[VIDEO] Mladi hrvatsko španjolski par na zahtjevnim planinarskim rutama Pireneja

Zvonimir Planinić je 25 godišnji diplomirani inženjer prometa te avanturist posebnog kova. Naime u ljeto 2013. godine prepješačio je Camino de Santiago odnosno poznato hodočašće kroz Španjolsku, dugo 900 kilometara. Tamo je upoznao Elenu Garciu Alonso, s kojom je sada već godinu i pol dana u vezi. Prošlo ljeto su odlučili prehodati jednu od najzahtjevnijih planinarskih ruta po Pirinejima. Nažalost vremenski uvjeti su ih spriječili u tome pa su morali odustati. No u Zvonimirovom slučaju i odustajanje je pojam malo drugačijeg smisla.

Diplomirani inženjer prometa Zvonimir Planinić je avanturist, koji na svoje pohode odlazi najsporijim mogućim ‘prometalom’ – vlastitim nogama. U razgovoru s njim spominje mjernu jedinicu ‘dan hoda, dva dana hoda’ koju autor članka nije čuo otkada je prestao čitati Zagora.

Meksička avantura studentice iz Zagreba: Meksiko je istovremeno predivan i užasno opasan

600 kilometara kroz Pireneje

Nekoliko smo puta pisali o vrlo smjelim biciklističkim pohodima mladih avanturista, primjerice po Siciliji, kroz par zemalja okruženja, ili kroz par zemalja EU-a. No za Zvonimira je to prijevozno sredstvo prebrzo!

– Najbolje možete doživjeti prirodu, krajolike i okolinu kada hodate, jer je to ipak najsporiji način kretanja, objašnjava Planinić.

U ljeto 2013. tako je Zvonimir prehodao rutu od 900 kilometara koja se zove Camino de Santiago, a koja ide do ‘kraja svijeta’, kako su to u neka davna vremena smatrali Španjolci, ne znajući da iz Atlantskog oceana ima još neko kopno.

– Put na koji sam išao prošlo ljeto zove se High Alpine Tour Pyrinees. To je planinarski put u dužini od 600 kilometara, koji ide kroz cijele Pireneje, iz mjesta Hendaya koje se nalazi u Baskiji do Katalonije. Prođe se kroz pokrajine Baskiju, Navaru, Aragon i Katalonija. Konstantno se ide između Španjolske i Francuske, a dio puta vodi i kroz Andoru, govori nam 25-godišnjak.

Student Građevine iz Zagreba obišao biciklom 'zloglasnu' Siciliju

Nakon dva tjedna nije bilo moguće dalje

Prolazi se kroz prekrasne krajolike, planinske visove, udoline, objašnjava nam sugovornik, ali budući da se radi o visokim nadmorskim visinama i u srpnju su pješačke putešestvije zahtjevne.

– Nakon dva tjedna hoda, morali smo odustati. Cijelo su nas vrijeme pratili loši vremenski uvjeti, odnosno kiša, snijeg i hladnoće te se dalje nismo mogli boriti. Riječ je ipak o nadmorskoj visini od oko 2 500 metara pa je vrijeme krajnje nepredvidljivo, obrazložio je Zvionimir.

Kada na tim visinama spavate u šatoru te svakih tri ili četiri dana sretnete čovjeka ili neku vrst civilizacije, a k tomu još ruta nije označena, lakše se pokolebati.

Dva mlada Šibenčana biciklima kroz tri zemlje u 11 dana

Utjeha i odmor u nacionalnom parku

Odluka o odustajanju, otkriva nam Zvonimir, bila je vrlo teška, još i kad ste ju donijeli trebalo je nekako doći do civilizacije.  

– Nakon odustajanja, djevojka i ja smo proveli tjedan dan u nacionalnom parku Ordesa y Monte Perdido. To je jedan od najljepših nacionalnih parkova u Španjolskoj.

Unutar njega je i vrh Monte Perdido na 3 300 metara – jedan od pet najvećih vrhova u ovoj zemlji. Tu smo malo planinarili, razgledali krajolike i odmarali, prisjeća se Planinić.

No za ovo dvoje avanturista, to je bila samo etapa u daljnjim pohodima.


Hodočašće od 300 kilometara

Već smo spomenuli kako je Zvonimir 2013. godine išao na hodočašće dugo 900 kilometara. I tada je njegova djevojka pješačila s njim, ali je zbog vremena i snage morala odustati zadnjih 300 kilometara. Stoga je ovaj par, odlučio ovoga puta doći na obale Atlantika na hodočašću Camino de Santiago.

– Ovaj put pohod je bio uspješan. Prehodali smo zadnju trećinu puta, odnosno zadnjih 300 kilometara od mjesta Ponferrada do mjesta Finistere odnosno najzapadnije točke Španjolske, rekao nam je 25-godišnjak.

Tamo su se još zadržali sedam dana.

– U jednom smo prenočištu volontirali, pošto svakog dana ima dosta hodočasnika. Za to što smo tamo volontirali imali smo besplatno spavanje, hranu i piće. Samo smo dakle trebali ugostiti te ljude malo s njima popričati i ponešto počistiti za njima, govori Planinić.

Sve skupa trajalo je 45 dana, a Zvonimiru je trebalo zajedno s avionskom kartom Barcelona – Zagreb oko tisuću eura. Ipak ovoga puta nije išlo, ali 25-godišnjak najavljuje.

– Vratit ću se kad-tad odraditi rutu kroz Pireneje, jer je put zbilja prekrasan, iako uz to i jedan od najtežih treckinga po Europi, zaključuje Planinić.

Na svome putu je ovaj par snimio i vrlo interesantan video koji možete pogledati ispod teksta.

Pyrenees – Summer 2014 from Zvonimir on Vimeo.

Odgovori