Pretraga

Bivši Miočanin dobio ulogu ambasadora nogometnog Eura za igrače do 17 godina

A- A+

Hrvatska će od 3. do 19. svibnja biti domaćin Europskog nogometnog prvenstva do 17 godina. Na natjecanju će se za tiulu kontinentalnog prvaka boriti 16 reprezentacija, na sedam stadiona. Povodom toga je jučer je održana pressica na kojoj su predstavljeni nogometni amabasador turnira te glazbena ambasadorica.

Izvor: Facebook U-17 Europsko prvenstvo 2017.

Nogometni ambasador turnira bit će Niko Kranjčar, koji je trenutačno član škotskog Glasgow Rangersa, ali se oporavlja od teške ozljede koljena pa je uspio uloviti vrijeme da podsjeti rodni grad i podrži najveće natjecanje koje je HNS organizirao od samostalnosti.

Bečki dečko, koji je pohađao Mioc prava je osoba za ambasadora natjecanja

Inače Niko Kranjčar je iz više razloga dobar odabir za amabasadora Eura U-17. Naime, ovaj samozatajni dečko, nema skandala na svojim leđima u svojoj sada već dugogodišnjoj karijeri.

Za njegove manire se često kaže da su klasična bečka škola, koje je zbilja i mogao steći u Beču, obzirom da mu je otac baš u prvim godinama njegova života igrao za Rapid.

Niko je prava osoba za ambasadora Euro u-17 i iz razloga, što je već u toj dobi doživljavao velike nogometne trenutke. Naime, Niko Kranjčar je još kao učenik drugog razreda zagrebačkog Mioca, valjda najrenomiranije srednje škole u Hrvatskoj, zabilježio prvi nastup za Dinamo. Netom prije svog 17. rođendana zabio je i prvi prvenstveni gol za Modre. S 18. je postao najmlađim kapetanom u povijesti Dinama, osvojio titulu HNL-a te proglašen najboljim igračem lige. Vjerujemo da će uz promotorske aktivnosti, stići udjeliti i poneki koristan savjet mladoj reprezentaciji u njihovu pohodu na titulu pred domaćom publikom.

– Lijepo je biti ovdje, dobro se osjećam. Oporavak od ozljede teče po planu. Moje su uspomene na mlađe hrvatske kategorije divne, osvojio sam broncu s reprezentacijom U-16 2001. godine i naravno da sam se odazvao pozivu HNS-a. Prelijepo je bilo igrati u mlađim kategorijama i velika mi je čast i zadovoljstvo biti nogometni ambasador ovog natjecanja. Zadaća mi je promotivna, a sve radim u dogovoru sa svojim klubom kako bih bio spreman za nastupe u idućoj sezoni, pojasnio je Niko Kranjčar na pressici, a vijest prenose službene stranice Eura U-17.

Izbornik Dario Bašić otkrio svoja očekivanja

A onaj koji će morati dosta savjeta udjeliti svojim mladim snagama bit će izbornik mlade reprezentacije Dario Bašić. On je na predstavljanju komentirao kako su pripreme za natjecanje specifične jer kao domaćin ne sudjelujemo u kvalifikacijama.  

– Sudjelujemo na raznim turnirima, a završne pripreme kreću u travnju. Svima nama koji radimo s mlađim kategorijama cilj je isprofilirati nekolicinu pravih igrača te im omogućiti pravilni razvoj, a rezultate ćemo vidjeti za nekoliko godina. Imamo ovog tjedna i utakmice s Ukrajinom kako bismo dobili završnu sliku o kadru za Europsko prvenstvo, s obzirom da je kostur momčadi već poznat, rekao je Bašić.

Istaknuo je i rezultatska očekivanja te naveo tko su favoriti za osvajanje turnira.

– Na Europskom prvenstvu želimo odigrati tri kvalitetne utakmice u skupini te potom izboriti drugi krug, a tada mogu presuditi brojni čimbenici te je sve moguće. Trenutačno su u Europi najsnažniji Englezi, Portugalci, Francuzi, Španjolci i Nijemci. Možda su ove godine Englezi stepenicu više od ostalih, dodao je Bašić.

U oči upada to da su organizatori zaobišli stadione u Dalmaciji, Istri i Slavoniji

Susreti Europskog prvenstva igrat će se u Rijeci, Kostreni, Zaprešiću, Lučkom, Velikoj Gorici, Sesvetama te Varaždinu, a na službenim stranicama se oganizatori hvale da je turnir Hrvatskoj već sada osigurao 10.000 noćenja službenih osoba.

Međutim ono što je nama odmah upalo u oko je činjenica da za potrebe natjecanja, HNS nije odlučio koristiti nijedan dalmatinski, istarski ili slavonski stadion, time i grad. 

U skupne ili pojedinačne razloge je teško ulaziti, premda smo primjerice i u zadnje vrijeme bili svjedoci ponovnog zahuktavanja situacije između sjevera i juga, uzrokovanog teškim sudačkim previdima, koji su ponovno stvorili nepovjerenje unutar hrvatskog nogometa.

Ždrijeb skupina za Euro na rasporedu je 3. travnja u Zagrebu, a takmica otvaranja, u kojoj će nastupiti Hrvatska, bit će na riječkoj Rujevici, a finale u Varaždinu.

Izvor: Facebook U-17 Europsko prvenstvo 2017.

Spomenimo na kraju i da je Eni Jurković glazbena ambasadorica Eura i ujedno i autorica himne natjecanja pod nazivom “Kao jedno”.

– Radujem se ovakvoj prilici. Volim nogomet, najradije sjednem s prijateljima i pogledam utakmicu. Pjesma će se moći čuti već ovog tjedna, najavila je na pressici.