Detaljan policijski izvještaj s norijade: Policija traži maturante koji su uzvikivali ‘Za dom spremni’

Ovogodišnja je norijada bila poprilično vesela, no kao i svake, i ove je godine došlo do nekoliko izoliranih incidenata. Na području grada Zagreba privedeno je 18 osoba, ali taj bi broj mogao porasti, budući da policija traži maturante koji su uzvikivali neprimjeren fašistički pozdrav za vrijeme kretanja kolone prema Bundeku. Izgreda je bilo i u ostalim hrvatskim gradovima, kako nam javljaju iz MUP-a.

Foto: Ivan Božić/srednja.hr

Iz Ureda glavnog ravnatelja policije dostavljen nam je detaljan izvještaj o intervencijama za vrijeme norijade, koja se u petak održala u gradovima diljem Hrvatske. Tako je na kraju, na području Zagreba dan maturanata prošao uz privođenje 18 osoba, zbog različitih oblika protupravnih ponašanja.

[FOTOGALERIJA] Ovo su najupečatljiviji trenuci s norijade u Zagrebu

U Zagrebu najviše prekršitelja javnog reda i mira

– Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja podnijeti su optužni prijedlozi nadležnom Prekršajnom sudu zbog: narušavanje javnog reda i mira – protiv 12 osoba, posjedovanja i paljenja pirotehničkih sredstava – protiv 4 osobe i posjedovanja opojne droge – protiv 2 osobe, kažu nam iz Ureda glavnog ravnatelja policije. 

Ukoliko se dozna tko su, odgovarati bi mogli i zagrebački maturanti zbog fašističkih uzvika na ulici za vrijeme kretanja kolone prema Bundeku. 

– Zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (uzvik ‘Za dom spremni’ više osoba u skupini) provodi se kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja počinitelja, kažu nam iz MUP-a. 

U više je navrata morala intervenirati i hitna medicinska pomoć radi alkoholiziranosti, a kako javlja MUP, 12 osoba je hospitalizirano zbog trovanja alkoholom i tjelesnih ozljeda do kojih je došlo zbog naguravanja, tučnjave i padova. Oštećeno je staklo na jednom izlogu i jedan semafor te se provodi kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja počinitelja, a radi savladavanja otpora protiv četiri osobe uporabljena su sredstva prisile.

Maturant teško ozlijedio maturanticu u Karlovcu - Policija otvorila istragu

Istrage još u tijeku

Prekršaja je za vrijeme norijade, osim u Zagrebu, bilo i u ostalim hrvatskim gradovima. Poznato je već kako je u Karlovcu u tučnjavi jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede (prijelom nosne kosti), zbog čega je kriminalističko istraživanje u tijeku. 

– U Zaboku je podnesen optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira, a zbog tučnjave između dvije osobe u alkoholiziranom stanju. U Zadru je protiv jedne osobe podnijet Optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira. U Rijeci su oštećena dva stakla na dva autobusa, a provodi se kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja počinitelja, kazali su nam iz policije. 

Za kraj, podsjećamo, u Zagrebu je posla imala i vatrogasna služba, nakon što je jedan od maturanata u suho raslinje na obali Save bacio signalnu raketu, što je izazvalo požar. Više o tom incidentu možete pročitati ovdje.


Ostale vijesti o ovogodišnjoj norijadi pročitajte na sljedećim poveznicama:

Maturant teško ozlijedio maturanticu u Karlovcu – Policija otvorila istragu

[FOTOGALERIJA] Ovo su najupečatljiviji trenuci s norijade u Zagrebu

[FOTOGALERIJA] Samo ljubav: Ulovili smo većinu parova s jučerašnje norijade

[VIDEO] Euforija u Zagrebu: Pogledajte trenutak kada je zadrhtalo tlo na Trgu

[FOTO] Na ludilu zagrebačke norijade viđen i kapetan Darijo Srna

Maturanti zagrebačkog MIOC-a prekrasnom gestom položili ispit zrelosti

[VIDEO] Pogledajte veličanstvene Quadrille u izvedbi maturanata diljem Hrvatske

[VIDEO] Maturant izazvao požar na južnoj strani Save!

[VIDEO] Ludilo je krenulo: U najveselijem dijelu Hrvatske ‘norilo’ se do ranog jutra

Provjerite kakvo će biti vrijeme za norijadu diljem Hrvatske

Velike izmjene u voznom redu ZET-a za vrijeme sutrašnje norijade

Plan i program norijade u Zagrebu te izvođači koji će zabavljati maturante

Pozor maturanti! Crveni križ ima važnu poruku za vas

Riječki maturanti s brašnom i jajima na norijadi će raditi nešto neočekivano

Junak norijade: Maturant koji je zapjevao u duetu s Lanom Jurčević o svemu prozborio godinu poslije

Ništa od norijade u Varaždinu: Maturanti primorani feštati u drugoj županiji

Tijekom norijade privedene tri osobe, hitna intervenirala 13 puta

FOTOGALERIJA] Ovako se danas ‘norilo’ duž hrvatske obale

Odgovori