Pretraga

Konobari otkrivaju kakvim ih ponašanjem i gestama živcirate

A- A+

Kultura dugotrajnog sjedenja u kafićima i svakodnevnog posjećivanja istih, široko je rasprostranjena među Hrvatima pa onda nije zgorega znati kakvo je ponašanje poželjno u ovim ugostiteljskim objektima, budući da mnogi upravo tamo pokažu svoja najgora lica. Najbolje je to provjeriti iz prve ruke, odnosno kod konobara pa smo konzultirali trojicu njih i jednu konobaricu. Rekli su nam kakva ih ponašanja i narudžbe beskrajno iritiraju.

Činjenica da ste u kafiću popili čašicu viška ili vas je naživcirala gužva u prometu, ne daje vam za pravo da se zbog svog raspoloženja bezobzirno, podcjenjivački ili napadno odnosite prema konobarima u kafiću. Kako je dugotrajno sjedenje u kafićima, gotovo nacionalni sport u Hrvata, nije na odmet znati kakva ponašanja i razmetanja konobarice odnosno konobari baš i ne vole.

Izdvojeni članak

Evo kako pridobiti naklonost konobara

‘Kava s vrućim mlijekom bez pjene do pola šalice i pola natrena’

Sonja radi već sedam godina kao konobarica te ima nekoliko gesti i ponašanja koji je užasno živciraju kod mušterija.

– Iritira kad me oslovljavaju sa ‘ej curo’,ili ‘osoblje’ i kad mi ostave napojnicu par lipa, povjerila se.

Gužve u kafićima mogu stvoriti neugodnosti i konobarima i gostima, a u takvim situacijama Sonja baš i ne voli dobiti pojedine narudžbe.

– Topla čokolada, dugo se radi i sve se zaprlja dok se priprema, pojasnila je.

Izdvojeni članak

Sektor ugostiteljstva ima najmlađu radnu snagu

Marko 1, (dodali smo broj sugovorniku budući da imamo dvojicu konobara s ovim imenom nap. a.) pak zbog svoje pedantnosti ima problem s drugim pićem.

– Nescafe, zato jer ne volim grudice pa mi priprema oduzme puno vremena dok je gužva. Pogotovo kad moram tri odjednom izmiješati bez grudica, rekao je ovaj konobar koji u kafićima radi oko tri godine.

Dodaje da mu je najiritantnije kada osoba ne pozdravi kada ulazi ili izlazi iz kafića, a kao svoju narudžbu za pamćenje navodi ‘kavu s vrućim mlijekom bez pjene do pola šalice i pola natrena’.

Složeni napitci tipa koktela i drugih pića koja se moraju precizno točiti, nisu omiljena narudžba Dinu, dok Marko 2 također ne voli sve što se cijedi ili miksa.

– Nema gore nego kad u gužvi netko naruči cijeđeni sok ili vruću čokoladu. Razlog je čisto praktičan. Gubi se previše vremena, pojasnio je Marko 2, koji već pet godina radi u kafićima.

Izdvojeni članak

Magistrica inženjerstva otkrila što je naučila radeći kao konobarica

‘Postoji posebna vrsta ljudi, koji uživaju maltretirati konobare, jer znaju da mogu’

Naš sugovornik Marko 2, detektirao je precizno neke skupine ljudi i pojave koje se događaju u kafićima u Lijepoj našoj.

– Nitko ne voli prezahtjevne, bahate i arogantne ljude. Postoji posebna vrsta ljudi koji uživaju maltetirati konobare, jer znaju da mogu, objasnio je.

Dodao je iz druge perspektive da mu nije problem udovoljiti ni najzahtjevnijem gostu ako u pozadini stoji poštovanje. Opisao je usput i slijeđenje nekih ‘znanstvenih obrazaca’ kod kavopija.  

– U Hrvatskoj se pojavio fenomen koji ne postoji nigdje drugdje, a to je kako od kave napraviti znanost. Nevjerojatno je koliko pridjeva ljudi mogu staviti uz imenicu ‘kava’, govori Marko 2.

Izdvojeni članak

Sezonski poslovi za studente: Kao konobar ljeti možete zaraditi lijepu svotu

Dino je opisao da ga osobito nerviraju gosti koji su neugodni zbog pripitosti ili svoje uobičajene naravi pa onda ometaju druge goste.

Dosta se polemike stvara i oko toga kako pozvati konobara kada vas neko vrijeme ne uočava. Kao što smo naveli, Sonju iritira čak i usklik ‘osoblje’ pa sugerira da se samo mahne, a ako odmah ne dođe to znači da je u velikoj gužvi.

Marko 1 objašnjava da bi trebalo ili doći do konobara ili malo glasnije uzviknuti ‘oprosti’ te to popratiti dignutom rukom.

Poput Sonje i Marko 2 se ježi od usklika ‘osoblje’, a objašnjava i da nikako ne koristite vikanje ili zviždanje.

– Običan ‘oprostite’ ili neverbalna gesta je dovoljna, zaključuje Marko 2.