Pretraga

ZET za Noć muzeja uvodi besplatnu tramvajsku i autobusne linije

A- A+

Hrvatsko muzejsko društvo već 12. godinu za redom organizira sve popularniju manifestaciju Noć muzeja. Prilika je to građanima da u razdoblju od 18 do 1 sat iza ponoći besplatno posjete velik broj muzeja koji će im otvoriti svoja vrata. U tu svrhu, ZET je osigurao besplatnu tramvajsku i nekoliko autobusnih linija. Zanimljiva će biti i izložba koju će Holding održati u prostorijama Velesajma.

Foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Kao što smo najavili, ovoga se petka diljem Hrvatske održava Noć muzeja. Ove se godine Zagrebački holding uključuje u manifestaciju na dva načina: građanima nude besplatnu tramvajsku i autobusne linije do muzeja, a na Velesajmu će izložiti vrijedne predmete iz povijesti Zagreba, sačuvane u arhivima svojih podružnica i društava.

Izdvojeni članak

Poznat datum održavanja Noći muzeja: Evo što vas očekuje na manifestaciji

Besplatan prijevoz

ZET-ov turistički tramvaj vozit će na muzejskoj liniji kružnom trasom : Trg Franklina Roosevelta – Frankopanska – Trg bana Jelačića – Zrinjevac – Mihanovićeva – Vodnikova – Savska – Trg Franklina Roosevelta. Mini autobusi vozit će od Muzeja Mimare na Gornji grad, trasom Frankopanska – Mesnička – Matoševa – Jezuitski trg – Opatička – Ilirski trg – Opatička – Markov trg – Mesnička – Frankopanska – Muzej Mimara. Autobus će od 18 sati voziti i na liniji s Trga Mažuranića do Muzeja suvremene umjetnosti i Zagrebačkog velesajma (paviljon 7) te natrag.
Polasci s Trga Mažuranića ostvarivat će se svaki puni sat, sve do ponoći, dok će se polasci sa Zagrebačkog velesajma ostvarivati svakih sat vremena, počevši od 18.30, sve do 0.30 sati iza ponoći.

Budući da se velik broj muzeja nalazi na Gornjem gradu, iz ZET-a obavještavaju da će uspinjača voziti do 2 sata nakon ponoći.

Bitno je za naglasiti da će prijevoz turističkim tramvajem, kao i na izvanrednim autobusnim linijama biti besplatan, dok će se usluga naplaćivati na redovnim tramvajskim i autobusnim linijama te uspinjači.

Izdvojeni članak

Mladima osigurano pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba

Holding na Noći muzeja

Holding će u sklopu Noći muzeja na Zagrebačkom velesajmu u paviljonu 7/ 7A, izložiti vrijedne predmete iz povijesti Zagreba, sačuvane u arhivima svojih podružnica i društava te Gradske ljekarne Zagreb.

Moći će se ondje vidjeti stare fotografije i plakati, a brojnim eksponatima nastojat će se dočarati ‘vuglece’ starog Zagreba koje će posjetitelji moći istražiti uz zvuke zagrebačkih šansona s festivala Zagreb `71, koji je iste godine održan u kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.

Kako je tema ovogodišnje manifestacije Noć muzeja glazba i glazbeni velikani, u središnji dio postava preseljen je jedan od najromantičnijih kutaka Zagreba – muzički paviljon sa Zrinjevca.

Svoju devedesetu obljetnicu postojanja ovom će prilikom obilježiti Puhački orkestar ZET-a, izložbom te prigodnim koncertom na kojem će se moći čuti pjesme posvećene Zagrebu.
Uz Puhači orkestar ZET-a, s temom glazbe posjetitelje će povezati i prva izložba radio prijemnika održana na Zagrebačkom velesajmu 1924. godine, s koje je sačuvan jedan radio prijemnik koji će se također moći pogledati u Noći muzeja. Više o ovoj izložbi i interaktivnom programu koji vas očekuje možete pročitati ovdje.

Puhački orkestar ZET-a| fotografija: zgh.hr

Izdvojeni članak

Osim 11 tisuća novih korisnika u NSK, evo koje su knjige 2016. bile najposuđivanije

Noć muzeja u Muzejskom dokumentacijskom centru

Zanimljivo predavanje u sklopu Noći muzeja organizira i Muzejski dokumentacijski centar. U prostorijama Muzičke akademije u 19 sati bivši će predsjednik RH Ivo Josipović, održati predavanje pod naslovom ‘Glazba i politika’.

Njime će se propitivati međusoban utjecaj i djelovanje politike i glazbe te dati odgovori na pitanja što je povezivalo Šostakoviča i Staljina, kakvi su glazbenici bili Henrik VIII, Fridrich Veliki i Bill Clinton, što se krije iza fame o Titu kao pijanistu i kako Putin pjeva. Pored predavanja, posjetitelji Noći muzeja moći će u prostorijama Muzejskoga dokumentacijskog centra razgledati tematsku izložbu publikacija pod nazivom Glazba u koricama.

Bogatom izložbenom programu treba dodati i projekcije filmova nastalih u produkciji Muzeja antičkog stakla u Zadru i autora glazbe Milka Belevskog – Šetnja muzejom, Staklene perle: izrada na plameniku i Reciklirajmo zajedno – staklo. Više o manifestaciji u Muzejskom dokumentacijskom centru saznajte ovdje.