Sramotno: Pogledajte kako se u Hrvatskoj truju djeca kroz udžbenik za osnovne škole

Na Facebook grupi Nastavnici.org pojavila se fotografija stranice, koja je prema komentarima članova, dio Smileys-a, odnosno radne bilježnice iz engleskog jezika za drugi razred osnovne škole, prema kojoj se radi i u Hrvatskoj.

Foto: Nastavnici.org/Facebook

[Poster] Skandalozan udžbenik iz povijesti koje nalikuje na katekizam

Na spornoj stranici, koja je opravdano izazvala mnoštvo osuda, nalazi se fotografija te ispod zadatak gdje se od drugašića traži da na temelju fizičkog izgleda odrede koja je djevojčica lijepa, a koja ružna!

Tako ih se dakle od najranije dobi potiče na razvijanje stereotipa, utemeljenih na vanjštini. Naime, jedna od naslikanih djevojčica je klempava, velikog nosa, kratke raščupane kose, a k tomu je još i tužna, dok druga ima plavu kosu, mali nosić i vedrije raspoloženje.

Mnogo je pitanja koja se mogu postaviti zbog ove sporne fotografije, a neka od njih su, jesu li se pridjevi lijep i ružan mogli učiti i kroz ocjenu nečijih ponašanja ili neživih stvari? Zašto se čudimo kada se curice šminkaju već s 10 godina, a blajhaju kosu s 14, kada ih se ovako odgaja kroz udžbenike ili radne bilježnice? Zašto se čudimo kada djeca diskriminiraju po raznim osnovama već u osnovnoj školi?

Nadajmo se poslije ovoga da će se razmisliti o isključenju lekcije, a poželjno i cijele radne bilježnice iz školskog programa.

Odgovori