Pretraga

Više kazališta manje publike: Lani prodano oko 1,8 milijuna kazališnih karata

A- A+

Prema podacima iz Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj se u jednoj godini prodalo 1.848.887 kazališnih ulaznica. Podaci su to koji su proizašli iz prošlogodišnje kazališne sezone. U odnosu na dvije sezone prije, prošlogodišnja sezona bila je najmanje uspješna.

Izvor: Pinterest

Brojka od gotovo 1.850.887 prodanih kazališnih ulaznica upućuje na činjenicu da Hrvati vole odlaziti na predstave. Međutim, ako uzmemo u obzir dvije prethodne sezone, lanjska je za kazalištarce bila manje uspješna. Iz Gradskog dramskog kazališta ‘Gavella’ potvrdili su neznatno odstupanje broja posjetitelja iz sezone u sezonu.

Izdvojeni članak

Anketa: Najviše učenika i studenata u kazalište odlazi isključivo u organiziranim izletima

Porast broja kazališta u odnosu na pretprošlu sezonu, ali…

U Hrvatskoj je lani registrirano 98 profesionalnih kazališta, 29 kazališta za djecu dok je u prošloj sezoni djelovalo 57 amaterskih kazališta, što je ukupno dvanaest registriranih kazališta više u odnosu na pretprošlu sezonu. U protekloj godini odigrano je nešto više od jedanaest tisuća predstava.

Iako su brojke prodanih kazališnih ulaznica u prošloj kazališnoj sezoni i dalje na zavidnoj razini, izgleda da je hrvatska kazališna scena imala i boljih dana. Porast broja kazališta očigledno nije utjecao na porast broja posjetitelja. Naime, u odnosu na statističko izvješće iz kazališne sezone 2013./2014. godine, broj prodanih ulaznica lani smanjio se za nešto manje od 35.000 prodanih ulaznica. Iz Gradskog dramskog kazališta ‘Gavella’ kazali su nam kako se broj njihove publike ipak ne smanjuje.

– Svakako nas veseli da se broj gledatelja  u kazalištu ‘Gavella’ ne smanjuje, već je, godinama, otprilike isti. U 2014. te u 2015. godini predstave kazalište ‘Gavella’, i to samo na matičnoj sceni, vidjelo je oko 52.000 gledatelja, rekla nam je Martina Matota iz gavellinog odjela za odnose s javnošću.

Faktor kvalitete također je presudan za zainteresiranost publike o nekoj predstavi pa tako sadržaj kazališne sezone itekako ovisi o broju posjetitelja. Premda je još uvijek teško procijeniti ovogodišnju sezonu, u Gavelli bilježe porast.

– Pokazatelji za prvo tromjesečje ove godinu bilježe blagi porast broja gledatelja, ali u kazalištima to ovisi o sadržaju koji se nudi (broj gledatelja je izravna posljedica kvalitete predstave), potvrdila je Matota.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, očigledno je kako kazališna sezona iza nas ni porastom broja novih kazališta nije uspjela nadmašiti prethodne dvije sezone pa je tako u 2012./2013. prodano ukupno 1.870.354, a sezonu nakon ukupno 1.882.124 kazališnih karata.