[Fotogalerija] Kokice, purice, traktori i degustacija vina na Agronomskom fakultetu

Vidjeti traktore, domaće kokoške i purice, degustirati vino i domaće sireve – sve se to moglo vidjeti na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, gdje se održavao dan otvorenih vrata. Posjetitelje svih generacija ovom su prilikom u VI. paviljonu fakulteta dočekale i živopisne prezentacije te praktične demonstracije.

Kako bi svim uzrastima građana približili znanstvene grane iz područja poljoprivrede i znanstvenu aktivnost koja se odvija na Agronomskom fakultetu, organiziran je ondje Dan otvorenih vrata. Neki su ondje bili u organiziranom posjetu, a neki iz osobne znatiželje. Jedno je sigurno – mogli su doznati sve što ih je zanimalo o različitim granama agronomije, a pritom se i najesti.

Agronomski fakultet u Zagrebu na početku godine svakom brucošu dodjeljuje tutora

‘Želimo pokazati da agronomija nije samo rad u štali i na polju’

Za dan otvorenih vrata Agronomskog fakulteta tradicionalno je rezerviran listopad, a na pitanja s kojim ciljem se organizira odgovorila nam je Aleksandra Hršak, predstavnica Uprave za kvalitetu koja je ujedno zaposlena i u Centru za podršku studentima i karijerno savjetovanje.

– Iako su danas recimo matematika i informatika dosta popularne, želimo ljudima pokazati da je agronomija vrlo važno zanimanje, prvenstveno zbog brige za hranu i očuvanje okoliša. To je neko temeljno ljudsko zanimanje i želimo pokazati da to nije isključivo rad u štali i na polju, nije nekakvo prljavo zanimanje, nego stvarno temeljno bez čega ovaj svijet ne može, kazala nam je Hršak.

Interes za ovo događanje zaista je velik, a kroz Agronomski fakultet danas će prošetati sve generacije – od djece vrtićkog uzrasta, do starijih, zainteresiranih građana.

– U najavljenim grupama imamo preko 400 posjetitelja, dakle od vrtićaraca, osnovnih i srednjih škola, naravno tu su uvijek i ostali posjetitelji svih dobnih uzrasta koji dolaze čisto iz vlastite znatiželje. Svatko može doći, vrata fakulteta otvorena su za sve, rekla nam je Hršak.

Student treće godine Agronomije, a već vodi uspješno poljoprivredno gospodarstvo

Odlična prilika da budući studenti upoznaju fakultet

Agronomski fakultet inače na preddiplomskoj razini upisuje 430 novih studenata svake godine, a na razini fakulteta je 2.500 studenata.

– Postoji devet preddiplomskih studija i ugavnom su svi popunjeni. Za neke studije imamo veće kvote poput Hortikulture, gdje upisujemo 70 studenata. Dosta su tražene i Animalne znanosti na koje upisujemo oko 60 studenata. Moram spomenti i da je Krajobrazna arhitektura dosta tražena, ali zbog nešto manje kvote, dakle njih 30-ak, uvijek se popuni na ljetnom roku. Stvarno, svi studiji na Agronomiji uglavnom budu popunjeni na ljetnom upisnom roku, otkriva nam je Hršak.

Kako očito postoji velik interes za ovaj fakultet, događanje posjećuju i srednjoškolci. To im je odlična prilika da se iz rve ruke informiraju oko svega što fakultet nudi.

– Učenica sam 3. razreda Poljoprivredne škole i kad maturiram, namjeravam upisati ovaj fakultet. Nisam još sigurna koji smjer, ali imam još godinu dana da se odlučim. Mislim da su ovakva događanja odlična prilika da srednjoškolci, prije nego odluče upisati fakultet, dođu i pogledaju što im se nudi i tako se informiraju iz prve ruke, kazala nam je učenica Lucija.

Odgovori