[FOTO+VIDEO] Pogledajte kako se u Zagrebu norilo posljednjih pet godina

Norijada je imenica nastala od glagola noriti, koji se koristi u kolokvijalnom govoru u Zagrebu, Prigorju i Zagorju, a znači ludovati. Ona se s generacijama ukorijenila kao izraz, koji označava tradicionalno okupljanje maturanata povodom završetka školovanja, a obzirom na tradiciju i veličinu norijade u glavnom gradu Hrvatske, riječ norijada počela se koristiti i u krajevima, kojima je pojam noriti praktički nepoznat.

Zagrebačka se norijada sastoji od povorke učenika gradom, nakon koje se već niz godina maturanti okupljaju na određenom mjestu, poput Jaruna ili Bundeka, gdje imaju organiziran cjelodnevni glazbeni program.

Sve zagrebačke srednje škole dobivaju majice za norijadu: Evo koliko će to koštati

Neke od karakterističnih popratnih radnji, koje zagrebački maturanti čine za norijadu su posipanje brašnom (za što se nadamo da će kao nehumana aktivnost izumrijeti), fućkanje sa zviždaljkama, posvemašnje bučenje, kupanje u Manduševcu i na Bundeku te slično. 

Posljednjih pet godina, detaljno smo pratili zagrebačke norijade te smo za svaku od tih napravili i prigodan videoprilog s najzanimljvijim momentima. 

Stoga smo vas tri tjedna do ovogodišnje norijade, odlučili podsjetiti na upčatljive foto i video trenutke, uz poneke napomene.  

[VIDEO] Maturant na zagrebačkoj norijadi otpjevao duet s Lanom Jurčević

Norijada Zagreb 2012.

Mjesto okupljanja zagrebačkih maturanata, standardno je bio središnji Trg, nakon kojeg se maturantska povorka uputila prema Bundeku, gdje je organizirana središnja proslava. 

Premda još nema službenih potvrda o mjestu održavanja ovogodišnje norijade, vjerujemo da će mjesto okupljanja i središnje proslave biti istovjetno kao i 2012.

Pogledatje što smo još onomad zabilježili apratom i kamerom. Ne sumnjamo da će generaciji 2011./2012. pobuditi svakakva sjećanja.  

Fotogalerija povorke do Bundeka. 

Kao i obično, na majicama je bilo natpisa inspiriranih nekim aktualnm zbivanjem, internom forom, pjesmom, a našla se tu svakako i pokoja provokacija.

Ovdje pogledajte galeriju najzanimljivijih natpisa na majicama generacije koja je 2012. norila u Zagrebu. 

Brojne majstorije i zezanciju, koja je vladala na norijadi, uspjeli smo zabilježiti i u opširnom videoprilogu. Svoje emocije na zadnji dan nastave, u klipu je s nama podijelilo niz maturanata.

A pogledajte i kratki video sa zagrijavanja na Trgu…  

[FOTOGALERIJA] Ove scene sa zagrebačke norijade ne smijete propustiti

Norijada Zagreb 2013.

Na norijadi 2013. godine, u Zagrebu je bilo malo žešće nego inače pa je tako čak 16 maturanata privela policija, dok ih je još 20-ak završilo na hitnoj. Što se tiče ostaloga, nije bilo prevelikih odstupanja.

Tada oko 7.000 zagrebačkih maturanata se skupilo na Trgu, odakle su se zatim uputili na Bundek. Ni jaka kiša, nije uspjela omesti cjelodnevnu zabavu. 

Kako je sve skupa izgledalo, pogledajte u fotogalerijama na ovom linku te ispod. Napominjemo da je dio fotografija u galerijama s proslave zadnjeg dana škole iz drugih hrvatskih gradova. 

Dakako najzanimljvije detalje sa zagrebačke norijade možete pogledati i u formi pokretnih slika odnosno u zabavnom videoprilogu. 

Norijada Zagreb 2014. 

Od događaja koje valja istaknuti za norijadu 2014. godine, nažalost u prvom planu je jedan nemili događaj pa i kazneno djelo. 

Naime, dvojica maturanata, gurnuli su Pixellova fotografa u Manduševac, čime su mu prouzročili materijalnu štetu od 120 tisuća kuna

Igrom slučaja, svojom smo kamerom zabilježili taj trenutak.

Vremenski uvjeti, ni 2014. nisu mazili maturante, međutim to nije spriječilo desetine njih, da zadnji dan nastave obilježe kupanjem u Manduševcu. 

Pogledajte najzanimljivije majice te trenutke zabilježene fotoaparatom. 

Koje smo detalje zabilježili u videoprilogu, možete pogledati ispod.

Norijada Zagreb 2015. 

U 2015. smo godini otišli korak dalje ili bolje rečeno više pa smo okupljanje maturanata snimili s najviše točke na središnjem zagrebačkom Trgu. 

Među stvarima koje vrijedi izdvojiti, svakako je delirij koji su maturanti proizveli pjevajući Dinamovu neslužbenu himnu, pod šatorom na Bundeku. 

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Maturantsku zezanciju na zadnji dan nastave generacije 2014./2015., pogledajte u videoprilogu ispod, a najbolje foto zapise na ovom linku.

Norijada Zagreb 2016.

Prošlogodišnja zagrebačka norijada, također je imala jedan, izdvojeni moment, koji ju je obilježio. Naime, u šatoru na Bundeku, između ostalih je nastupila Lana Jurčević, koja je za Pravu ljubav trebala muški glas pa ga je potražila među maturantima.

Mislav iz Ruđera se osokolio, izašao na binu i otpjevao s Lanom duet.

Izvedbu junaka generacije s popularnom pjevačicom, uspjeli smo snimiti.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Koliko su prošlogodišnji maturatni bili kreativni s natpisima na majicama, kao i u proslavi, možete pogledati u linkovima ispod, a roštilj, kupanje i zabavu s Bundeka, pogledajte u videu. 

[FOTO] NAJBOLJE MAJICE SA ZAGREBAČKE NORIJADE 2016.

[FOTO] NAJBOLJI PRIZORI S JUČERAŠNJE NORIJADE U ZAGREBU

[FOTOGALERIJA] OVE SCENE SA ZAGREBAČKE NORIJADE NE SMIJETE PROPUSTITI

Odgovori