam baš dobar „attention span“, pa mi se ne da gledati kvizove gdje natjecatelji imaju više od par sekundi za dati odgovor. Iako, gledam sad i Šifru i željno iščekujem poziv HTV-a. Nastupao sam na Potjeri, gdje sam osvojio 32.625 kuna s 19 koraka u završnoj potjeri i Kviznoj Situaciji gdje sam s ekipom osvojio cijelo natjecanje i 5.000 kuna.

Gdje sve nastupaš na pub kviz natjecanjima?

Svugdje. Ali stvarno, svugdje. Studentski Centar, Bourbon, klub Šibenčana, tu i tamo sportski kviz u MVP-u, filmski kod ekipe iz FAK-a. Bacio sam se i na slaganje i vođenje kvizova, pa tako ako naletite utorkom (ponekad ponedjeljkom) u Tvornicu Kulture ili u četvrtak u Hop In Craft Beer Bar, možete zaigrati i moj kviz. Preporučam!

A da biste se lakše odlučili okušati u Kirinim pub kvizovima, pokušajte riješiti jedan, koji je napravio samo za vas, a koji se nalazi na ovoj poveznici.