Pretraga

Za kulturne programe namijenjene mladima Ministarstvo daje 18 milijuna kuna

A- A+

Ministarstvo kulture objavilo je 12. prosinca otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom ‘Umjetnost i kultura za mlade’. Većina sredstava osigurana je iz Europskog socijalnog fonda, a ukupni iznos bespovratnih sredstava iznosi 18 milijuna kuna. Sredstvima se financiraju umjetničke radionice za mlade te kulturno-umjetnički programi i slični projekti.

Ministarstvo kulture objavilo je ovog tjedna dana 12. prosinca poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom ‘Umjetnost i kultura za mlade’. Poziv je usmjeren na prevladavanje ograničenja pristupa mladih osoba kulturnim i umjetničkim sadržajima i aktivnostima te poticanje mladih da aktivno sudjeluju u kulturnome životu zajednice.

Izdvojeni članak

Mjesečni pregled: Ovaj mjesec se kulturno uzdižite za 10 kuna

– Sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima važan je aspekt uključenosti u društvo, a ograničeni pristup toj vrsti aktivnosti može rezultirati smanjenim mogućnostima za mlade da razviju društvene veze te vještine i znanja koja doprinose njihovom osobnom razvoju. Stoga je Poziv na dostavu projektnih prijedloga ‘Umjetnost i kultura za mlade’ usmjeren na prevladavanje ograničenja pristupa mladih osoba kulturnim i umjetničkim sadržajima i aktivnostima (geografska izoliranost, nepovoljne financijske prilike, invaliditet i dr.) te poticanje mladih da aktivno sudjeluju u kulturnom životu zajednice, poruka je koja dolazi iz Strukturnih fondova EU.

Za financiranje su tako prihvatljive aktivnosti pripreme i provedbe umjetničkih radionica za mlade u srednjim školama, posebno u manje razvijenim područjima RH, aktivnosti pripreme i provedbe umjetničkih radionica za mlade u nepovoljnome položaju te priprema i realizacija kulturno-umjetničkih programa ustanova u kulturi, umjetničkih organizacija i udruga u području kulture i umjetnosti. Prihvatljivi su prijavitelji organizacije civilnoga društva (umjetničke organizacije, udruge u području kulture i umjetnosti, udruge u području socijalnih djelatnosti, zaklade), ustanove u kulturi, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Ukupni iznos bespovratnih sredstava iznosi 18 milijuna kuna, od čega je 85 posto osigurano iz sredstava Europskoga socijalnog fonda (ESF-a), dok će obvezni udio nacionalnoga sufinanciranja od 15 posto osigurati Ministarstvo kulture iz državnoga proračuna.

Poziv je otvoren do 28. veljače 2017. godine, a dokumentaciju potrebnu za prijavu na natječaj možete pronaći ovdje.

Upute Za Prijavitelje UiK Mladi by srednja.hr on Scribd