[NAJMATURANT] Istarski sudionik čak četiri državna natjecanja rasturio državnu maturu

Mate Gašparini iz porečke opće gimnazije ‘Mate Balote’ svojim je uspjehom na maturi također postao najmaturant svoje generacije. Za neke se predmete kaže pripremao duže od ostalih, ali stopostotna rješivost Matematike i ostalih predmeta iznad 90 posto bilo je i više nego dovoljno da ovaj sudionik četiri državna natjecanja upiše željeni fakultet.

Sada već bivši maturant, a budući brucoš na zagrebačkom FER-u tijekom srednje škole prisustvovao je na županijskim natjecanjima iz gotovo svih predmeta, plasman na držano izborio je iz Biologije, Hrvatskog te dvaput iz Matematike stoga ne čudi kako je ovaj Istrijan briljirao i na ispitima iz državne mature. 

[Najmaturant] Iako je Marin najbolji u generaciji iz hrvatskog jezika, upisao je biologiju na PMF-u

Za Fiziku se pripremao najduže

Najmaturant iz Poreča za Srednju.hr otkrio je kako ovogodišnja državna matura nije se pretjerano razlikovala od prošlih godina te kako se za nju pripremao vježbajući kroz stare ispite.

– Sve to su dosta subjektivna mišljenja i zavise od učenika do učenika, ali s obzirom na to da sam se najviše spremao kroz ispite s prošlih godina, ovogodišnja matura nije mi se činila znatno težom. Pripremao sam se u školi s profesorima kroz godinu, ali i sam. I dok sam Matematiku spremao nekih tjedan dana, Fiziku sam duže učio i možda je ona bila nekako najteža, priznaje Mate.

Kad je vidio svoje rezultate na državnoj maturi bio je ugodno iznenađen, a posebice ga je kaže, iznenadio Hrvatski jer nije mislio da će ostvariti toliki rezultat.

– Kako su dolazili rezultati bilo je lijepo vidjeti da se nižu dobri postoci. Budući da su rješenja došla mnogo prije od službenih rezultata, za Matematiku sam prije sve provjerio pa sam se nadao da ću imati više od 90 posto, otkriva nam Mate koji je na kraju imao stopostotnu rješivost Matematike. 

Brat i kolega i cimer

Osim što ga zanima informatika, ovaj budući FER-ovac završio je osnovnu glazbenu školu pa u pauzi od programiranja zasvira klavir, a kad često ga se može vidjeti i na biciklu sa sestrom i bratom koji mu od ove godine postaje cimer.

– Tijekom studiranja živjet ću u studentskom domu, točnije na Šari. Moj je brat peta godina FER-a pa ćemo sada biti cimeri, ali i kolege, kaže ovogodišnji najmaturant koji se veseli fakultetu iako priznaje da i kod njega postoji početni straah kako će se snaći u novoj sredini. 

Mate je kao i drugi ovogodišnji najmaturanti sudjelovao na dodjeli nagrade ‘Marin Soljačić’ te kaže kako je bio pozitivno iznenađen pozivom te da mu je drago što je prisustvovao dodjeli, ali ne skriva ni zadovoljstvo što je za nagradu dobio tablet koji će mu itekako koristiti. 

Iako mu je srednja škola ostala u lijepom sjećanju što zbog znanja i prijatelja koje je tamo stekao, Mate kao i većina njegovih vršnjaka zna što bi promijenio u sustavu obrazovanja. 

– Upisao sam opću gimnaziju iz razloga jer sam očekivao kako ću dobiti široki spektar znanja u različitim područjima. Naše školstvo troši mnogo vremena na različite predmete koji bi sasvim dobro funkcionirali da se povežu u jedan. Također, fali praktičnog znanja, otvoreno priznaje Mate te dodaje kako bi volio da je Informatika obavezan predmet, makar priznaje da je to čisto njegovo mišljenje zato što ju voli, kao što netko voli predmet iz drugog područja zanimanja. 

Pročitajte i ostale tekstove o ovogodišnjim iznimnim maturantima:

[NAJMATURANT] Državni prvak iz Kemije, Fizike i Logike puno bi toga mijenjao u školstvu

[Najmaturantica] ‘Ljudi su me vidjeli na TV-u. Osjećam se malo ‘ko celebrity’

[Najmaturantica] Ema je od ministra Šustara dobila čestitku nakon govora

[Najmaturant] Uvažili mu prigovor pa iz kemije ostvario maksimalan broj bodova

[Najmaturantica] Maja briljirala iz fizike i matematike, a ljeto provodi radeći u tvornici slatkiša

[Najmaturantica] Suzana Pratljačić: ‘Sviđa mi se novi način provjeravanja gradiva na državnoj maturi’

[Najmaturant] Karlo Semenić: ‘Raduju me novi izazovi na fakultetu i što ću učiti samo ono što volim’

Najmaturant: Joško Bilandžić iz 5 predmeta ostvario rezultat 95 posto ili više

[Najmaturant] Svestrani Ilan Nestić na maturi imao 100 posto na ispitu Psihologije

[Najmaturant] Marijan ostvario 100 posto iz dva predmeta i otkrio tajnu svog uspjeha 

[Najmaturant] Triatlonac Denis Pleše ne može se ni sjetiti gdje je sve prvi pri upisu

Najmaturant Splićanin Krunoslav rasturio maturu pa upisao Matematiku na Sveučilištu u Engleskoj

[NAJMATURANTICA] Laura je ‘rasturila’ fiziku i postaje brucošica na FER-u

[Najmaturant] Iako je Marin najbolji u generaciji iz hrvatskog jezika, upisao je biologiju na PMF-u

Odgovori