TEHNIČKA ŠKOLA ČAKOVEC

O školi Upisi Obrazovna područja-programi i trajanje obrazovanja Kontakti

Malo je škola koje se mogu podićiti tradicijom obrazovanja i odgoja mladih u razdoblju koje prelazi 100 godina, a mi smo Škola koja je otvorila 123. stranicu svoje knjige postojanja.

Davne 1890. godine ispisane su prve stranice te knjige – u Šegrtskoj školi u Čakovcu, a preko Zanatske, Stručno-produžne, Škole učenika u privredi (ŠUP), Centra za obrazovanje kadrova u privredi (COKUP), Tehničke, industrijske i obrtničke škole (TIOŠ) do današnje Tehničke škole Čakovec (TŠČ) kroz nju je prošlo mnoštvo generacija učenika, predavača, instruktora, odgojitelja, tehničko-pomoćnog osoblja i ravnatelja. Svi su oni ispisali svijetle stranice škole iz koje su izašla mnoga imena poznata i priznata u svojoj struci i sredini u kojoj žive i rade. Tehničari, obrtnici i mehaničari znanja i vještine usvojene u ovoj školi ugrađuju u razvoj svog Međimurja, usavršavaju ih i nadopunjuju izvan granica svog zavičaja i svoje domovine i uvijek se s radošću vraćaju u okrilje škole koja im je pomogla da prokrče puteve za novo sutra.

Brojna priznanja i nagrade na natjecanjima i smotrama županijskog i državnog ranga u područjima stručnih i općeobrazovnih predmeta, kulture, zabave i sporta potvrda su snage i zajedništva mladosti koja u Tehničku školu Čakovec dolazi po vrijednosti koje će joj u životu biti potrebne i svih onih koji znanjem i iskustvom tu mladost formiraju u buduće velike i uspješne ljude.

Tehnička škola Čakovec je najveća srednja škola u Međimurskoj županiji u kojoj se u školskoj godini 2013./2014. obrazuje gotovo 900 učenika u područjima elektrotehnike, računalstva i strojarstva. U 36 razrednih odjela četverogodišnjeg i trogodišnjeg trajanja pod budnim su okom 69 nastavnika koji im otvaraju vrata novih svjetova te 15-tak ostalog osoblja koji upravljaju i koordiniraju svakodnevnim životom škole.

Od školske godine 2013./2014. uvodimo novi program – program Tehničke gimnazije, uz nove eksperimentalne kurikulume u zanimanjima tehničar za računalstvo, tehničar za mehatroniku i strojarski računalni tehničar. Kao značajnu novinu ističemo i uvođenje e-Dnevnika od jeseni 2013. godine u sve razredne odjele kao doprinos još boljoj međusobnoj komunikaciji Škole, učenika i roditelja.

Kvalitetni i priznati majstori – CNC operateri, obrađivači na NUAS, automehaničari, autoelektričari, elektromehaničari, elektroinstalateri, strojobravari, tokari i bravari; ambiciozni, sa dovoljno stečenog znanja i sposobni za daljnje školovanje – tehničari računalstva, mehatronike i strojarstva – razlozi su ulaganja napora svih naših učenika, njihovih roditelja i nastavnika.

Značajna sredstva svake godine ulažemo u opremanje i osuvremenjivanje školskih prostora. Centar za nove tehnologije od 2013. godine sa novim laboratorijem za CNC/CAD, laboratoriji računalstva i elektronike – sa najsuvremenijom opremom za nastavu iz strojarstva, informatike i elektrotehnike, prostori su gdje se “hvata korak” sa sadašnjošću i budućnošću u tehnici. Trud i znanje djelatnika škole, te vrijedni učenici takva ulaganja u svakom slučaju potiču i opravdavaju.

Tradicionalno odlični rezultati koje su naši učenici postigli na razredbenim ispitima u ljetnom roku na tehničke fakultete i veleučilišta, najbolja su nagrada za uložene napore i sredstva. Gotovo svi maturanti koji su imali namjeru nastavka školovanja upisali su fakultete ili visoke škole, prvenstveno fakultete koji su im bili 1. ili 2. izbor. Rezultati postignuti na ispitima državne mature svrstali su našu školu u sam vrh strukovnih škola u državi.

Osim u redovnoj nastavi, učenici sudjeluju u izbornoj nastavi te čitavoj lepezi izvannastavnih aktivnosti. U godinama u kojima djeluje Tehnička škola Čakovec postizala je zapažene rezultate na natjecanjima županijske i državne razine u području informatike, elektrotehnike i strojarstva, kao i iz matematike, fizike, stranih jezika, te na smotri LiDraNo. Gotovo svake godine članovi neke od sekcija unutar Školskog športskog društva sudjeluju na državnom natjecanju.

Uspješna apliciranja na dva EU projekta i iskustva stečena njihovom provedbom – 2010. godine IPA projekt “Implementacija novog kurikuluma za zanimanje tehničar za računalstvo prilagođenog potrebama na tržištu rada”, te 2012. godine IPA projekt „Modernizacija školskih kurikuluma u skladu s promjenjivim potrebama na tržištu rada“ – značajno su osnažili Školu i u ljudskom i u materijalnom smislu. Uvjereni smo da su pred nama novi uspješni projekti koji će doprinositi ostvarenju naše vizije “… biti korak ispred…”

Tehnička škola Čakovec je posebno zapažene rezultate postizala u unapređenju obrazovanja učenika za potrebe obrtništva zbog čega je 2000. godine nagrađena nagradom «Šegrt Hlapić» koje nam je dodjelilo Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo.

Danas uspješni majstori, nekad zapaženi polaznici obrtničkih zanimanja najbolja su potvrda uspješnog rada, partnerskog odnosa škole i poduzeća, sa učenicima i njihovim roditeljima. Na našu sreću, kao i naših učenika, možemo biti sigurni da se u Tehničkoj školi Čakovec školuju učenici za zapošljiva zanimanja što je danas velika vrijednost, a vjerujemo i ubuduće.

1. Da li je moguće nakon završetka obrazovanja u Tehničkoj školi Čakovec nastaviti studij na fakultetu?

DA, pod slijedećim uvjetima:

-da si završio obrazovanje za zanimanje u četverogodišnjem trajanju

– da si položio obavezni dio državne mature

– ispit iz hrvatskog jezika, stranog jezika i matematike

– ispunio dodatne zahtjeve pojedinog fakulteta.

2. Da li na kraju 4. razreda moram polagati državnu maturu da bih stekao upisano zanimanje?

Da bi stekao upisano zanimanje na kraju 4. razreda MORAŠ izraditi i obraniti završni rad.

Ispite državne mature MOŽEŠ polagati, oni su uvjet za upis na fakultet, ali ne i za završetak srednjoškolskog obrazovanja u Tehničkoj školi Čakovec.

3. Ako sam završio obrazovanje za trogodišnje zanimanje mogu li nastaviti školovanje na veleučilištu ili fakultetu.

Prema sada važećim propisima, uvjet za upis na veleučilište ili fakultet moguć je samo ako si položio ispite državne mature.

A ispitima državne mature možeš pristupiti samo ako si završio obrazovanje za zanimanje u minimalno četverogodišnjem trajanju.

Dakle, za nastavak školovanja, prvo trebaš steći neko četverogodišnje zanimanje obrazovanjem uz rad – prekvalifikacijom ili doškolovanjem. U tu svrhu moraš položiti razlikovne ispite koje utvrđuje škola na osnovu usporedbe tvoje svjedodžbe o stečenom zanimanju i važećem programu četverogodišnjeg zanimanja kojeg želiš završiti. Uz to na kraju moraš izraditi i obraniti završni rad čime si završio srednjoškolsko obrazovanje za zanimanje u četverogodišnjem trajanju.

Četverogodišnji programi

TEHNIČKA GIMNAZIJA

Elektrotehnika

 • Tehničar za računalstvo

 • Tehničar za mehatroniku

 • Elektrotehničar

Strojarstvo

 • Računalni tehničar za strojarstvo

 • Strojarski računalni tehničar

Trogodišnji programi

Elektrotehnika

 • elektroinstalater

 • elektromehaničar

 • autoelektričar

Strojarstvo

 • CNC operater/operaterka

 • strojobravar

 • tokar

 • bravar

 • automehaničar

 • pomoćni bravar

 • pomoćni autolimar

TEHNIČKA ŠKOLA ČAKOVEC

HR – 40000 Čakovec

Športska 5

Tel/fax. +385 (40) 32 85 21

e-mail: tsck@tsck.hr

www.tsck.h

Ravnatelj
Dražen Blažeka

Tel. +385 (40) 32 88 81

Mob. +385 98 24 12 78

Tajnica
Romina Rapaić

Tel. +385 (40) 32 85 22

Pedagog i psiholog
Jasna Brumec,
Ratko Čuček

Tel. +385 (40) 32 85 28

Školska knjižnica – stručne suradnice knjižnjičarke
Sanja Novak,
Sandra Vidović

Tel. +385 (40) 32 85 36 knjiznica@tsck.hr

Ispitni koordinator
Sandra Vidović

Tel.+385 (40) 32 85 36

Računovodstvo
Elizabeta Vizinger,
Đurđica Grabar

Tel./fax + 385 (40) 32 85 21

Referent za učenička pitanja
Ines Karagić

+385 (40) 32 85 39

Zbornica

Tel. +385 (40) 32 85 29

Školska radionica

Dubravko Hozjak

Tel. 385 (40) 32 85 24

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr
Ocjene Glasova: 1 Ocjena: 4.5
Kvaliteta nastave 5
Opremljenost učionica 4
Knjižnica 3
Izvannastavne aktivnosti 5
Dostupnost interneta 5
Prostori za druženje 4
Mogućnosti zapošljavanja 5
Preporuka upisa 5

Pregled ocjena za prijašanje školske godine

2013/2014 Glasova: 1 Ocjena: 4.63
2012/2013 Glasova: 3 Ocjena: 3.38

Profesori

Ime i prezime Predmet Ocjena
Pišta Novak Finomehanika 3
Dražen Janžek Mjerenja u elektrotehnici 5
Damir Štampar Osnove elektrotehnike 4.83

One comment

 1. Škola ima velike potencijale za još bolji razvoj, kvaliteta nastave kod četverogodišnjih zanimanja je na visokoj razini.

Odgovori