Pretraga

Veliko priznanje: Hrvatsko kino proglašeno najboljim u Europi

A- A+

Zagrebačko kino Europa proglašeno je najboljim kinom našeg kontinenta u 2016. godini. Prestižnu nagradu europskog kina s najboljim filmskim programom, spomenuto je kino odnijelo u utrci između čak 1.078 kina u 644 grada iz 41 europske zemlje.

foto: kino Europa

Na Facebook stranici kina Europa pohvalili su se da je ova ‘nagrada koju dodjeljuje mreža Europa Cinemas, najviše priznanje koje jedno kino može dobiti na europskoj razini te jedno od dosad najvećih priznanja nekoj hrvatskoj kulturnoj ustanovi’.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Nakon ‘Morona’ pa ‘Štucanja’ iritantni kino gledatelji dobili novu neugodnu poruku

Šarmantno kino s dvije dvorane u samom središtu grada

Da je kino Europa dobilo nagradu i za najljepše kino u Europi, ne bismo se iznenadili. Bogata zagrebačka obitelj Müller sagradila ga je u periodu 1924./1925. godine prema nacrtu arhitekta Srećka Florshütza, sa željom da se napravi najljepše, najvažnije i najmodernije kino na ovim prostorima.

Svatko tko je bio u kinu Europa, shvaća da su u svome naumu praktički i uspjeli.

Ime obitelji Müller (osobito zbog njenog člana Adolfa Müllera koji je još 1913. sagradio Helios kino, današnje kazalište Gavella.) do danas se sačuvalo u imenu male dvorane kina Europa, s 41 raznobojnom foteljom i stolovima između njih.   

Inače kino Europa svečano je otvoreno 8. travnja 1925. projekcijom filma ‘Nibelunzi’ Fritza Langa te domaćeg filma ‘Dalmacija, zemlja sunca’.

Izdvojeni članak

Kino publika: 60.000 ljudi navalilo u kina u jednom danu

U novom mileniju uslijedilo teško razdoblje za kino Europa

U članku u kojem se opisuje razlog zašto je kino Europa dobilo spomenutu nagradu navodi se između ostaloga da su samo u 2015. prikazani filmovi iz 25 europskih nacionalnih kinematografija te da da oko 72 % svih projekcija u programu čine europski filmovi.

Također se spominje izvrsna suradnja s kinematografijama iz okolnih zemalja, kao i vrlo dobra popraćenost domaćeg filma.

Od 2008. je kino u vlasništvu Grada, dok je menadžment povjeren Zagreb Film Festivalu s namjerom da kino postane regionalni centar filma i filmske umjetnosti. Za one neinformirane ZFF počinje 12. studenog, a kino Europa mu je središnja lokacija, dok se dio programa prikazuje i u kinu Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Dokukinu KIC, F22 – Novoj akademijskoj sceni te Goethe-Institutu.