TURISTIČKA I UGOSTITELJSKA ŠKOLA DUBROVNIK

Povijest Nastavni program Nastava njemačkog jezika Kontakti

Počeci ugostiteljske škole i razvoj Hotelijerskog školskog centra u Dubrovniku

Činjenica da Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik postoji više od pola stoljeća nikoga ne treba čuditi – na ovim našim prostorima turističko gospodarstvo stožer je ukupnog privrednog razvoja. Dubrovnik i Dubrovčani, koji su prihvatili turizam kao filozofiju življenja, oduvijek su znali da je kvalitetno obrazovanje u ovoj grani gospodarstva preduvjet rada i turističkog razvitka. Odmah nakon 2. svjetskog rata, 1947. godine u Dubrovniku je otvorena Niža ugostiteljska škola koja je, pored one u Opatiji, bila je jedina takve vrste u Hrvatskoj. U dvije godine svoga postojanja djelovala je u sklopu različitih hotela. Kako ova škola nije osposobljavala učenike za konkretna ugostiteljska zanimanja, već za administrativne službe u ugostiteljstvu, 1949. ukinuta je. Umjesto nje osnovana je Ugostiteljska škola s praktičnom obukom u trajanju od 3 godine. Školi je dodijeljenja Villa Mimoza, što je bilo prvi put da je škola dobila zgradu za vlastite potrebe. Svi nastavnici u školi radili su honorarno.
Nakon završetka ove trogodišnje škole učenici su dobivali zvanje kvalificiranog kuhara, konobara i slastičara.

Kada je 1951. za održavanje praktične nastave učenika Škola dobila u trajno vlasništvo i Hotel Dubravku, postala je prvom hrvatskom ugostiteljskom školom s praktičnom obukom. U niti jednoj grani gospodarstva onog vremena nije postignut takav uspjeh u rezultatima i organizaciji stručnog školstva kao u dubrovačkoj Ugostiteljskoj školi. Broj učenika stalno je rastao što se najbolje vidi u činjenici da se u prvih 10 godina rada Škole školu završilo ukupno 150 učenika, dok je samo školske godine 1966/67 školu završilo 275 učenika.

60-tih godina počinje ubrzana izgradnja hotelskih kapaciteta, no potražnja s inozemnog tržišta još uvijek je bila daleko veća od ondašnjih smještajnih mogućnosti. Takvo ukupno stanje odrazilo se i na rad ugostiteljskih škola.
Značajno se povećao broj učenika, a godine 1960. Ugostiteljska škola Dubrovnik otvara i treći smjer u svom obrazovanju pa se pored kuhara, konobara i slastičara u ovoj školi počinju obrazovati portiri i hotelske domaćice. 1961. godine izgrađena je današnja školska zgrada na Pločama čijim hodnicima i danas prolaze učenici ne samo s dubrovačkog područja već i cijele Dalmacije i Hrvatske.
Upravo su iz dubrovačke Turističke i ugostiteljske škole potekli brojni vrhunski brojni kadrovi koji su svojim znanjem, voljom i ljubavlju proslavili hrvatsko ugostiteljstvo i turizam.

Turistička gimnazija

Hotelijersko-turistički tehničar

Hotelijersko-turistički tehničar stječe vrlo široko znanje potrebno za rad u hotelima, hotelskim poduzećima, turističkim agencijama i drugim sličnim poduzećima koja se bave turističkom djelatnošću. Bogatim obrazovnim programom, s vrlo naglašenim učenjem stranih jezika, osposobljava se za poslove obrade turističkog tržišta, recepcijske i šalterske poslove, koordinaciju rada službi u turističkoj djelatnosti, kao i druge organizacijske poslove u turizmu (oblikovanje i organizacija izleta, poslovi vodiča i sl.). Nastavni program pogledajte ovdje.

Turističko-hotelijerski komercijalist

Turističko-hotelijerski komercijalist stječe temeljito znanje za poslove nabave i prodaje turističkih usluga, te stručno-teorijsko znanje i vještine iz tehnologije struke (kuhara, konobara, slastičara) potrebno za organizaciju rada u kuhinji i restoranu, za poslove banket-manadžera, osmišljavanje i promidžbu nacionalnih jela, te za prezentaciju ugostiteljske ponude na tržištu. Praktično znanje i vještine stječe obavljajući praktičnu nastavu i stručnu praksu u hotelskim tvrtkama, hotelima i drugim vrhunskim ugostiteljskim objektima.

Napomena: Zbog iznimnog napora koje zahtijeva turistička sezona i izravnih kontakata s turistima i poslovnim partnerima u zanimanju za hotelijersko-turističkog tehničara traže se psihofizički potpuno zdrave osobe. Uz to, kandidati moraju temeljito vladati stranim jezicima, imati razvijenu opću kulturu i lijepo ponašanje, imati smisao za ustroj rada i biti komunikativni.

Kuhar

Nakon završene škole učeniku se pruža mogučnost daljnjeg usavršavanja u struci i specijalizacija za pojedine vrste kuhinja, doškolovanja za druga zanimanja u ugostiteljstvu, prekvalifikacije u druga ugostiteljska zanimanja, te polaganja majstorskog ispita. Nastavni program nalazi se ovdje.

Konobar

Konobar obavlja pripremne radove prije posluživanja, održava sredstva, uređaje i drugi inventar ugostiteljskog posluživanja, postavlja stolove, poslužuje sve vrste jela prema sustavima posluživanja koji su uobičajeni u nas i u svijetu, služi se ustaljenim evidencijama i dokumentacijom za ponudu jela i pića. S obzirom na to da konobar sudjeluje u izravnoj ugostiteljskoj prodaji, uz postizanje spretnosti i vještina u posluživanju, mora dobro znati razlikovati robu i cjelokupni asortiman ponude, a kako je u neposrednom kontaktu s inozemnim i domaćim gostima, od njega se traži vještina komuniciranja u čemu je vrlo značajno znanje stranih jezika, uljudnost i visoka razina opće kulture. Nakon završene škole učeniku se pruža mogučnost daljnjeg usavršavanja u struci, doškolovanje u ugostiteljstvu i mogučnost daljnjeg usavršavanja u struci, doškolovanje u ugostiteljstvu i mogućnost prekvalifikacije u druga ugostiteljska zanimanja.

Slastičar

Slastičar priprema sve vrste hladnih i toplih jela i slastica. U sklopu pripreme jela i slastica slastičari naručuju sirovine, namirnice i poluproizvode, preuzimaju naručenu robu, skladište je i čuvaju od kvarenja, sudjeluju u svim dijelovima tehnološkog postupka pripreme jela odnosno slastica.

Nakon završene škole učeniku se pruža mogućnost daljnjeg usavršavanja u struci, doškolovanja za druga zanimanja u ugostiteljstvu, prekvalifikacije u druga ugostiteljska zanimanja, te polaganja majstorskog ispita.

Ponude poslovnih savjetnika ZAV-a (Središnjeg ureda za međunarodno posredovanje i posredovanje kod zapošljavanja stručne radne snage)

1. Kratki pregled ponude ZAV-a:

1.1 Poslovna orijentacija

1.2 Grupne radionice

1.3 Individualno savjetovanje

1.4 Radionice za roditelje

1.1 Poslovna orijentacija

Za učenike od drugog razreda srednje škole
Informacije o:

njemačkom sustavu obrazovanja

odabiru zanimanja kao procesu

o različitim poslovnim mogućnostima nakon škole

o izboru studija

o dualnom obrazovanju i školskom obrazovanju u Njemačkoj

o traženju mjesta za praksu i sastavljanju molbi

o mogućnostima kombiniranja škole i posla ili studija i posla

o ponudama na internetu i u medijima

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik je 2010. godine postala član inicijative „Škole- partneri budućnosti“ Savezne Republike Njemačke i time se uvrstila u red od 1500 škola diljem svijeta.

TURISTIČKA I UGOSTITELJSKA ŠKOLA DUBROVNIK

Župska 2, 20000 Dubrovnik

telefon: 0038520640400

telefax: 0038520640401

mobitel: 098393696

e-mail: turisticka-i-ugostiteljska-skola@du.t-com.hr

RAVNATELJ ŠKOLE: ravnatelj@tusdu.hr

TAJNIŠTVO ŠKOLE: tajnistvo@tusdu.hr

ADMINISTRACIJA ŠKOLE: administracija@tusdu.hr

RAČUNOVODSTVO ŠKOLE: racunovodstvo@tusdu.hr

VODITELJ ŠKOLE ZA OBRAZOVANJE ODRASLIH: nedjeljko.jancic@tusdu.hr

e-mail: tus.odrasli@yahoo.com

telefon : 0038520640426

mobitel: 098366518

telefax: 38520640427

ŽIRO-RAČUN ŠKOLE: HR9823400091110237573

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr
Ocjene Glasova: 1 Ocjena: 3.75
Kvaliteta nastave -
Opremljenost učionica -
Knjižnica -
Izvannastavne aktivnosti -
Dostupnost interneta -
Prostori za druženje -
Mogućnosti zapošljavanja -
Preporuka upisa -

Pregled ocjena za prijašanje školske godine

2012/2013 Glasova: 1 Ocjena: 3.75

Profesori

Ime i prezime Predmet Ocjena
Ana Kukrika hrvatski jezik 4.83

Odgovori