XVIII. gimnazija

Srednja škola: XVIII. gimnazija, Zagreb

Lokacija:

Mesićeva 35

O nama:

XVIII. gimnazija je mnogima poznata i kao takozvana njemačka jezična gimnazija što ne znači da se velika pozornost ne pridaje drugim stranim jezicima. Bitna značajka programa koji se ostvaruje u Školi je pojačan rad na stranim jezicima, materinskom jeziku s učenicima povratnicima te dvojezični program s dijelom nastave na njemačkom odnosno francuskom jeziku. Osnovni cilj u svladavanju programa je što bolje poznavanje stranih jezika u usmenom i pisanom obliku i njihova primjena u različitim oblicima komuniciranja u oblasti kulture, znanosti i umjetnosti, te ovladavanje temeljnim znanjima na svim područjima ljudskog znanja i kreativnosti.

Nastava se odvija u dvije smjene te se ukupno nalazi 16 odjeljenja, što znači da se po generaciji upisuju četiri razreda.

Bodovi:

Prošlogodišnji bodovni prag bio je 53

Smjerovi:

  • jezični program

  • dvojezični program (obavlja se intervju s učenicima prije upisa)

Zašto upisati tu školu i njene posebnosti:

Radi se o modernoj školi europskog usmjerenja. XVIII. gimnazija razlikuje se od ostalih po dvojezičnoj nastavi. Možete birati između engleskog, njemačkog, francuskog, talijanskog, španjolskog, češkog i ruskog. Imat ćete i priliku steći međunarodno priznatu diplomu “Deutsches Sprachdiplom”, “Delf”. Jednako su zastupljeni društveni i prirodni fakulteti što će vam pomoći kod upisa na željeni fakultet.

Škola nudi svojim učenicima razna putovanja i upoznavanje mladih iz cijele Europe kroz terensku nastavu, međunarodne projekte i razmjene učenika. Fakultativni predmeti ili grupe koje škola nudi su: informatika, turistička geografija, geologija, kemičari, “Volim Zagreb”, dramska, novinarska, retorika, video i INDOK grupa, UNESCO grupa, i održavaju se Dani otvorene nastave – projektni tjedan.

Dostignuća:

U području sporta učenici su bazirani isključivo na natjecanja unutar škole, dok iz stranih jezika, primjerice njemačkog i talijanskog, svake godin na državnim natjecanjima ostvaruju odlična uspjehe.

Opremljenost škole:

Uz sportsku dvoranu, XVIII. gimnazija posjeduje i dvoranu za priredbe, te dva rukometna i jedno košarkaško igralište. Kabineti su posebno opremljeni za informatiku, kemiju, geografiju, ali i dvojezični program.

Pripreme za državnu maturu:

U obliku dodatne nastave cijelu četvrtu godinu učenici se pripremaju za
dravnu maturu. Pri tome profesori s njima obrađuju hrvatski i strani
jezik te matematiku.

Mogućnost upisa fakulteta:

Iako su jezična gimanzija, uz Filozofski fakultet učenici upisuju i pravo, ekonomiju, ali i određeni broj odlazi na tehničke fakultete.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr
Ocjene Glasova: 1 Ocjena: 3.88
Kvaliteta nastave 4
Opremljenost učionica 3
Knjižnica 3
Izvannastavne aktivnosti 4
Dostupnost interneta 4
Prostori za druženje 4
Mogućnosti zapošljavanja 4
Preporuka upisa 5

Pregled ocjena za prijašanje školske godine

2012/2013 Glasova: 4 Ocjena: 3.25

Profesori

Ime i prezime Predmet Ocjena
Dubravka Krstanović Povijest 4.5
Nada Bratanić Njemački 3.94
Monika Harjač Vjeronauk 4.67
Dubravka Poček-Rihtarić Fizika 3.17
Milica Bračun Povijest i njemački jezik 3.83
Leon Parabić Logika 2.7
Ana Boban-Lipić Psihologija 3.92
Ira Mardešić Likovna umjetnost 4.44
Reana Nevečerel Njemački 4.58
Anda Lukovnjak Engleski jezik 2.39
Igor Zovko Povijest 1.17
Hermenegildo Gall Geografija 4.58

2 komentara

Odgovori