Riječka gimnazijalka osvaja Hrvatsku svojim modnim nakitom

Kreativnost je njezino drugo ime – ona je Katie Creaty, mlada dizajnerica nakita iz Rijeke koja svoj nakit prodaje diljem Hrvatske i sanja o velikoj modnoj reviji. Njezina originalnost leži u starom zanatu koji ju je naučila njezina baka – heklanje je opet in!

KatieCreaty

Iza Katie Creaty nakita krije se osamnaestogodišnja Katja Grubiša, učenica četvrtog razreda Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci. Katja je od malih nogu voljela kreativno se izražavati. Počela je izrađivati nakit od fimo mase, a u srednjoj školi, prije točno godinu dana, poželjela je napraviti nešto ozbiljnije. Katja je prijateljici za rođendan odlučila izraditi narukvicu. Istraživala je na internetu, naoružala se kliještima, perlicama i kristalima te bacila na posao. Njezin je posao s nakitom tada procvjetao.

– Trudim se da se u mojoj ponudi pronađe nešto za svačiji stil odijevanja, stoga izrađujem pletene ogrlice i narukvice, zatim one od perlica, ali i heklane. Najčešće prevladavaju pastelne i tamnije boje, zatim ručno rađena čipka, kristali, mašne, zakovice te mnoštvo drugih detalja. Ukratko, sve ono što i sama na nakitu volim, stoga mogu reći da moj nakit predstavlja i mene kao osobu, otkrila nam je Katja.

Heklati je naučila od bake

Ovisno o zahtjevnosti modela, Katja za izradu jednog komada nakita potroši i po nekoliko sati. U šali kaže da KatieCreaty bez pitanja krade njezino slobodno vrijeme. Posebno je ponosna na unikatne heklane ogrlice koje vidi kao jedinstveni spoj modernog i tradicionalnog. Heklati ju je naučila njezina baka.

– Tko kaže da samo naše bake znaju heklati i da su se izgubili stari zanati? Ove ogrlice doživljavam kao nešto posebno i inovativno što iskače iz kovencionalne ponude. Čipka i kristali se savršeno slažu, a uz to ste jedina djevojka s takvom ogrlicom, što je pun pogodak, tvrdi mlada dizajnerica nakita.

Svoj nakit pokazala je i na internetu te tvrdi da nikad ne znate tko će tamo uočiti vaš rad. Dobre su ideje uvijek prepoznate pa je Katja već nakon nekoliko mjeseci rada dobila poziv na prvi intervju za lifestyle portal Stilueta. Zatim je uslijedio intervju u Novom Listu, Glasu Istre, časopisu OK! te gostovanje na portalu i emisiji Extravagant. U posebnom sjećanju ostala joj je njezina prva modna revija. Naime, prošle jeseni u Fashion caffeu Lobby u Rijeci održavao se Glitter party – modna revija nakita na kojoj je sudjelovala i ona.

Prva modna revija u lijepom sjećanju

– Svoju kolekciju zamislila sam kao odraz same sebe pa sam najviše prostora dala pastelnim tonovima, heklanim ogrlicama i kristalima. Puno sati rada je uloženo u nju, ali i puno ljubavi. Obožavam modu i velika mi je želja da se moj nakit nađe na nekoj od velikih modnih pista. Bila sam daleko najmlađa dizajnerica ondje, upoznala druge dizajnerice i dobila mnogo lijepih komentara, ispričala nam je Katja koja nakitom zarađuje za džeparac, a nastoji i uštedjeti za studij komunikologije u Ljubljani.

Izrada nakita za nju je postala i više od hobija te nerijetko ostaje budna do kasno u noć kako bi dovršila neki komad nakita i istovremeno stigla obaviti školske obveze. Voljela bi studirati odnose s javnošću u Ljubljani i jednoga dana to područje primijeniti upravo u svijetu mode. Svakako planira nastaviti izgrađivati svoj brend jer se u tome u potpunosti pronašla.

Nakitom osvaja Hrvatsku

– Ono što me posebno oduševilo je to da je puno ljudi, koji su mi više i manje bliski, pronašlo lijepe riječi i pohvale za moj rad, posebice jer imam samo 18 godina. Ali naravno najveća je podrška moja obitelj, dečko i prijatelji. Cijela obitelj sudjeluje u tome kada mi je potreban savjet, podrška ili treba riješiti neki tehnički problem. Tada je tata uvijek dežurni majstor, rekla nam je Katja.

U početku su njezin nakit kupovale djevojke iz škole te profesorice, no danas ga prodaje i diljem Hrvatske. Konkurencija je velika i mnogo ljudi radi izrađuje prekrasan nakit, priznaje Katja, no trudi se biti drukčija.

– Mislim da je prilično neobično u današnje vrijeme vidjeti osamnaestogodišnjakinju kako hekla, ali zašto ne? Uz samo malo mašte mogu izraditi prekrasne stvari, zaključuje Katja.

Odgovori